Statystyki ludności Kalisza i okolic.

Główne forum, poświęcone wątkom dotyczących Kalisza.
Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Re: Statystyki ludności Kalisza i okolic.

Nieprzeczytany post autor: filip » 25 maja 2023, o 21:45

We Wrocławiu tak im wychodzi. Teraz pewnie mają gdzieś w okolicach miliona, a może nawet już go przebili. Ciekawe jakby to u nas wyglądało.

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 26 maja 2023, o 05:29

Wrocław jest bardzo modny. Ma też pewnie inne plusy, ale i minusów mu nie brakuje. Choć odnoszę wrażenie ze kaliszanie Wrocław idealizują. Ostatnio rozmawiałem z młodym chłopakiem tegorocznym maturzystą, który chce studiować architekturę. Jak powiedział chciałby się dostać na studia do Wrocławia, a po studiach pracować i mieszkać w Poznaniu. :(
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 26 maja 2023, o 21:11

No to na pewno, ale z tego co ja słyszałem to bardzo ciężko pracowano na to w latach 2000-tych. Dla mnie tych plusów jest relatywnie niewiele. Nie potrafię się przekonać do tego miasta, dla mnie jest srogo przereklamowany. Chociaż do innych miast w Polsce też nie mogę się za bardzo przekonać, ale nie mam aż takiego problemu jak z Wrocławiem. :P To nie kaliszanie, a generalnie młodzi ludzie. Po prostu Wrocław ma świetny PR (już kiedyś o tym pisałem), ma miejsca które mogą się podobać, choć jest ich niewiele to chyba ludzie w ogóle nie zwracają na to uwagi. Bo poza okolicami Odry oraz Starego Miasta to wygląda jak Łódź, po której ludzie mocno cisną. Więc jak dla mnie za sukces tego miasta w tej dziedzinie odpowiada głównie wizerunek (a w wymienionej przeze mnie Łodzi jest bardzo słaby), który jest powszechnie znany wśród młodych ludzi. No, a reszta to już się sama nakręca bardzo ładnie.

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » wczoraj, o 13:42

Wg raportu o stanie gminy, na koniec 2022 roku, Kalisz liczył 91.781 mieszkańców.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

Awatar użytkownika
gawronik13kalisz
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: gawronik13kalisz » wczoraj, o 14:20

No to już nie jesteśmy pewnie 90tysięcznikiem🤯
g13k

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » wczoraj, o 20:26

jasiek20 pisze:
wczoraj, o 13:42
Wg raportu o stanie gminy, na koniec 2022 roku, Kalisz liczył 91.781 mieszkańców.
Ale to wartość z zameldowanymi na pobyt czasowy, czy nie? Bo mi się wydaję, że oni tu nie są wliczeni.

ODPOWIEDZ