Kwestia województwa raz jeszcze

Awatar użytkownika
wollny
Użytkownik
Użytkownik

Re: Kwestia województwa raz jeszcze

Nieprzeczytany post autor: wollny » 8 sie 2025, o 00:21

Ah te podziały administracyjne sprzed rozbiorów :lol:
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.

Awatar użytkownika
Robert AB
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Robert AB » 8 sie 2025, o 06:15

wollny pisze:
8 sie 2025, o 00:21
Ah te podziały administracyjne sprzed rozbiorów :lol:
Czy chciałbyś umieszczenia Kalisza w jednym województwie, a Ostrowa w innym?

.
Środkowopolska = Śródpolska = ziemia łęczycko-sieradzka:
https://pl.wikipedia.org/w/index.php?ti ... d=73561623

KDP w Polsce: www.skyscrapercity.com/threads/KDP.1193 ... -177787962

Awatar użytkownika
filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 10 sie 2025, o 19:22

Nie, z tego samego powodu co Gniezno w nowym województwie nie miałoby sensu. To de facto poznańskie zaplecze, powiązania z Kaliszem są znikome i nie ma szans na zmianę tego stanu. Nikt nie twierdzi, że historia nie ma znaczenia, ale w kraju, gdzie ciężko o jakieś silne regionalne tożsamości (może poza częścią Ślązaków i Kaszubów) priorytetowe powinny być powiązania społeczno-gospodarcze. Gdybyśmy chcieli podchodzić do tego w tak ortodoksyjny sposób to skończylibyśmy z absurdami pokroju rozciętej na pół Bielsko-Białej (lub przynajmniej odciętą połową zaplecza), granicą woj. kujawsko-pomorskiego niewiele na zachód od granicy Bydgoszczy, podzielonym na Brynicy Zagłębiem i Śląskiem z ogromnymi powiązaniami społeczno-gospodarczymi (w końcu tworzą największą w kraju konurbację i jedyny w Polsce związek metropolitalny).

Stanis
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Stanis » 10 sie 2025, o 21:13

Budynek po PKO BP można przeznaczyć na siedzibę urzędu przyszłego województwa
Więcej myśleć, a mniej słuchać.

kaliszanin2
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: kaliszanin2 » 11 sie 2025, o 13:52

Stanis pisze:
10 sie 2025, o 21:13
Budynek po PKO BP można przeznaczyć na siedzibę urzędu przyszłego województwa
To jest budynek Pekao SA i jakiejś warszawskiej spółki, ale pomysł bardzo dobry. Tylko nie jeden budynek, ale cały ten koniec Wyspy Słodowej, łącznie z Domem pod Aniołami, mógłby zająć Urząd Wojewódzki. Jeżeli byłby nadmiar powierzchni, to w części UW mógłby gościć inne instytucje. Trzeba by trochę kasy na wykupienie wszystkich nieruchomości na tym terenie, ale miejsce bardzo dobre. Jest tam wiele ciekawych obiektów, m.in. pozostałości dawnego browaru Weigta, które doczekałyby się przyzwoitej rewaloryzacji.

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 12 sie 2025, o 23:29

Panowie o czym wy piszecie? W Kaliszu nikt przecież nie działa na rzecz potencjalnego woj kaliskiego. Ani władze miasta, ani żadne stowarzyszenie, czy nawet osoby prywatne. To teraz powinno się już pracować. Opracować kilka koncepcji co do wielkości, liczby mieszkańców, potencjału gospodarczego. Plusy i minusy takiego województwa. Pokazać historię stołeczności Kalisza jako regionu. Bo jeśli zaczną się poważne rozmowy, a Kalisz wyskoczy w ostatniej chwili na tzw żywioł to możemy mieć za mało czasu na zbieranie materiałów za woj kaliskim.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz

tomash
Site Admin
Site Admin

Nieprzeczytany post autor: tomash » 9 gru 2025, o 14:09

Ja mam nieodparte wrażenie, że o reaktywacji Województwa powinniśmy rozmawiać z Koninem (wspólne Województwo)
Z Ostrowem Wielkopolskim się nie dogadamy - jest to według mnie niemożliwe.

www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 9 gru 2025, o 14:33

tomash pisze:
9 gru 2025, o 14:09
Ja mam nieodparte wrażenie, że o reaktywacji Województwa powinniśmy rozmawiać z Koninem (wspólne Województwo)
Tak Ostrów nigdy nie poprze województwa kaliskiego. Ale obawiam się, że Konin i Sieradz też nie, choć bez takiej nienawiści. Myślę, że Kalisz musi te ośrodki zdystansować pod każdym względem. Wtedy ewentualnie Warszawa nie będzie miała wątpliwości komu się należy stołeczność województwa.

tomash
Site Admin
Site Admin

Nieprzeczytany post autor: tomash » 9 gru 2025, o 14:42

K-man pisze:
9 gru 2025, o 14:33
tomash pisze:
9 gru 2025, o 14:09
Tak Ostrów nigdy nie poprze województwa kaliskiego. Ale obawiam się, że Konin i Sieradz też nie, choć bez takiej nienawiści. Myślę, że Kalisz musi te ośrodki zdystansować pod każdym względem. Wtedy ewentualnie Warszawa nie będzie miała wątpliwości komu się należy stołeczność województwa.
Konin nie ma nic do stracenia albo z nami albo niedługo będą miastem 50tysięcznym (np. zacząć od apelu Prezydenta Kalisza oraz Powiatu o budowę atomówki w Koninie itd.) Sieradz odpada moim skromnym zdaniem - za blisko Łodzi.

www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 9 gru 2025, o 14:50

To co ty za woj byś chciał? Tylko kaliskie i konińskie?

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 9 gru 2025, o 14:58

K-man pisze:
9 gru 2025, o 14:33
Kalisz musi te ośrodki zdystansować pod każdym względem. Wtedy ewentualnie Warszawa nie będzie miała wątpliwości komu się należy stołeczność województwa.
Zwłaszcza pod względem demografii. W planach rządowych (jak widzieliśmy) miasta z tą magiczną barierą 100 tys. są klasyfikowane od razu jako bardziej znaczące.
Nie rozumiem dlaczego u nas prezydent i rada miasta są tak bierni w kwestii przyłączenia do Kalisza sąsiednich wiosek.
Tracimy tylko czas. A już teraz powinno się zachęcać mieszkańców ościennych miejscowości do przyłączenia do Kalisza (wiem, że oni i tak nie mają nic do gadania bo to rada ministrów o tym decyduje i nawet jak 99% mieszkańców jest na nie to i tak przyłączają takie wsie do miasta), ale jednak powinno się zniwelować ten ewentualny odsetek niechętnych.

Zachęcać "bezpłatną" komunikacją. Mieszkańcom osiedla Antczaka zaproponować budowę ronda przy Poznańskiej . Promować szereg zniżek dla mieszkańców na kartę mieszkańca. Obiecać brak podniesienia podatków (mimo tego, że w mieście ich działki zyskują na wartości) przez określony czas. Proponować nowe inwestycje...

Tylko większe ośrodki mają szanse. Niestety małe, rozdrobnione, przegrywają już na starcie. Z perspektywy takiej Warszawy nikt nie widzi Kościelnej Wsi, Wolicy czy Szałe.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

ODPOWIEDZ