Nieprzeczytany post
autor: jasiek20 » 3 kwie 2024, o 09:08
Z powodu braku jakiejkolwiek sensownej alternatywy, mam nadzieję, że tak właśnie będzie. Posłuchałem debat, poczytałem kto co oferuje i jestem przekonany, że spośród tych 5 osób tylkopan Kinastowski zasłużył na głos co też uczynię w niedziele.
Co prawda mam trochę zastrzeżeń do ostatnich 5 lat tej prezydentury i kilka rzeczy bym zmienił, jednak biorąc pod uwagę konkurencje to wyboru tak naprawdę nie ma.
Dla mnie największym rozczarowaniem jest pan Eskan, który na dobrą sprawę mógłby być najlepszą alternatywą dla obecnego włodarza. Pan Darwich jest samorządowcem, zasiada w radzie miasta więc na dobrą sprawę powinien wiedzieć czego potrzebuje Kalisz i skutecznie prowadzić kampanię wyborczą w tym kierunku. Niestety dla mnie jego brak jakiegokolwiek pomysłu na miasto (z całej kampanii zapamiętałem tylko parking rowerowy i podwyżki dla nauczycieli) całkowicie dyskredytuje tę kandydaturę. Zabrakło też polotu, jakiejkolwiek świeżości i energii. Chyba nie do końca chciał być wystawiony na kandydata, takie odniosłem wrażenie.
Pan Lasiecki - totalnie nie wiem jakim cudem został wystawiony przez PiS. Raczej mało znana osoba w mieście. Nawet na plakatach wyborczych pozuję z Panią Maląg, żeby ogrzać się w blasku jej "wyznawców".
Pan Marucha - może i dobrze sprawuje się jako społecznik, ale jego kampania to też porażka. Więcej usłyszałem na temat zbiornika Szałe niż na temat Kalisza. Pomijam już aspekt tego, że średnio potrafi się wypowiadać - tu może wychodzi stres bo nie ma doświadczenia w wystąpieniach publicznych. W debatach wypadał najgorzej i męczyło słuchanie jego wypowiedzi. Odnoszę też wrażenie, że nie do końca wie jak funkcjonuje samorząd biorąc pod uwagę jego propozycje np. z wynagrodzeniami dla pracowników w mieście.
Pan Łuszczykiewicz - tutaj najbardziej przeraziły mnie jego wypowiedzi w debatach odnośnie np. przystanku szybkiej kolei, który zdaniem tego Pana spokojnie mógłby powstać i pod Kaliszem. Przypomina mi się od razu prezydentura pana Pęcherza, który także wiele rzeczy chciał oddawać do Ostrowa. Ponadto samo wodolejstwo, mało konkretów. No chyba, że baseny na terenie sąsiedniej gminy, które mogłyby się okazać gwoździem do trumny naszego Aquaparku. Pan pięknie potrafi mówić, ale akurat aspekt samorządowy u niego leży. Dużo wpadek pokazujących brak wiedzy na temat samego miasta, choćby w aspekcie prywatnych działek, na których miasto inwestować nie może. Nie podoba mi się narracja odnośnie zablokowania budowy filharmonii przy Majkowskiej, kolejnego remontu rynku (pan chce to robić za swoje?) plus to, że za plecami nadal stoi Pan Sztandera, Pęcherz, Grodziński, Kołaciński, Pawliczak - czyli notabene ludzie, którym Kalisz mało zawdzięcza przez wiele lat kiedy mogli się wykazać. Dla mnie kampania oparta na krytyce przy jednoczesnym braku zaoferowania czegokolwiek od siebie i braku wykazania się w życiu miasta do tej pory.
Pan Kinastowski - w tej kampanii na pewno zabrakło mi przede wszystkim nowych pomysłów na miasto, których jeszcze nie znamy. Okej było, wg. mnie, merytorycznie i konkretnie (w odróżnieniu do pozostałej czwórki) , ale miałem nieodparte wrażenie, że było trochę jak z budżetem miasta. Ciągłe rollowanie niezrealizowanych inwestycji. Fajnie, że będzie remont Nowego Rynku, fajnie, że zapowiada remonty ulic, fajnie, że chce budować filharmonię, fajnie, fajnie, ale to już wszystko wiemy. Pojawiły się nawet rzeczy z prywatnego podwórka typu osiedla mieszkaniowe realizowane przez prywatnych deweloperów. Myślę, że zabrakło dla niego jakiejś naprawdę mocnej kandydatury aby mógł się bardziej wykazać. Wiadomo przecież, że wówczas najbardziej zyskuje miasto bo każda inwestycja oznacza rozwój.
W niedzielnych wyborach równie ważne jest głosowanie na radnych oraz do sejmiku województwa.
Macie jakieś swoje typy?
Ja z pewnością nie zamierzam głosować na nikogo z list PO czy PiS. Typowałbym albo kogoś z listy Trzeciej Drogi albo Kinastowskiego.
Osobą, którą bardzo cenie za zaangażowanie w życie miasta jest np. Maciej Antczak. Niesamowicie wykazał się podczas spotkań dotyczących szybkiej kolei. Z ciekawości prześledziłem jego propozycję i wydaje mi się że mógłby być jednym z bardziej aktywnych radnych.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2024, o 09:17 przez
jasiek20, łącznie zmieniany 1 raz.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln