Zakręt śmierci masz na myśli dawny łuk AWP przed wybudowanie obwodnicy?jp pisze: ↑20 sie 2025, o 00:44Główna droga pomiędzy szeroko rozumianymi centrami Kalisza i Ostrowa powinna być nie tylko dwujezdniową, ale powinna mieć także intuicyjną ciągłość, tzn. biec w miarę prosto, bez niespodziewanych zakrętów (jak np. słynny zakręt śmierci przed wybudowaniem obwodnicy NS), zwężeń i meandrowania ulicami.
Jedynym takim sensownym korytarzem jest obecna obwodnica NS. Każde inne rozwiązanie będzie nie tylko kulawym ale także wiele, wiele droższym. Trzebaby zaczynać wszystko od podstaw, a obwodnicy NS brakuje tylko jezdni.
Nie ma sensu poszerzać ul.Szapocznikow. Głównego potoku nie należy wprowadzać w tę ulicę. Obwodnicę NS należy przedłużyć do ul. Poznańskiej jako GP lub G. Połączenie z Szapocznikow jest oczywiście niezbedne ale nie jako przedłużenie głównego ciągu, tylko jako połączenie z osiedlem.
Droga, którą narysowałeś i węzeł mają sens ale nie jako szybkie połączenie Kalisza z Ostrowem, lecz w celu otwarcia nowych terenów pod inwestycje. Nie wiem czy wiesz ale taka droga równoegła do Św. Michała była kiedyś planowana. Biegła dokładnie tak jak ją wyrysowałeś i miała mieć status zbiorczej. Byłem i nadal jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Docelowo taka droga powinna powstać, jako jednojezdniowa miejska ulica i to właśnie ona a nie ul. Św.Michała powinna zostać połączona z obwodnicą. Jeśli w ogóle rozpatrujemy takie połączenie (węzeł). Droga GP będąca przedłużeniem obwodnicy NS do ul.Poznańskiej, miała opcjonalnie łączyć się właśnie z tą zbiorczą na wysokości cmentarza przy Biskupickiej. Było to, a właściwie uważam, że nadal jest dobrym rozwiązaniem. Pozostaje tylko dylemat priorytetów i możliwości. Czy chcemy w pierwszej kolejności próbować "zasypywać" przestrzeń w kierunku obwodnicy i pomiędzy K-O, czy może lepiej skupić się na innych inwestycjach drogowych i na zagęszczaniu terenów bliżej centrum.
Pisząc "szeroko rozumiane centrum" nie miałem na myśli konkretnego obszaru, tylko podłączenie drogi międzymiastowej (2x2) do głównych arterii miasta (również o przekroju 2x2). W przypadku Ostrowa jest to ul. Kaliska a w przypadku Kalisza al. WPjp pisze:Chodzi o to, aby poprawić komfort, bezpieczeństwo i szybkość przejazdu między szeroko rozumianymi centrami miast.
Wyjaśniam, bo podejrzewam, że Filip mógł to inaczej zinterpretować
Ja oczywiście również jestem za 2 jezdniową obwodnicą Skalmierzyc, Ba nawet jestem bardziej za nią niż tym węzłem.
Jednak w ostatnim czasie nasza nieudolna władza, na każdej linii w projektach centralny przegrywa.
Co prawda pisząc to, to również nie wierzę by władza Kaliska byłaby wstanie przekonać GDDKI o nowy węzeł.
Ale napisałem o tym węźle skoro wywiązała się dyskusja o dodatkowym węźle.
Szczerze mówiąc nie wiedziałem o planach takiej drogi jednak patrząc na stary plan zagospodarowania rzeczywiście że taka była planowana, jednak z tego co pamiętam pierwotny plan obwodnicy miejskiej i tak nie zakładał węzła przy cmentarzu.
Ponadto droga trochę bardziej nawiązywała przebiegiem do drogi polnej w sensie nie była tak prosta jak moja niczym kreska Stalina.
Oczywiście również jestem za tym rozwiązaniem.
"Pozostaje tylko dylemat priorytetów i możliwości. Czy chcemy w pierwszej kolejności próbować "zasypywać" przestrzeń w kierunku obwodnicy i pomiędzy K-O, czy może lepiej skupić się na innych inwestycjach drogowych i na zagęszczaniu terenów bliżej centrum."
Nie rozważałbym tej drogi w tej kategorii, zagęszczenia terenów.
Oczywiście ona dużo wniesie, jednak podchodzę tutaj do kwestii stworzenia dogodnego dojazdu do nowo planowanej obwodnicy.