Śródmieście musi ożyć!

Już niedługo zobaczymy w Kaliszu...
Awatar użytkownika
wollny
Użytkownik
Użytkownik

Re: Inwestycje w Ostrowie Wielkopolskim

Nieprzeczytany post autor: wollny » 28 gru 2023, o 07:43

filip pisze:
27 gru 2023, o 13:57
W każdym mieście są jęki o "zabieranie" miejsc parkingowych, pasów etc. Różnie są uzasadniane, od zabierania wolności do wspomnianego przez ciebie dorzynania małych pciembiorców. Później okazuję się, że zmiana większości pasowała (o ile była dobrze przeprowadzona i miała sens), pciembiorcy mają wyższe zyski, bo ludzie wolą spędzać czas w przyjemnej przestrzeni.
Mi nie musisz tego tłumaczyć.
jasiek20 pisze:
27 gru 2023, o 15:18
Tu bardziej zadecyduje wydanie zgody na nowe centrum handlowe przy Majkowskiej.
Bajkopisarstwo. Przy rozwijającym się rynku "dostaw na żądanie" jeden większy duży sklep jest pomijalny. Pomijam tutaj, że de facto nikt nie wydał decyzji o nowym centrum handlowym, bo taka forma zagospodarowania już w tym miejscu była.
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.

tomash
Site Admin
Site Admin

Re: Inwestycje w Ostrowie Wielkopolskim

Nieprzeczytany post autor: tomash » 29 gru 2023, o 11:11

wollny pisze:
28 gru 2023, o 07:43
Pomijam tutaj, że de facto nikt nie wydał decyzji o nowym centrum handlowym, bo taka forma zagospodarowania już w tym miejscu była.
ale zmieniali plan zagospodarowania w ostatnim czasie dla tego terenu,
nie mogli dać wymaganych dwóch - trzech pięter plus parking podziemny?
Kalinka obeszła plan zagospodarowania przestrzennego i parking zrobiła tylko nad jednym budynkiem, chyba nie muszę przypominać jak pierwotnie miał wyglądać ten teren.
Tak samo Galeria Tęcza.
Offset - budowa parkingu podziemnego pod Tęczą. Wybudowali Tęczę kilka lat później zmienili właściciela i nowego już nie dotyczy offset :wink:
Zatem mogli uczyć się na własnych błędach ale po co?

www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy

jp
Użytkownik
Użytkownik

Re: Śródmieście musi ożyć!

Nieprzeczytany post autor: jp » 30 gru 2023, o 18:52

Myślę, że offset w postaci budowy parkingu podziemnego pod Nowym Rynkiem może być nadal aktualny. Przeglądałem kiedyś prospekt emisyjny firmy Rank Progress. Emitent akcji ma obowiązek poinformawać potencjalnych nabywców swoich akcji o ryzyku inwestycyjnym. W rozdziale dot. ryzyk, była informacja o zobowiazaniech wobec Miasta Kalisza. Spółka zobowiązała się do wybudowania parkingu w ciągu iluś tam mięsięcy od przekazania przez miasto placu. Oczywiście bez kupców. To, że miasto do tej pory placu nie przekazało nie musi oznaczać wygaśnięcia zobowiązania. O ile dobrze pamiętam, nie było tam wzmianki o terminie przekazania placu a jedynie o czasie realizacji budowy od momentu przekazania placu. Trzebaby znać szczegółowy zapis umowy, którego w prospekcie nie było.
W przypadku sprzedaży galerii zobowiązania powinny przechodzic na nowego właściciela.

kaliszanin2
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: kaliszanin2 » 30 gru 2023, o 19:13

Zobowiązania przechodzą na nabywcę, ale jest jeszcze problem przedawnienia zobowiązań. Trzeba by sprawdzić po jakim czasie wygasają.

Awatar użytkownika
Vocatont
Użytkownik
Użytkownik
GG: 24732954

Nieprzeczytany post autor: Vocatont » 10 mar 2024, o 20:39

To co się stało z ul. Kanonicką w kontekście ilości pustych lokali to jakiś dramat!
Z Głównego Rynku znikły również Delikatesy piszę o nich ponieważ w sumie był to jedyny sklep spożywczy na rynku, fakt dziś kawałek dalej jest Żabka ale niewątpliwie to kawał historii kiedy lokal służył Kaliszanom i turystą.
Załączniki
13.jpg
13.jpg (147.93 KiB) Przejrzano 6875 razy
"Cały Ostrów się z was śmieje, gdzie są drogi i koleje?"
autor anonimowy
Kalisz w Budowie

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 10 mar 2024, o 20:44

Vocatont pisze:
10 mar 2024, o 20:39
To co się stało z ul. Kanonicką w kontekście ilości pustych lokali to jakiś dramat!
Z Głównego Rynku znikły również Delikatesy piszę o nich ponieważ w sumie był to jedyny sklep spożywczy na rynku, fakt dziś kawałek dalej jest Żabka ale niewątpliwie to kawał historii kiedy lokal służył Kaliszanom i turystą.
Akurat to jedno z nielicznych, pozytywnych zamknięć lokali w mieście. Te delikatesy miały tak szpetne szyldy, że wcale mi ich nie jest żal. Ponoć noe chcieli zmienić szyldów i zdjąć tych wszytkich plakatów z witryn.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

Awatar użytkownika
Cristof
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Cristof » 14 lut 2025, o 21:12

Centra miast się wyludniają. To przez brak miejsc parkingowych?
Nie powinno to być jednak zaskoczeniem, skoro kierowcy, których grupa w skali kraju pokrywa się niemal 1:1 z liczbą osób pracujących, traktują wycieczkę do centrum jak karę. W efekcie prestiżowa lokalizacja staje się kulą u nogi przedsiębiorców, którzy tracą klientów. Nie trzeba chyba tłumaczyć, że - przy braku sprawnego transportu miejskiego - dentysta, adwokat czy pediatra, przy gabinecie którego nie da się zaparkować - traci klientów.
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomos ... Id,5848326

Coś jest z tym na rzeczy. Osobiście odwiedzam centrum miasta rekreacyjnym spacerkiem. Wszystkie istotne zakupy załatwiam koło domu lub przez internet. Ostatnio musiałem jednak być w urzędzie komunikacji dwa razy. Z wielkimi bólami gdzieś zaparkowałem. Później miałem wizytę w paszportach. Zarezerwowałem termin na określoną godzinę w internecie i byłem szczęśliwy. Pomny doświadczeń z brakiem miejsc parkingowych. Postanowiłem pojechać KLA. Wyszedłem z domu (oś.Dobrzec) 35 minut przed zaplanowaną wizytą. Rzuciłem okiem na aplikację kiedy przyjedzie. Widzę kursy do Winiar, to myślałem że będzie pasować. Na przystanku okazało się że jeden kurs funduje wycieczkę przez Zagorzynek a następny przez Legionów i Nowy Świat. Spóźniłem się i mój numerek przepadł. Byłem wkurzony i powiedziałem sobie że na terminowe co do godziny spotkania nie skorzystam już z usług KLA. Wolę swój pojazd zawsze gdzieś się wcisnę.

Awatar użytkownika
wollny
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: wollny » 17 lut 2025, o 07:45

Cristof pisze:
14 lut 2025, o 21:12
Centra miast się wyludniają. To przez brak miejsc parkingowych?
tl;dr
:lol:
ciekawe jaki mógł być inny wniosek napisany przez samochodziarzy w gazecie motoryzacyjnej ? xD
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.

tomash
Site Admin
Site Admin

Nieprzeczytany post autor: tomash » 22 kwie 2025, o 11:53

tomash pisze:
7 gru 2023, o 19:17
ochotnik pisze:
7 gru 2023, o 19:07
Już od dłuższego czasu były nieczynne.
Może i tak chociaż ostatnio zaczęło się coś tam dziać
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-04-22 o 11.52.19.png
Zrzut ekranu 2025-04-22 o 11.52.19.png (159.6 KiB) Przejrzano 3128 razy

tomash
Site Admin
Site Admin

Nieprzeczytany post autor: tomash » 22 cze 2025, o 17:52

Nowa knajpa przy rynku (Mariańska) co mnie bardzo cieszy. Więc w tej okolicy obok siebie dwie nowe knajpy
Załączniki
20250621_172604.jpg
20250621_172604.jpg (260.2 KiB) Przejrzano 1400 razy

Awatar użytkownika
gawronik13kalisz
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: gawronik13kalisz » 22 cze 2025, o 19:29

King Kong się zamyka? Czy to prawda?
g13k

ANewDay
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: ANewDay » 22 cze 2025, o 19:34

Jesli tak, to sie nie dziwie, ceny wysokie, porcje male

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 23 cze 2025, o 12:01

ANewDay pisze:
22 cze 2025, o 19:34
Jesli tak, to sie nie dziwie, ceny wysokie, porcje male
Zgadzam się. Ceny zupełnie nieadekwatne do naszego rynku. W podobnych cenach można zjeść w Warszawie.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

barnaba422
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: barnaba422 » 23 cze 2025, o 13:15

Jasiek 20 dolicz cenę biletu w obie strony. Jak wrócisz będziesz znowu głodny.

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 16 lip 2025, o 23:46

Ciekaw jestem, czy Kalisz w ogóle złożył jakiś projekt.
Kalisz, jako jedno z 139 miast zagrożonych utratą funkcji społeczno-gospodarczych, ma szansę na dofinansowanie w ramach Polsko-Szwajcarskiego Programu Rozwoju Miast. Program ten, finansowany z Funduszy Szwajcarskich, ma na celu wsparcie takich miast w poprawie jakości życia ich mieszkańców i zmniejszeniu różnic społeczno-gospodarczych. Nabór wniosków w pierwszym etapie, trwający do 16 stycznia 2025 roku, zakończył się, a teraz Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej sprawdza złożone wstępne propozycje projektów
https://tulegnica.pl/artykul/legnica-zl ... i-n1722037
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 17 lip 2025, o 01:11

Kalisz nie jest na tej liście. Najbliżej położonym miastem jest Pleszew. A najbliższym, porównywalnym rozmiarowo Konin.

Awatar użytkownika
Vocatont
Użytkownik
Użytkownik
GG: 24732954

Nieprzeczytany post autor: Vocatont » 2 lis 2025, o 19:00

Trwa remont lokalu, po sklepie na rogu Św. Stanisława przy Ratuszu
Załączniki
IMG_4753.jpeg
IMG_4753.jpeg (308.42 KiB) Przejrzano 277 razy
IMG_4754.jpeg