A może by się tak UK załapał?Od przyszłego roku IDEAS NCBR ma działać pod wodzą prof. Piotra Sankowskiego i ze zmienioną strukturą. Powstanie instytut badawczy, w którym udziały, zgodnie z zapowiedziami ministrów nauki i cyfryzacji, obejmą polskie uczelnie publiczne.
W czwartek w Ministerstwie Cyfryzacji odbyło się spotkanie, na którym przedstawiciele rządu przedstawili plany na rozwiązanie kryzysu wokół głównej polskiej jednostki zajmującej się rozwojem sztucznej inteligencji IDEAS NCBR. Napięcia są pokłosiem przegranej twórcy IDEAS NCBR prof. Piotra Sankowskiego w konkursie na szefa tej instytucji. W spotkaniu udział wzięli minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski, minister nauki Dariusz Wieczorek oraz prof. Sankowski.
Rozwiązanie, jakie zaproponowano, to przekształcenie IDEAS NCBR w instytut badawczy dofinansowany z ze środków resortów nauki oraz cyfryzacji (a docelowo także przez MON), w którym udziały będą miały uczelnie wyższe. Nowa jednostka ma zacząć działać od 1 stycznia 2025 roku.
...
- Spotkaliśmy się z rektorami uczelni i mamy już potwierdzenia od kilku uczelni w Polsce, że wyrażają chęć i deklarują wolę objęcia udziałów w spółce IDEAS – relacjonował z kolei minister nauki. Według relacji PAP mają to być "duże uczelnie, które prowadzą działania związane ze sztuczną inteligencją, czyli Uniwersytet Warszawski, Politechnika Warszawska, AGH, Politechnika Wrocławska". Wieczorek podał, że rektor UW prof. Alojzy Nowak od dwóch tygodni koordynuje prace nad stworzeniem konsorcjum uczelni.
Uniwersytet Kaliski
-
- Użytkownik
Re: Uniwersytet Kaliski
Są deklaracje w sprawie IDEAS NCBR. Prof. Sankowski ma być liderem przekształconego instytutu.
-
- Użytkownik
Jeden z argumentów za studiowaniem w Kaliszu. Ale niestety oferta nadal dość marna, żeby przyciągnąć większą rzeszy maturzystów z regionu.
https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/juz-tyl ... BmtjDqLZYw
https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/juz-tyl ... BmtjDqLZYw
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
-
- Użytkownik
Pytanie, czy to w Kaliszu by się sprawdziło.
https://www.pap.pl/aktualnosci/laczenie ... jXmL05cbWQ
Pomysł ministra to sposób na zamykanie uczelni od dupy strony
Więcej myśleć, a mniej słuchać.
-
- Użytkownik
Trzeba by to tak załatwić, żeby WPA stał się jednostką organizacyjną UK (albo ze stołecznym zadęciem UWK, Uniwersytetu Wielkopolskiego w Kaliszu), ale nie po prostu przeszczepionym wydziałem, co już raz zawetowano, tylko wielowydziałową Szkołą Nauk Humanistycznych i Sztuki pod kierownictwem odpowiedniego prorektora UK (statut powinien zachować decydujący wpływ tego środowiska na wybór).K-man pisze: ↑6 paź 2024, o 22:31Pytanie, czy to w Kaliszu by się sprawdziło.
Powinna ona zachować wszystkie swoje dotychczasowe kierunki naukowe i dydaktyczne, a także tworzyć lub przejmować nowe (np. Studium Animatorów Kultury jako studia licencjackie, a także historię UK). Dla UK byłoby to oczywiste wzmocnienie, natomiast dla WPA musiałoby oznaczać istotny rozwój, żeby się oni zgodzili. Z powodów kadrowych to rozwiązanie wymagałoby znaczącej współpracy UAM. Być może dałoby się to osiągnąć, przy rozsądnej perswazji i materialnej zachęcie ministra, poprzez sfederowanie UK (czy UWK) z UAM ze współpracą skoncentrowaną na działalności SNHiS.
Ktoś powinien ponownie spróbować. Być może nowy dziekan mógłby posterować WPA w kierunku szansy na nowy impuls dla swojego środowiska, stworzenia z WPA czegoś większego niż obecnie. A może minister, skoro twierdzi, że te fuzje mają wzmocnić uczelnie i zapewnić lepszy rozwój, mógłby zainicjować spokojne, ale poważne rozmowy w tej sprawie z udziałem UAM, WPA, UK oraz samorządu wielkopolskiego i kaliskiego, miejskiego i powiatowego? Nie ma powodu do pośpiechu, do żadnych gwałtownych ruchów, ale należałoby dokładniej planować akademicką przyszłość Kalisza i regionu. Potrzebny jest tutaj silny uniwersytet, budowany przez jak najszersze środowisko. Być może minister mógłby pomóc porozumieć się w tej sprawie. Zacząć można od rozpoznania możliwości.
Grzegorz Braun na Uniwersytecie Kaliskim. Protestują naukowcy, aktywiści i politycy
https://kalisz.wyborcza.pl/kalisz/7,181 ... entsAnchor
Co kurxa? Jak ktoś ma brać na poważnie taką uczelnie?
https://kalisz.wyborcza.pl/kalisz/7,181 ... entsAnchor
Co kurxa? Jak ktoś ma brać na poważnie taką uczelnie?
-
- Użytkownik
Chyba jest demokracja facet ma prawo do wystąpienia. Jak ktoś nie chce niech nie idzie. Ja nie idę, ale są tacy co chcą.
-
- Użytkownik
Demokracja to nie przyzwolenie na wszystkie, najbardziej odjechane poglądy.
Niech sobie występuję (choć to i tak kompromitujące dla państwa polskiego), ale nie w instytucjach publicznych, szczególnie takich jak uniwersytet, które niosą za sobą pewne wartości. Mniej więcej z takich powodów samych powodów nie powinien mieć dostępu tow. Michał (stalinista). Uniwersytet niesie za sobą wielką odpowiedzialność społeczną, a legitymizowanie takich odszczepieńców to najgorsze co może robić. Braun to kompletny po*eb, ciężko mi znaleźć równie skrajnego polityka parlamentarnego w UE. Go nawet AfD nie chciała w eurofrakcji, która ma na pokładzie takich ludzi jak np. Björn Höcke.
Pomijając to co napisałem wyżej, to nawet patrząc czysto utylitarnie, to nikt normalny nie będzie chciał studiować w takim miejscu ani nikt nas nie będzie brał na poważnie. Parę groszy, które UK za to dostanie nie jest ani trochę tego warte. Osoby, które odpowiadają za to powinny polecieć ze stanowiska. Kompromitacja i wstyd jakich mało.
Niech sobie występuję (choć to i tak kompromitujące dla państwa polskiego), ale nie w instytucjach publicznych, szczególnie takich jak uniwersytet, które niosą za sobą pewne wartości. Mniej więcej z takich powodów samych powodów nie powinien mieć dostępu tow. Michał (stalinista). Uniwersytet niesie za sobą wielką odpowiedzialność społeczną, a legitymizowanie takich odszczepieńców to najgorsze co może robić. Braun to kompletny po*eb, ciężko mi znaleźć równie skrajnego polityka parlamentarnego w UE. Go nawet AfD nie chciała w eurofrakcji, która ma na pokładzie takich ludzi jak np. Björn Höcke.
Pomijając to co napisałem wyżej, to nawet patrząc czysto utylitarnie, to nikt normalny nie będzie chciał studiować w takim miejscu ani nikt nas nie będzie brał na poważnie. Parę groszy, które UK za to dostanie nie jest ani trochę tego warte. Osoby, które odpowiadają za to powinny polecieć ze stanowiska. Kompromitacja i wstyd jakich mało.
To nie tylko jego zasługa, choć niewątpliwie ma w tym niebagatelny udział.
-
- Użytkownik
Uniwersytety to chyba miejsca na dyskusję, gdzie ludzie o różnych poglądach powinni ze sobą dyskutować. Problem w tym ze lewica uważa ze demokracja tylko wtedy jeśli ona tak uważa. Spełnia standardy lewicy.filip pisze: ↑17 paź 2024, o 23:43Demokracja to nie przyzwolenie na wszystkie, najbardziej odjechane poglądy.
To nie tylko jego zasługa, choć niewątpliwie ma w tym niebagatelny udział.
Kompletny pojeb? Bo zgasił świecie chanukowe hahaha. A może że nie lubi żydów? A musi lubić? Nie lubisz Rosjanina jesteś ok. Nie lubisz Amerykanina też jesteś ok. Nie lubisz żyda o matko ty cholerny antysemito.
Rosjanie mordują Ukraińców są orkami, a sama RoSSja. Ok niech tak będzie,
Żydzi masakrują ludność cywilną w Palestynie chyba na dużo większą skale niż Rosjanie Ukraińców i co? Dlaczego politycy z Izraela nie są tak samo traktowani jak politycy z Rosji?
Wkurza mnie robienie z jednych narodów świętych krów. W każdym narodzie są dobrzy i źli ludzie. Jak ktoś robi coś złego trzeba o tym mówić bez ogródek.
-
- Użytkownik
W taki sposób to i Hitlera można usprawiedliwić. O tym osobniku nie da się powiedzieć, że nie lubi Żydów. On ich wyklucza. Z miejsca, do którego mają prawo przychodzić i przychodzą najróżniejsi. Jedni z opłatkiem, inni z chanuką, kto czym tam się chce pochwalić, czy podzielić. Dotychczas wszyscy przychodzili z pozdrowieniem. Dopiero ten przywlókł nienawiść, tę samą, która już kiedyś unicestwiła miliony polskich obywateli. Skoro można zaprosić tego, to można i Olszańskiego gumkując kaliską historię. A za zachowanie Izraela jest odpowiedzialny Izrael, a nie polscy Żydzi. W Polsce wielu ludzi protestuje przeciwko polityce Izraela, ale to nie ci, którzy zaprosili Brauna.
Twój post to jeden wielki sofizmat rozszerzenia. Ciężko dyskutować z projekcjami, ale postaram się.K-man pisze: ↑18 paź 2024, o 18:32Uniwersytety to chyba miejsca na dyskusję, gdzie ludzie o różnych poglądach powinni ze sobą dyskutować. Problem w tym ze lewica uważa ze demokracja tylko wtedy jeśli ona tak uważa. Spełnia standardy lewicy.
Kompletny pojeb? Bo zgasił świecie chanukowe hahaha. A może że nie lubi żydów? A musi lubić? Nie lubisz Rosjanina jesteś ok. Nie lubisz Amerykanina też jesteś ok. Nie lubisz żyda o matko ty cholerny antysemito.
Rosjanie mordują Ukraińców są orkami, a sama RoSSja. Ok niech tak będzie,
Żydzi masakrują ludność cywilną w Palestynie chyba na dużo większą skale niż Rosjanie Ukraińców i co? Dlaczego politycy z Izraela nie są tak samo traktowani jak politycy z Rosji?
Wkurza mnie robienie z jednych narodów świętych krów. W każdym narodzie są dobrzy i źli ludzie. Jak ktoś robi coś złego trzeba o tym mówić bez ogródek.
Tak, jedną z wartości uniwersyteckich jest otwartość na różne poglądy. Tylko, że Braun głosi poglądy antynaukowe, sprzeczne z konsensusem naukowym oraz masę odklejonych teorii spiskowych. Uniwersytety dążą do prawdy i rzetelności. Trochę się to kłóci. Otwartość to nie wolna amerykanka.
Otwartość łączy się też z inkluzywnością. Jednocześnie Braun chce aktywnej dyskryminacji różnych grup społecznych, szczególnie tych mniejszościowych. Klasyczny paradoks tolerancji.
Tu chyba wychodzi brak zrozumienia na czym polega demokracja. Oczywiście mówimy o demokracji liberalnej, bo dominuję wśród państw demokratycznych, szczególnie w naszym kręgu cywilizacyjnym. Jedną z jej podstawowych zasad jest poszanowanie dla mniejszości i ich praw. To co napisałem wyżej.
Zupełnie szczerze nawet nie pomyślałem o zgaszeniu chanuki, a już tym bardziej tego nie napisałem. Ja uważam, że w instytucjach publicznych nie powinno być żadnych chanuk, krzyży, czy innych symboli religijnych. Ja jestem zwolennikiem państwa laickiego. Mam bardzo ostry stosunek do religii wszelakich. Uważam, że trzeba je trzymać krótko na smyczy, co nie znaczy, że podobałoby mi się wykluczanie możliwości działalności różnych organizacji religijnych, czy tym bardziej opresjonowanie ludzi o konkretnych wyznaniach.
To co miałem na myśli to na pewno wymyślanie piętrowych teorii spiskowych, oczywiście nakierowanych głównie w jedną grupę. Ta, która jest najzabawniejsza i najbardziej niedorzeczna to chyba o tym, że CPK to tak naprawdę tajny bunkier Żydów.
Co to znaczy "nie lubić Żydów"? W przypadku tej persony mamy do czynienia z typowym, troglodyckim antysemityzmem. Większość jego działalności kręci się wokół Żydów, wyprodukował masę teorii spiskowych na ich temat. Jedną wymieniłem wyżej.
W ogóle nie wiem co ma do tego wojna w Ukrainie, czy Strefie Gazy. Działania IDF są haniebne, ale przecież nie wszyscy Żydzi się pod nimi podpisują. W Izraelu były bardzo duże protesty antywojenne. https://www.pap.pl/aktualnosci/najwieks ... 0-tys-osob
Dobrze, że się zgadzamy. I takim człowiekiem jest Braun.
Jak Wałęsa wykłada na Oxfordzie to co stoi przeciwko wykładom Bodnara w Kaliszu, od każdego można się czegoś dowiedzieć i coś usłyszeć, a jak to ktoś wykorzysta to już indywidualna sprawa słuchającego. Będziemy mieć demokrację jak ja rozumie, jak powiedział Tusk, to nakazywanie co kto ma usłyszeć i co ma myśleć to nie wiem jak to nazwać i do czego to doprowadzi.
Przepraszam, pomyliłem nazwiska Brauna z Bodnarem
Ja do tego co napisał Filip tylko dodam, że błędnie utożsamiasz obecny rząd z lewicą. Lewicy to tam właściwie nie ma, nie licząc Dziemianowicz-Bąk. Reszta to liberałowie, którzy w kwestiach społecznych od PiSu różnią się tylko tym, że nie płacą na Rydzyka.
To jest właśnie jedno z zagrożeń współczesności. Porównuje się postaci historyczne, dziejowe z jakimiś popierdółkami. Profesor jest zmuszony do dyskusji z wymoczkiem spod budki z piwem (uwaga! paralela).Stanis pisze: ↑19 paź 2024, o 12:25Jak Wałęsa wykłada na Oxfordzie to co stoi przeciwko wykładom Brauna w Kaliszu, od każdego można się czegoś dowiedzieć i coś usłyszeć, a jak to ktoś wykorzysta to już indywidualna sprawa słuchającego. Będziemy mieć demokrację jak ja rozumie, jak powiedział Tusk, to nakazywanie co kto ma usłyszeć i co ma myśleć to nie wiem jak to nazwać i do czego to doprowadzi.
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.