Tereny pod nowe inwestycje

Tereny niezagospodarowane.
filip
Użytkownik
Użytkownik

Re: Tereny pod nowe inwestycje

Nieprzeczytany post autor: filip » 13 lut 2026, o 12:30

wollny pisze:
13 lut 2026, o 07:15
Już widzę ten skowyt rolników z Dobrzeca i Sulisławic: "nikt mi nie zabroni zabudować mojej krwawicy!" albo jeszcze lepiej "nikt mi nie zabroni sprzedać mojej krwawicy pod mieszkaniówkę!".
Na Piwonicach (i chyba Dobrzecu, ale tu nie mam pewności) już był skowyt, że dzieci na łojcowiźnie się nie pobudujo. Ciekawe, gdzie te dzieci są. Pewnie większość z nich tak co najmniej 100 kilometrów stąd.
wollny pisze:
EDIT: my bad - Sulisławice mają plan miejscowy, więc nikt tam nie będzie protestować xD
Plany miejscowe tak beznadziejne, że nikt nawet nie zauważył, że są :lol:

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 13 lut 2026, o 13:05

wollny pisze:

Już widzę ten skowyt rolników z Dobrzeca i Sulisławic: "nikt mi nie zabroni zabudować mojej krwawicy!" albo jeszcze lepiej "nikt mi
Ciekawe czy byłbyś taki MUNDRY gdyby chodziło o Twoje ziemie, lub Twojej rodziny ;)

Absolutnie nie dziwie się, że mieszkańcy protestują. Zwłaszcza, że te plany były robione na kolanie bo samorządy dostały na to kilka miesięcy.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 13 lut 2026, o 13:44

jasiek20 pisze:
13 lut 2026, o 13:05
Ciekawe czy byłbyś taki MUNDRY gdyby chodziło o Twoje ziemie, lub Twojej rodziny ;)

Absolutnie nie dziwie się, że mieszkańcy protestują. Zwłaszcza, że te plany były robione na kolanie bo samorządy dostały na to kilka miesięcy.
Ja trafiłem na jakieś forum galicyjskich małorolnych (czy raczej pseudorolnych), czy co tu się zadziało?

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 13 lut 2026, o 13:56

filip pisze:
13 lut 2026, o 13:44
jasiek20 pisze:

Ja trafiłem na jakieś forum galicyjskich małorolnych (czy raczej pseudorolnych), czy co tu się zadziało?
Zawsze możesz odejść skoro Twoje horyzonty są zbyt wąskie. Chyba płakać nikt nie będzie.
Skoro nie rozumiesz, że na forum szanuję się poglądy innych, a nie bez przerwy usiłuje je podważyć. Jakoś jak Ciebie na forum nie było każdy to wiedział ;)
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

tomash
Site Admin
Site Admin

Nieprzeczytany post autor: tomash » 13 lut 2026, o 14:01

Powinni stworzyć ten plan w taki sposób, aby na każdym skrawku Kalisza możliwa była zabudowa — z wyłączeniem terenów zalewowych lub zagrożonych powodzią. Jeśli zablokujemy Szczypiorno i Dobrzec, to osiedla mieszkaniowe będą wyrastać w Boczkowie, Biskupicach, Węgrach czy Mącznikach / Nowych Skalmierzycach. Jak można tego nie rozumieć? 🙂

www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 13 lut 2026, o 14:04

tomash pisze:
13 lut 2026, o 14:01
Powinni stworzyć ten plan w taki sposób, aby na każdym skrawku Kalisza możliwa była zabudowa — z wyłączeniem terenów zalewowych lub zagrożonych powodzią. Jeśli zablokujemy Szczypiorno i Dobrzec, to osiedla mieszkaniowe będą wyrastać w Boczkowie, Biskupicach, Węgrach czy Mącznikach / Nowych Skalmierzycach. Jak można tego nie rozumieć? 🙂
Otóż to.

— Abraham Lincoln

filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 13 lut 2026, o 14:26

jasiek20 pisze:
13 lut 2026, o 13:56
Zawsze możesz odejść skoro Twoje horyzonty są zbyt wąskie. Chyba płakać nikt nie będzie.
Skoro nie rozumiesz, że na forum szanuję się poglądy innych, a nie bez przerwy usiłuje je podważyć. Jakoś jak Ciebie na forum nie było każdy to wiedział ;)
Ja szanuję poglądy innych, jednak to ty wyleciałeś interlokutorowi z zarzutem hipokryzji. I dyskusja, spieranie się - to co ty nazwałeś usilnym podważaniem - to jest rzecz nieodłączna w debacie publicznej. Chyba trochę głupio by to wyglądało, gdyby wszyscy zgadzali się ze wszystkimi we wszystkim? To już by nie było forum tylko towarzystwo wzajemnej adoracji, choć czasem można odnieść lekkie wrażenie, że tak jest w pewnych sprawach.
tomash pisze:
Powinni stworzyć ten plan w taki sposób, aby na każdym skrawku Kalisza możliwa była zabudowa — z wyłączeniem terenów zalewowych lub zagrożonych powodzią. Jeśli zablokujemy Szczypiorno i Dobrzec, to osiedla mieszkaniowe będą wyrastać w Boczkowie, Biskupicach, Węgrach czy Mącznikach / Nowych Skalmierzycach. Jak można tego nie rozumieć?🙂
No ja tam nie rozumiem, bo na większości Sulisławic utworzono MPZP umożliwiający zabudowę już ponad 20 lat temu (chyba 2005 rok), czyli jeszcze przed "boomem", a jakoś nie spowodowało to, że domy powstawały właśnie tam, a nie np. w gminie Godziesze Wielkie, czy Nowe Skalmierzyce. A MPZP na spokojnie wchłonąłby tych wszystkich ludzi i zostałoby jeszcze sporo miejsca.

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 13 lut 2026, o 15:46

Bardzo krótkowzroczne podejście do tematu, na forum, które związane jest z inwestycjami, a więc rozwojem miasta.
Blokowanie takiego rozwoju, z pewnością nie służy żadnemu samorządowi.

Co więcej, pisanie na zasadzie " co by było, a co może będzie" to wróżenie z fusów i bardzo subiektywna ocena, która często nijak ma się z rzeczywistością.

Po przyłączeniu w granice Kalisza, Sołectwa Dobrzec przez ładnych kilka - kilkanaście lat, też się tam nic nie działo. Jednak gdyby nie fuzja tego sołectwa z miastem, dziś nie mielibyśmy swojej strefy gospodarczej, (oraz kawałka obwodnicy Nowych Skalmierzyc), a co za tym idzie nowych miejsc pracy i wpływów do budżetu. Podobnie jest w tym temacie. Nikt nie wie co będzie za kilka lat. Jak zmienią się np. preferencje mieszkańców odnośnie tego jak i gdzie chcą mieszkać, a to zjawisko diametralnie się zmienia.

Z mojego bliskiego otoczenia, od 2023 roku, aż czterech znajomych (mieszkających wcześniej przez wiele lat w Warszawie i we Wrocławiu) zdecydowało się na powrót w rodzinne strony (wieś, małe miasto, średnie miasto, Kalisz) . Zaobserwowałem, że z uwagi na galopującą inflacje, wielkie koszty życia w wielkich miastach czy też uciążliwości związane z mieszkaniem w dużym mieście, pokolenie 30-40 latków, które wcześniej wyemigrowało do większego ośrodka i nie planowało przez 10-20 lat jakiegokolwiek powrotu, teraz wraca. Wśród wspomnianych znajomych także wcześniej nie było takich planów, teraz one się zrealizowały. Także żadne chłodne statystyki czy kalkulacje nie będą w stanie przewidzieć tego jak ludzie będą budowali swoją przyszłość i gdzie ostatecznie będą chcieli osiąść. Miasto to żywy organizm i jakiekolwiek blokowanie możliwości inwestycyjnych to jest po prostu strzał w stopę.
W Kaliszu przez wiele lat nie budowano aż takiej ilości bloków. W tym czasie ubyło nam najwięcej mieszkańców bo Antczak wybudował spore osiedle w Kościelnej Wsi. Jeśli teraz na większości terenów będzie zakaz budowania, scenariusz może się powtórzyć.

— Abraham Lincoln

filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 13 lut 2026, o 16:55

jasiek20 pisze:
13 lut 2026, o 15:46
Bardzo krótkowzroczne podejście do tematu, na forum, które związane jest z inwestycjami, a więc rozwojem miasta.
Blokowanie takiego rozwoju, z pewnością nie służy żadnemu samorządowi.
Planowanie przestrzenne nie jest "blokowaniem rozwoju"..
jasiek20 pisze:
Z mojego bliskiego otoczenia, od 2023 roku, aż czterech znajomych (mieszkających wcześniej przez wiele lat w Warszawie i we Wrocławiu) zdecydowało się na powrót w rodzinne strony (wieś, małe miasto, średnie miasto, Kalisz) . Zaobserwowałem, że z uwagi na galopującą inflacje, wielkie koszty życia w wielkich miastach czy też uciążliwości związane z mieszkaniem w dużym mieście, pokolenie 30-40 latków, które wcześniej wyemigrowało do większego ośrodka i nie planowało przez 10-20 lat jakiegokolwiek powrotu, teraz wraca.
Sorry, ale argumenty anegdotyczne nic nie mówią o sytuacji. Dane wskazują jaka jest sytuacja - niedokładnie, bo dane GUS idealnie nie są (co raczej nie jest niczym nieznanym na forum), ale przynajmniej można wywnioskować jakie są trendy. Tutaj jest jak było.
Gdzie są te wielkie koszty życia w większych miastach? W nieruchomościach to faktycznie, ale cała reszta wychodzi podobnie lub wręcz taniej - przynajmniej tak jest w Warszawie. Szczególnie na usługach publicznych (tam one jeszcze funkcjonują) można dużo zaoszczędzić. A jednak możliwości to gigantyczna przepaść. No i właśnie, możliwości. Osoby, które wracają najczęściej mają taką możliwość - tzn. pracują w takim zawodzie, który to umożliwia, a to jednak jest znacząca mniejszość rynku pracy. A oni raczej na koszty życia nie mogą specjalnie narzekać, bo mają pensje, która to rekompensuję. Więc pewnie to inne rzeczy zadecydowały.

I w sumie to zastanawia mnie jedna rzecz. Napisałeś o uciążliwościach związanych z życiem w dużym mieście. Jakie to są? Bo ja tam raczej widzę ogromną rzeszę wygód. Wszystko na wyciągnięcie ręki, duże możliwości. Że korki? To się wsiada do metra (w Warszawie), tramwaj który ma priorytet lub do autobusu sunącego po buspasie. I nagle problem znika.
jasiek20 pisze:
Także żadne chłodne statystyki czy kalkulacje nie będą w stanie przewidzieć tego jak ludzie będą budowali swoją przyszłość i gdzie ostatecznie będą chcieli osiąść.
Jako zimny prysznic polecam rozmowę z ludźmi w wieku licealnym, najlepiej maturalnym. Oni już widzą przyszłość w konkretnym miejscu. Oczywiście życie może zweryfikować, ale generalnie to jasno wskazuję jakie są ich marzenia, aspiracje i do czego będą dążyć.

jp
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jp » 14 lut 2026, o 14:19

Silny Kalisz leży w interesie osciennych gmin i powiatów. A skoro siła miasta przejawia się m.in. zwartością jego zabudowy, to teoretycznie, celem planistycznym sasiednich gmin powinno być takie kształtowanie przestrzeni, które nie osłabi Kalisza. A więc nie wystarczy sama efektywność infrastruktury. Wskazane byłoby także blokowanie terenów sąsiednich gmin. Czy można liczyć na takie podejście? Raczej nie. Oferty terenów inwestycyjnych ościennych gmin, przy jednoczesnym blokowaniu terenów w samym Kaliszu, mogą okazać się strzałem w stopę dla całego organizmu.
Powraca więc temat powiększenia granic. Nigdy nie byłem zwolennikiem ekspansji. Jeżeli już, to korekty, urealnienia granic, włączenia obszarów w wysokim stopniu powiązanych z miastem.
A gdyby tak rozważyć znaczne rozszerzenie w celu blokowania terenów odległych od centrum? Ekspansja w celu powstrzymania urban sprawl. Tego oczywiście nie można mówić wprost. Oficjalna wersja, to np. w celu efektywnego wykorzystania terenów, spójnego z rozwojem miasta. Ciekaw jestem czy np. Zielona Góra w dłuższej perspektywie wygra, czy straci na powiększeniu.

filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 14 lut 2026, o 15:16

jp pisze:
14 lut 2026, o 14:19
A gdyby tak rozważyć znaczne rozszerzenie w celu blokowania terenów odległych od centrum? Ekspansja w celu powstrzymania urban sprawl. Tego oczywiście nie można mówić wprost. Oficjalna wersja, to np. w celu efektywnego wykorzystania terenów, spójnego z rozwojem miasta. Ciekaw jestem czy np. Zielona Góra w dłuższej perspektywie wygra, czy straci na powiększeniu.
Temat, który już trochę analizowałem kiedyś i wyszło, że chyba nici z tego. Zielona Góra wchłonęła całą gminę, a po czasie zaobserwowano i tak... przenoszenie się do ościennych gmin.
Zrzut ekranu_20260214_151522.png
Zrzut ekranu_20260214_151522.png (254.14 KiB) Przejrzano 523 razy
Chyba jedyna opcja, żeby to zadziałało to wchłonięcie całego obwarzanka gminnego, czyli pomysł prezydenta Sapińskiego sprzed lat. No chyba wtedy nie zaobserwowalibyśmy jakiegoś większego ruchu na 15-20 kilometrów od centrum. Tylko, że wchłonięcie obwarzanka gminnego to wchłonięcie kilkudziesięciu kilometrów dróg krajowych, w tym nowej drogi 2x2, dróg wojewódzkich oraz wielu lokalnych, które ze względu na sieć osadniczą są niespecjalnie efektywną siecią drogową. Do tego mało efektywna sieć szkolna (droższe w utrzymaniu podstawówki od miejskich), wodociągowa, gdzieniegdzie kanalizacyjna. To wszystko trzeba będzie kiedyś przecież remontować.
Jeśli chodzi o to, czy Zielona Góra na tym skorzysta czy nie to tam to lepiej wygląda. Sieć osadnicza na ziemiach odzyskanych jest dużo lepsza. Po części dzięki historycznemu trwaniu, a po części dzięki PGR. Zielona Góra wchłonęła dużo wolnych, pustych terenów bez porozrzucanych domów po polu, które świetnie nadają się pod przemysł i magazyny. Same wsie też są w większości dobrze zbite co ułatwia funkcjonowanie takiego organizmu. Przykładowy niżej:
Zrzut ekranu_20260214_151121.png
Zrzut ekranu_20260214_151121.png (1.46 MiB) Przejrzano 523 razy
Tymczasem wokół Kalisza wygląda to tak:
Zrzut ekranu_20260214_151312.png
Zrzut ekranu_20260214_151312.png (1.23 MiB) Przejrzano 523 razy
To tak dla twierdzących, że planowanie przestrzenne ogranicza rozwój. Raczej jego brak go skutecznie sabotuję.

Awatar użytkownika
wollny
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: wollny » 16 lut 2026, o 07:16

tomash pisze:
A to w gminach ościennych nie wchodzą plany ogólne? Które w dodatku mocno ograniczają zabudowę (bo takie są przepisy obowiązującego prawa)? Nawet jeśli te gminy nie przygotowują planów ogólnych, to olaboga! nie będą mogli wydawać WZ (to dopiero będą mieli tam cieplutko).
jasiek20 pisze:
Ja wiem, że to trudno zrozumieć, ale nie każdy przedkłada partykularny interes nad interes ogółu. W Kaliszu plan w dużym stopniu opiera się na studium (z uwzględnieniem nowych przepisów), więc to trochę nietrafiony argument z planem robionym na kolanie.
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.

Awatar użytkownika
Vocatont
Użytkownik
Użytkownik
GG: 24732954

Nieprzeczytany post autor: Vocatont » 16 lut 2026, o 08:29

Cristof pisze:
12 lut 2026, o 13:30
Budować czy nie budować? TEN PLAN budzi ich sprzeciw
Dokument ten ma porządkować wspólną przestrzeń publiczną i z góry określać, na których terenach można budować i jakiego rodzaju zabudowę. Trwają konsultacje społeczne w sprawie Planu Ogólnego Miasta Kalisza. Plan budzi kontrowersje, bo wyklucza z zabudowy jednorodzinnej wiele terenów.
...Faktycznie, Plan Ogólny dzieli cały miejski teren na różne strefy. Kalisz to łącznie blisko 7000 hektarów powierzchni. Największym obszarem będzie tzw. strefa otwarta czyli teren gdzie nie można już niczego budować.
Teren ten, około 35% miasta ma mieć funkcję rekreacyjną, rolniczą i przyrodniczą, z uwzględnieniem obszarów Natura 2000. 20 procent Kalisza wyznaczono pod dalszą zabudowę jednorodzinną, kolejne blisko 30% to obszar uzupełnionej zabudowy, w którym dopuszcza się uzupełnienie istniejących domostw i zabudowań. Blisko 10 procent miasta to teren przeznaczony pod zabudowę wielorodzinną. 13% to strefy gospodarcze. ...

Widoczne na mapie obszary zielone to tzw. strefa otwarta, na której nie będzie można się budować

https://www.faktykaliskie.info/artykul/ ... h-sprzeciw
Coś zmieniono w planie zagospodarowania?
Kilka lat temu zmieniono plan gdzie wykreślili przedłużenie TB/Moniuszki za Cmentarz Tyniecki.
Na rzecz łącznika od ronda starożytnego do w okolice Cmentarza Tynieckiego.

W tym planie brak tych dróg.
"Cały Ostrów się z was śmieje, gdzie są drogi i koleje?"
autor anonimowy
Kalisz w Budowie

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 26 lut 2026, o 19:41

Teren zakładu Haft ul Złota. Wycięto wszystkie drzewa https://www.google.com/maps/@51.7693666 ... FQAw%3D%3D
I trwa w środku remont tego biurowca.
https://www.google.com/maps/place/Złota ... FQAw%3D%3D
Ogólnie to wygląda jakby tam nie było produkcji już. Pewnie coś tam jeszcze działają, ale pewnie w mikroskali.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz

ODPOWIEDZ