Ja tv u siebie nie mam. Dlatego dopiero teraz po kilku dniach o tym się dowiaduje.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... oAI8pS1vpw
Jak ktoś ma chwilę i interesuje go ta tematyka to tu filmik.
Reaktywacja Województwa Kaliskiego
-
K-man
- Użytkownik

Re: Reaktywacja Województwa Kaliskiego
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
-
K-man
- Użytkownik

Radny Maciej Antczak zamieścił na swoim FB info o propozycji zwiększenia liczby województw w Polsce i szambo wybiło.
- jasiek20
- Użytkownik

Komentarzy nie czytałem i nie zagłębiałem się w ten pomysł Konfederacji, ale widziałem ten post gdzie Kalisz był tam zaznaczony wspólnie z Ostrowem. To pokazuje pewien absurd, głównie w temacie o którym na forum pisze od ładnych kilku lat. Ale do rzeczy.
Miasto Kalisz, mający takie instytucje jak: własny uniwersytet, teatr, filharmonie itd., przez swoją demografię, ma zbyt słaby potencjał aby samodzielnie tworzyć województwo i musimy być łączeni ze znacznie słabszym ośrodkiem, którym jest Ostrów. Ostatnio w aspektach aglomeracyjnych, Bydgoszcz walczyła o odcięcie się Torunia ( w skrócie, dla niezorientowanych "Bydgoszcz dąży do "rozwodu statystycznego" z Toruniem, wnioskując do Eurostatu o osobne liczenie obu miast, zamiast wspólnego podregionu. Władze i radni Bydgoszczy sprzeciwiają się traktowaniu ich jako równej metropolii, twierdząc, że oba ośrodki funkcjonują niezależnie, a wspólna struktura nie przynosi efektu synergii, a jedynie szkodzi rozwojowi Bydgoszczy. ") - wiadomo, że z perspektywy Kalisza to i Bydgoszcz jest silnym ośrodkiem i Toruń również nim jest, jednak w Bydgoszczy, widzą to zupełnie inaczej. W naszym przypadku, uważam, że Ostrów jest bardziej jak kula u nogi niż jako partner na równi.
Od wielu lat pisze na forum, że Kalisz musi powiększyć swoje granice. Ta procedura powinna być przeprowadzona już dawno temu.
Średnia powierzchnia miast na prawach powiatu (miast-powiatów) w Polsce wynosi około 108 km². Kalisz liczy zaledwie 69 km. Nasze przedmieścia są na tyle rozbudowane, że po przyłączeniu kilku miejscowości do tej nawet średniej 108 km, spokojnie będziemy liczyli ponad tę symboliczną granicę 100 tys. mieszkańców.
Biorąc pod uwagę kwestie demografii w Polsce to przy jednoczesnym wyludnianiu się miast takich jak Wałbrzych, Włocławek, Chorzów, Tarnów itd. i powiększeniu się Kalisza (który powierzchniowo, poza Chorzowem, jest znacznie mniejszy od wymienionych), miasto awansuje w klasyfikacji największych miast w Polsce (plus jeśli fuzja miast na Śląsku by się powiodła to możemy być nawet wśród 20-25 największych miast), a więc ośrodkiem, który byłby zdecydowanie bardziej zauważalny.
Bardzo mnie śmieszą niektóre wpisy na forum przywołujące powierzchnie miast we Francji w odniesieniu do Kalisza. To jest tak samo absurdalne, jak napisać, że "gdyby Kalisz leżał nad morzem, byłby miastem nadmorskim".
Niestety z zaniedbaniami w kwestiach braku powiększenia miasta, będziemy się spotykali coraz częściej w wielu aspektach, nie tylko związanych z ewentualnym nowym podziałem administracyjnym kraju.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
Duże platformy społecznościowe mają tak skonstruowane algorytmy, że treści (potencjalnie) polaryzujące będę podsuwały osobom, które się z nimi nie zgadzają w celu zwiększania zaangażowania. Szczególnie widoczne jest to na facebooku. Nie jest, więc niczym dziwnym, że "szambo wybiło".
Drobny szczegół, nie jest to pomysł Konfederacji, tylko pomysł Macieja Antczaka wrzucony na stronę projekt27.pl na bazie, której będzie tworzony program Konfederacji. Gdyby stronę uznać za program tej partii to znalazłyby się w nim między innymi: równość małżeńska, legalizacja marihuany, zniesienie gotówki (drobnych nominałów).
-
K-man
- Użytkownik

Kiedyś chyba wrzucałem chyba info na temat tego pana. A teraz widzę wywiad w Latarniku Kaliskim. Chyba warto posłuchać jak ma się trochę wolnego czasu. Rozmowa dotyczy metropolii i miast średnich.
Ja tam szamba nie widzę. Parę chamskich komentarzy, ale poza tym raczej rzeczowa dyskusja.
Rozumiem, że według Ciebie Kalisz się nie wyludnia? I że samo powiększenie jego powierzchni - powiedzmy na wzór Zielonej Góry - miałoby poprawić jego atrakcyjność jako miejsca zamieszkania i lokalizacji miejsc pracy?jasiek20 pisze: ↑30 sty 2026, o 13:43Biorąc pod uwagę kwestie demografii w Polsce to przy jednoczesnym wyludnianiu się miast takich jak Wałbrzych, Włocławek, Chorzów, Tarnów itd. i powiększeniu się Kalisza (który powierzchniowo, poza Chorzowem, jest znacznie mniejszy od wymienionych), miasto awansuje w klasyfikacji największych miast w Polsce (plus jeśli fuzja miast na Śląsku by się powiodła to możemy być nawet wśród 20-25 największych miast), a więc ośrodkiem, który byłby zdecydowanie bardziej zauważalny.
W tej propozycji najbardziej zaskakuje (żeby nie napisać: bawi) to, że radny chce jednocześnie zwiększyć i zmniejszyć skalę administracji. Z jednej strony postuluje przeniesienie części administracji wojewódzkiej do ośrodków średnich, a z drugiej - redukcję ogólnego zatrudnienia w administracji. Czyli likwiduje część dobrych miejsc pracy, które mogłyby uatrakcyjniać ośrodki nowo-wojewódzkie jako miejsc zamieszkania.
Po drugie: jakie sprawy mieszkaniec faktycznie załatwia w urzędzie wojewódzkim lub marszałkowskim, a jakie w urzędzie powiatowym? Zapewnienie „bliskości” administracji wojewódzkiej to mrzonka - większości spraw nie trzeba załatwiać w stolicy województwa. Znacznie więcej spraw załatwia się w siedzibach powiatów, więc taka reforma w praktyce oddala administrację od mieszkańców (czego my w Kaliszu nie odczujemy, ale już mieszkańcy Konina czy Sieradza — jak najbardziej). Oczywiście chodzi o ośrodek decyzyjny, a nie o faktycznie przybliżenie administracji.
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.
Pobieżnie przeczytałem postulaty radnego i to trochę nie tak. Likwidacja miejsc pracy w administracji ma się odbyć, ale głównie poprzez likwidację powiatów. Oczywiście jest tam coś o AI, ale bądźmy szczerzy - to tylko frazesy. Przy obecnym stopniu rozwoju modeli językowych ilość miejsc pracy nawet nie drgnie. Nie zdziwiłbym się jakby taki tekst się pojawił tam tylko dlatego, że trafia do bardzo konkretnego odbiorcy.wollny pisze: ↑2 lut 2026, o 08:59W tej propozycji najbardziej zaskakuje (żeby nie napisać: bawi) to, że radny chce jednocześnie zwiększyć i zmniejszyć skalę administracji. Z jednej strony postuluje przeniesienie części administracji wojewódzkiej do ośrodków średnich, a z drugiej - redukcję ogólnego zatrudnienia w administracji. Czyli likwiduje część dobrych miejsc pracy, które mogłyby uatrakcyjniać ośrodki nowo-wojewódzkie jako miejsc zamieszkania.