Z kraju

Miejsce na forumowe rozmówki, niekoniecznie związane z Kaliszem.
Awatar użytkownika
wollny
Użytkownik
Użytkownik

Re: Z kraju

Nieprzeczytany post autor: wollny » 16 maja 2025, o 13:50

Rafał950707 pisze:
16 maja 2025, o 12:43
Tak, co z tego? Nie wolno na niego głosować?
Możesz zagłosować nawet na Maciaka albo Kubania jak chcesz.
filip pisze:
16 maja 2025, o 12:53
Po prostu ktoś wyraża zaskoczenie, według mnie niesłuszne, jeżeli ktoś śledzi mocno trendy sondażowe.
Braun może mieć koło 4%, ale Biejatka będzie miała więcej, chyba że nagły atak libków od Petru sprawi, że jednak ludzie już w pierwszej turze zagłosują na Trzaskowskiego.
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 16 maja 2025, o 14:39

Nagły atak „libków od Petru”? Pomyliłeś osoby. Przecież libmedia (np. GW i TVN) ostatnio pompują Bierutową, żeby skończyła przed Tuńczykiem. Ona nie jest żadnym zagrożeniem dla platfomerskiego establishmentu, to ich wentyl bezpieczeństwa. Za to ekstremiści od Balcerowicza (np. Petru i Kohut) rzucają się na Tuńczyka i wymyślają niestworzone historie. Widać kto jest realną zmianą i alternatywą. ;)

Biejat będzie miała więcej, niż 4%. Też tak prognozuje. Ale Braun będzie miał jeszcze więcej. Nawet ostatni sondaż Opinii24 na to wskazuje.

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 19 maja 2025, o 10:54

No i mamy wyniki z całego kraju. Są zdecydowanie najciekawsze od lat pod tym względem, że zadziało się wiele precedensów.
wyniki ogolnokrajowe.png
wyniki ogolnokrajowe.png (58.19 KiB) Przejrzano 2102 razy
Może zacznijmy od zestawienia wyników kaliskich z prognozą. ;) A tu okazują się być one niemal idealnie oszacowane. Minimalna różnica to tylko Mentzen, który ostatecznie ma nieco niższy wynik (w prognozie miał 12%).
kalisz.png
kalisz.png (52.23 KiB) Przejrzano 2102 razy
Trzaskowski ostatecznie zaliczył chyba lekki flop. Co prawda w drugą turę wchodzi jako zwycięzca, ale z wcale nie takim słabym Nawrockim, a mocnym Mentzenem i Braunem. Ogółem suma poparcia kandydatów mocno na prawo (KN+SM+GB) to 50,68%. W sztabie Trzaskowskiego chyba mają nie za wesoło, bo mają ciężki orzech do zgryzienia. Choć głosowanie np. na Brauna wcale nie oznacza, że w drugiej ta osoba poprze Nawrockiego/odda głos nieważny/nie pójdzie na wybory to jednak jest to sytuacja co najmniej niekorzystna dla RT.
Ale u Trzaskowskiego zadział się bardzo ciekawy precedens, w pewnym sensie odwracający sytuację z 2020 roku. Otóż Trzaskowskiemu pomimo niewielkiego wzrostu poparcia w skali kraju dość mocno spadło w największych miastach. Czyli jego poparcie przeniosło się bardziej na prowincję. Np. poparcie Trzaskowskiego we Wrocławiu (39,67%) jest niższe, niż w Kaliszu (42,09%) i tylko nieznacznie niższe od Warszawy (42,27%) i absolutnych bastionów PO, czyli Gdańska (43,33%) i Poznania (44,16%).
Elektorat PO chyba zaczyna się upodobniać do macronistów, którzy silni są właśnie średniej wielkości miastami i emerytami.

Nawrocki jest pierwszym kandydatem PiS, który zszedł poniżej 30% w pierwszej turze, ale przy jednocześnie silnych innych kandydatach przy prawicowej ścianie. Chyba ostatecznie udało się uniknąć kompromitacji.

Mentzen ostatecznie zaliczył spory sukces. Co prawda jego poparcie jest niższe, niż w sondażowym peaku, ale to kolejny rekord poparcia Konfederacji pomimo wykopania za burtę Brauna. A warto zaznaczyć, że startował jako kandydat z niższym, niż Konfederacja poparciem i dużą niechęcią sporej części konfederackiego środowiska. Widać, że bardzo mocno (razem z Braunem) oskubał PiS/KN z prowincji (i to tej w bastionach PiS) względem tego co było w 2020 roku za PAD.

Niestety z Braunem wiele się nie pomyliłem, a wręcz okazało się być gorzej, niż w mojej prognozie robionej na kolanie w minutę w czwartek (5,5%), bo dostał 6,34%. Odnosząc się do prognozy Persa - największe miasta zostały oszacowane bardzo dobrze, ale jak pisałem, niedoszacowany został sektor wiejski, czyli naturalny bastion Brauna. Nie pomyliłem się się też za wiele z tym, że na pewno będzie miał powiaty z dwucyfrowym wynikiem. Ale o dziwo nie była to moja "ukochana" Sądecczyzna. ;) Największe poparcie notował na pograniczu województwa lubelskiego z mazowieckim. Nawet w nie takiej małej Białej Podlaskiej uzyskał tam 10,09%. Ogółem województwo lubelskie to zdecydowanie najmocniejszy bastion Brauna z wynikiem 9,38%.

Moim najcelniej oszacowanym kandydatem zdecydowanie był Hołownia. Prognozowałem 5% dostał 4,99%. I tyle mogę powiedzieć. ;p

W przypadku Zandberga można mówić o chyba jednym z największych sukcesów tej kampanii. Startował z absolutnego dna poparcia i udało mu się uzyskać lepszy wynik, niż Biejat mająca za sobą ogromne post-sldowskie struktury i wielomilionową subwencję. A to wszystko za wpłaty od wyborców. Chyba mamy nową główną siłę po lewej stronie.
Ciekawostka - Zandberg z racji bycia bardzo mocnym tylko w jednej kohorcie wiekowej (18-29) i grupie społecznej (uczniowie i studenci) jest ciekawym miernikiem "studenckości" danego miasta. Widać bardzo wysoką korelację pomiędzy odsetkiem studentów, a poparciem. Miastami z największym poparciem były Poznań, Kraków i Wrocław - miasta z największym odsetkiem studentów. Przebiły one dość wyraźnie Warszawę, czyli od zawsze najmocniejszy z bastionów Razem, ale która nie ma tak wysokiego odsetka studentów jak wcześniej wymienione miasta. Inne mocne wyniki potwierdzające tą tezę to Gdańsk, Katowice, Toruń, Olsztyn, Łódź i Lublin (w te kolejności).

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 24 maja 2025, o 22:39

Pewnie nasz region tego nie złapie. Ale pewnie wiele osób uzna, że taka fabryka nam w rejonie Kalisza nie potrzebna. Ale tylko na początek 250 osób.
https://gloswielkopolski.pl/fabryka-amu ... 2-27611163
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz

Awatar użytkownika
Cristof
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Cristof » 25 maja 2025, o 08:00

K-man pisze:
24 maja 2025, o 22:39
Pewnie nasz region tego nie złapie. Ale pewnie wiele osób uzna, że taka fabryka nam w rejonie Kalisza nie potrzebna. Ale tylko na początek 250 osób.
https://gloswielkopolski.pl/fabryka-amu ... 2-27611163
Chyba po to by być pierwszoplanowym celem w przypadku ataku wroga.

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 25 maja 2025, o 10:11

Plac przed Dworcem w Gliwicach. A nasza kaliska palma tylko jeden sezon gościła na rynku ;)
Załączniki
IMG_3948.jpeg
IMG_3948.jpeg (306.14 KiB) Przejrzano 1994 razy
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 28 maja 2025, o 19:16

Tymczasem w Koszalinie.
Może województwo Wielkopolskie też by w Kaliszu zainwestowało? :lol:
Załączniki
IMG_4133.jpeg
IMG_4133.jpeg (625 KiB) Przejrzano 1885 razy
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

satori
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: satori » 3 cze 2025, o 17:07

https://biqdata.wyborcza.pl/biqdata/7,1 ... wiedz.html
Gdzie koalicja rządząca roztrwoniła poparcie z 2023 r.? Odpowiedź: wszędzie
Gdzie koalicja rządząca roztrwoniła poparcie z 2023 WSZEDZIE.png
Gdzie koalicja rządząca roztrwoniła poparcie z 2023 WSZEDZIE.png (78.94 KiB) Przejrzano 1700 razy

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 5 cze 2025, o 11:23

Fajna ta Warszawa, prawda?
A tak serio to Rzeszów.
Jestem pod wrażeniem takiej wysokiej zabudowy w tak małym mieście.
W 197 tys. Rzeszowie nie boją się wysokościowców.
Załączniki
IMG_4785.jpeg
IMG_4785.jpeg (153.06 KiB) Przejrzano 1598 razy

— Abraham Lincoln

rym-ek
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: rym-ek » 5 cze 2025, o 11:34

Diabel tkwi w szczegolach. Z daleka wyglada fajnie, a zrób zdjecia z bliska i pokaz jak wyglada nizszy budynek obok…. ;)
Przywróćmy godność prawu i Kaliszowi!!!!

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 16 cze 2025, o 09:54

Artykuł o Koninie. Choć taka wzmianka o Kaliszu niestety też się pojawia "O recepty na powstrzymanie tego zjawiska pytamy w konińskim ratuszu. - Nie jesteśmy najbardziej wyludniającym się miastem w Polsce, ani nawet w Wielkopolsce. Kaliszowi ubyło w tym samym czasie prawie 1,5 tys. mieszkańców. U nas ubyło nieco ponad 1 tys. Mieści się w ogólnym trendzie dla małych i średnich miast – zastrzega na początku rozmowy z WP Finanse Paweł Adamów, zastępca prezydenta Konina ds. gospodarczych".
https://finanse.wp.pl/zabija-nas-nuda-o ... 220145312a

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 18 cze 2025, o 16:27

Jak taka Łódź spłaci takie długi?
https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Te ... 04632.html

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 26 cze 2025, o 08:41

Tylko patrzeć jak się okaże ze cała Polska musi się zrzucać na Kraków, czy inne mega zadłużone miasta.
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news ... d,22159037

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 3 lip 2025, o 10:32

K-man pisze:
26 cze 2025, o 08:41
Tylko patrzeć jak się okaże ze cała Polska musi się zrzucać na Kraków, czy inne mega zadłużone miasta.
Janosikowe dotyczy biednych miast, nie rozrzutnych. https://dziennikpolski24.pl/rezolucja-p ... 2-27745915 ale szukają kasy gdzie się da :lol: Dla mnie Kraków nigdy nie był jakiś WOW. Na weekend może okej, ale mieszkać w nim bym nigdy nie chciał. Jest sporo fajniejszych miast do życia w Polsce.

— Abraham Lincoln

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 3 lip 2025, o 19:05

jasiek20 pisze:
3 lip 2025, o 10:32
K-man pisze:
26 cze 2025, o 08:41
Janosikowe dotyczy biednych miast, nie rozrzutnych. https://dziennikpolski24.pl/rezolucja-p ... 2-27745915 ale szukają kasy gdzie się da :lol: Dla mnie Kraków nigdy nie był jakiś WOW. Na weekend może okej, ale mieszkać w nim bym nigdy nie chciał. Jest sporo fajniejszych miast do życia w Polsce.
Moja żona wprost nie znosi Krakowa. A kolega wprost kocha i każdy urlop kierunek Kraków.

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 10 lip 2025, o 14:29

I ludzie zapłacą krocie. Bo po co mieszkać w mniejszym mieście. Wiem wiem u nas nie bywa dużo lepiej.
https://architektura.muratorplus.pl/kry ... e_vignette

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 10 lip 2025, o 17:01

Bo z perspektywy Warszawy to "mniejsze miasto" nic nie oferuję.

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » wczoraj, o 21:47

Batalia w Poznaniu trwa, choć myślę, że deweloperzy wygrają. Jeszcze wczoraj był fajny filmik, a dziś już go nie ma.
https://epoznan.pl/news-news-165610-sto ... apokalipsa

ODPOWIEDZ