Kalisz - co nam brakuje do wielkomiejskości. Urbanistyka.

Wszystko to, co chcielibyśmy zobaczyć w naszym mieście.
Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Re: Kalisz - co nam brakuje do wielkomiejskości. Urbanistyka.

Nieprzeczytany post autor: filip » 28 cze 2023, o 14:07

damianero pisze:
28 cze 2023, o 10:40
Jako osoba z zewnątrz - W centrum Kalisza, nawet w obrębie plant, jest trochę pustych dzialek, luk w zabudowie, których sensowna i spójna z otoczeniem zabudowa mogłaby znacznie poprawić odbiór miasta.

Jakiś czas temu w ramach ćwiczeń narysowałem dwie plomby przy ul. Garbarskiej, nawiązując do zabudowy kaliskiej z lat 20.
https://rekonstrukcjeiodbudowy.pl/kalis ... rbarskiej/
Te kamienice są w trochę innym stylu, niż te, które odbudowywaliśmy. Jednak kierunek jest poprawny.
damianero pisze:
Ale uzdrawianie miast zabudową jest najdroższe i najtrudniejsze. Powinno zacząć się od poprawy przestrzeni publicznych - czyli koniec z popękanym asfaltem, wymiana płyt chodnikowych na nowe i równe, usunięcie biało-czerwonych słupków, ostre regulacje dotyczące witryn w parterach, nasadzenia drzew. To może i musi robić miasto, i uporządkowanie kilku ulic kosztuje mniej niż budowa jednej plomby.
U nas niestety "koniec z popękanym asfaltem, wymiana płyt chodnikowych na nowe i równe, usunięcie biało-czerwonych słupków, ostre regulacje dotyczące witryn w parterach, nasadzenia drzew" nie zadziała. W sensie to też jest jak najbardziej potrzebne, ale bez przedefiniowania tych przestrzeni nadal będę straszyły. Bo my możemy "wyremontować chodniczki i ogarnąć witryny" tylko, że te przestrzenie nadal będę pełne samochodów, bez ludzi, z rozwiązaniami z poprzedniej epoki.
W Kaliszu zdecydowanie trzeba zmienić paradygmat jakiego chcemy miasta, jakich przestrzeni publicznych, jak chcemy żeby ono funkcjonowało itp. W Polsce inspirować można się raczej tylko Poznaniem i Krakowem, bo tam widać, że mimo wielu błędów jakoś to idzie do przodu, w prawidłową stronę.
damianero pisze:
Niecierpliwie czekam na koniec przebudowy rynku i od razu wpadam z wizytą aby odświeżyć sobie Kalisz ;) Szokujące jest to, jak bardzo nieznane są walory tego miasta, że przez całą swoją urbanistyczną edukację nie usłyszałem na wykładach o międzywojennej budowie wzorowej polskiej starówki.
Zapraszamy. :D

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 28 cze 2023, o 14:25

Dziwne. Czytam komentarze ludzi pod artykułami z Poznania. I ogrom ludzi, choć nie wiem jaki procent. Bardzo źle ocenia obecnego prezydenta zarzucając mu ze "betonuje" miasto. A także ze działa pod developerów. Nie mówić ze remonty ciągną się latami, a jak już się skończą wcale nie wyglądają najlepiej. Niezastąpiony WW podesłał mi kilka fotek kamienic niedaleko ratusza, które wygląda na opuszczone ruiny. A także placu kolegiackiego po remoncie, który ma zaledwie kilka drzew, a reszta to granit. Dalsze zabudowa poznańskich klinów zieleni. Jedną chyba z bardziej założeń urbanistycznych tego miasta. A więc do naśladowania Poznania podchodziłbym ostrożnie.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 28 cze 2023, o 14:46

Jaśkowiak jest taki sobie, ale nieporównywalnie bardziej wolałbym tego Jaśkowiaka, niż to co nam serwują obecnie. :P Mi chodziło przede wszystkim o podejście do transportu rowerowego. Widać, że mocno poszli w to (i daje bardzo ładne efekty). No i w dużej ilości miejsc faktycznie poprawiła się jakość przestrzeni publicznych (szczególnie w dzielnicach okalające Stare Miasto), wklejałem kiedyś tu (lub w innym wątku) zdjęcia, cywilizowane jest parkowanie itd. Czy to są jakieś niesamowite rzeczy? Nie, ale jak na to co serwują nam w Polsce wygląda to nieźle.
Oczywiście to nie jest tak, że to wszystko nie odbywa się bez kardynalnych błędów, bo jest ich sporo. Polecam wątki poznańskie na SSC.
W Krakowie jest dość podobnie, też w rowery się inwestuję, trochę w zbiorkom, trochę się tych deptaków robi (polecam najnowszą Krupniczą zobaczyć, prosta, a przyjemnie wygląda). Tutaj też błędów jest sporo i to znacznie bardziej kosztownych, niż w Poznaniu. Na tle Polski jednak te miasta wyróżniają się na plus.

Tutaj fotki z Krakowa (wkleję tylko kilka, żeby zobrazować), bo nie podsyłałem wcześniej.
Z twittera Artura Celińskiego:
Zrzut ekranu 2023-06-28 145047.png
Zrzut ekranu 2023-06-28 145047.png (1.47 MiB) Przejrzano 6351 razy
Zrzut ekranu 2023-06-28 145034.png
Zrzut ekranu 2023-06-28 145034.png (1.46 MiB) Przejrzano 6351 razy
Zrzut ekranu 2023-06-28 145022.png
Zrzut ekranu 2023-06-28 145022.png (1.53 MiB) Przejrzano 6351 razy
Zrzut ekranu 2023-06-28 145007.png
Zrzut ekranu 2023-06-28 145007.png (1.76 MiB) Przejrzano 6351 razy
Krupnicza, zdjęcia z internetu:
ulica-krupnicza-1.jpg
ulica-krupnicza-1.jpg (259.64 KiB) Przejrzano 6351 razy
z29806251AMP,Ulica-Krupnicza-otwarta-po-remoncie.jpg
z29806251AMP,Ulica-Krupnicza-otwarta-po-remoncie.jpg (229.94 KiB) Przejrzano 6351 razy

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 9 paź 2024, o 13:40

Powstaje plan ogólny miasta Kalisza. Trwa nabór wniosków

Rada Miasta Kalisza podjęła uchwałę o przystąpieniu do sporządzenia planu ogólnego, zgodnie z wymogami reformy planowania przestrzennego z 2023 roku. Plan ogólny, który zastąpi dotychczasowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, będzie kluczowym dokumentem planistycznym, wyznaczającym przyszłe tereny pod parki, drogi, osiedla mieszkaniowe i miejsca pracy. Prezydent miasta ogłosił właśnie możliwość składania wniosków do planu.

https://calisia.pl/powstaje-plan-ogolny ... skow,69065

Chyba tutaj można zgłosić np. żeby nie blokowali rozwoju miasta w górę ograniczając w MPZP wysokość zabudowy.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 9 paź 2024, o 18:42

My już wiemy, że jak wysokie budynki i szerokie drogi to duże miasto.

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 9 paź 2024, o 22:01

filip pisze:
9 paź 2024, o 18:42
My już wiemy, że jak wysokie budynki i szerokie drogi to duże miasto.
Z reguły właśnie tak jest. Dziwię ci się, że jesteś takim przeciwnikiem, rzekłbym nawet prześmiewcą wysokiej miejskiej zabudowy. Przecież wysoka zabudowa zwiększa zagęszczenie, a tym samym komunikacja miejska staje się chyba bardziej opłacalna.
Oszczędzamy też powierzchnię ziemi, dzięki czemu moglibyśmy przeznaczyć więcej terenu pod zieleń.

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 10 paź 2024, o 19:39

Szydzę z konkretnego sposobu myślenia.

I nie wiem co rozumiesz jako wysoką zabudowę miejską. Bez tego ciężko mi powiedzieć cokolwiek więcej.

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 17 paź 2024, o 22:52

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 26 sie 2025, o 19:49

Skoro padła propozycja przeniesienia się to odpowiem tutaj.
jp pisze:
26 sie 2025, o 00:20
Jak to o niczym nie świadczy? To jest konkret. Dotyczacy skrawka ale konkret. Zawsze kiedy się spieraliśmy wyglądało to mniej więcej tak, że ja pisałem o konkretnym przypadku, w konkretnym miejscu miasta i starałem się uzasadniać proponowane rozwiązania oraz przyczyny problemu. Wydaje mi się, że w sposób dosyć przystępny ;-) Ty z kolei przeważnie oponowałeś na zasadzie ogólników, pisząc jak powinno wyglądać miasto. Teraz piszesz w podobnym tonie, że "rozwój miasta nie polega na budowaniu parkingów i dróg o szerszych przekrojach."
Nawet nie wiem jak mam się do tego odnieść, w jakim kontekście? Nie wiem ile wg Ciebie powinno być tych miejsc parkingowych np. w obrębie śródmieścia Kalisza, mniej niż jest obecnie? Ile ma przypadać na mieszkanie, 0,5 czy może 0,1 ?
Podobny problem mam z Tobą odnośnie przekrojów dróg i ogólnie przepustowości. Jeśli wskażę jakieś miejsce, gdzie widziałbym drogę o szerszym przekroju, to od razu wyskakujesz z uświadamianiem jak powinien lub nie powinien wyglądać rozwój miast. O tym jak powinny wyglądać miasta i jak wyglądają każdy może zapoznań się sam. Moim zdaniem nawet powinien, jeśli chce zabierać się za poprawianie miasta, choćby tylko poprzez pisanie na forum :wink:
Nie świadczy o intencjach. Popieranie lekkich zmian w jednym miejscu nie przykrywa całej reszty.

Ująłem to maksymalnie krótko, bo to nie był wątek od rozwodzenia się nad tym na czym polega rozwój miast i jak się go kształtuję. Ten jest nieco bardziej elastyczny, więc pozwolę sobie na nieco dłuższą wypowiedź. Podstawowy problem Kalisza jest taki, że ludzie po prostu nie chcą tu mieszkać. Wylanie większej ilości asfaltu, czy budowa jeszcze większej ilości parkingów tego nie zmieni. A może być nawet bodźcem dla tych, którzy np. rozważają wyprowadzkę do okolicznych wsi. W końcu takie osoby mogą sobie pomyśleć, że jak nie utrudni mi to życia to dlaczego nie. Nie spowoduję też napływu inwestycji ani zmiany nieefektywnej, antyrozwojowej struktury lokalnych firm. To czego nie zmieni można ciągnąć naprawdę długo. Za to dostaniemy droższą w utrzymaniu infrastrukturę dla coraz mniejszej liczby ludzi, którą utrzymuję jeszcze mniejsza liczba podatników (i coraz większą część stanowią osoby w wieku poprodukcyjnym). I niewykluczone, że ta nowa infrastruktura żadnych problemów nie rozwiążę. Już pomijam fakt tego, że samorząd jest tak efektywnie zarządzany, że bez subwencji i różnego rodzaju dotacji mogłoby być krucho z budową i utrzymaniem tej infrastruktury. Nie jest to pocieszające, ale inne samorządy są równie dobrze zarządzane. Polecam przykład Domu Seniora z Konina, fajnie rozpisane: https://x.com/FilipWalkowiak/status/1957925322113859794

Nie wiem co jest kontrowersyjnego we wskaźniku 0,5. W centrum (i generalnie mieście) chyba nie mieszka się po to, żeby koniecznie posiadać samochód. Takie przyklejenie do samochodu to domena wsi. Co do samych wskaźników. Takie maksimum parkingowe powoli staję się standardem w europejskich miastach średniej wielkości, nawet jeżeli tylko dla obszarów centralnych. Np. w Delft co prawda istnieję maksimum wynoszące 1, ale dotyczy one obszaru całej gminy, bez wyjątków. W Groningen za to w ogóle nie ma żadnych maksimów ani minimów w centrum. W wielu innych holenderskich (i nie tylko!) miastach jest bardzo podobnie. W Bernie mają maksimum 0,5 w centrum z tego co pamiętam.

Powtórzę się, ale trudno. Bardzo ciężko mi jest oceniać coś dopóki nie zobaczę pełnego planu dla całego miasta. Ja np. mogę podpisać się obiema rękoma pod poszerzeniem głównych dróg, gdzie są dwa pasy/jedna jezdnia, ale pod warunkiem, że wewnątrz nich absolutnie uprzywilejowany będzie ruch niesamochodowy. Houten może służyć jako pewna inspiracja (bo jest najbardziej modelowym przykładem tego typu rozwiązania). ;)

jp
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jp » 28 sie 2025, o 00:03

filip pisze:
26 sie 2025, o 19:49
Nie świadczy o intencjach. Popieranie lekkich zmian w jednym miejscu nie przykrywa całej reszty.
Jakiej reszty? Powinieneś był już dawno zauważyć, że nie bronię żadnej doktryny. Nie stoję po żadnej stronie i nie zamierzam wchodzić w żadne dysputy o wyższości jakiejś jednej doktryny nad drugą w temacie funkcjonowania miast w zakresie komunikacji. Jeżeli napiszę, że jakąś drogę widziałbym węższą, szerszą czy głębszą :wink:, głównie dla autobusów, rowerów, albo głównie dla samochodów, nie oznacza to preferowania przeze mnie którejś z grup uczestników ruchu w skali miasta. Wiele zależy od uwarunkowań, kotegorii i funkcji drogi.
filip pisze:
26 sie 2025, o 19:49
Nie wiem co jest kontrowersyjnego we wskaźniku 0,5.
Też nie wiem, niczego nie sugerowałem. Zapytałem tylko ile wg Ciebie powinno być miejsc w śródmieściu. Jesteś przeciwnikiem budowania parkingów w śródmiesciu, więc chciałem ustalić ten preferowany przez Ciebie wskaznik

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 31 gru 2025, o 16:46

Bardzo chciałbym to zobaczyć. Pytanie, czy jest możliwość, aby to zobaczyć? O które miejsce dokładnie może chodzić?
"Klaudii Tułacz z Politechniki Poznańskiej za „Projekt zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej z usługami przy ulicach Piskorzewie i Al. Wojska Polskiego w Kaliszu jako zagospodarowanie terenów poprzemysłowych”.
To też brzmi ciekawie
"Dominiki Olejniczak z Wyższej Szkoły Umiejętności Społecznych im. prof. Michała Iwaszkiewicza w Poznaniu za pracę „Projekt elementów małej architektury wokół budynków o funkcji kulturowo-wystawienniczej z kawiarnią o nazwie „Pomarańczarnia - Szklana Flora” w przestrzeni Parku Miejskiego w Kaliszu”.
https://www.kalisz.pl/dla-mieszkanca/ak ... 36kKnKifrA

ODPOWIEDZ