DK25 Ostrów-Kalisz-Konin

Już niedługo zobaczymy w Kaliszu...
filip
Użytkownik
Użytkownik

Re: DK25 Ostrów-Kalisz-Konin

Nieprzeczytany post autor: filip » 17 kwie 2026, o 12:53

Cristof pisze:
17 kwie 2026, o 09:47
Taki był cel budowy autostrad . Tranzyt skierować na szerokie i bezkolizyjne drogi. Drogi lokalne dla lokalsów. Tylko że póki co Kalisz nie doczekał się dróg ekspresowych.
Jest to tylko część prawdy. Na drogach A i S ruch rośnie pomiędzy większymi miastami oraz na drogach ważnych z perspektywy międzynarodowej. Na całej reszcie jest stagnacja lub wręcz zaczęły się spadki. Najbardziej wyrazisty to S8 Ostrów Mazowiecka-Białystok po oddaniu S61. Jednak w przypadku A4 Zgorzelec-Krzyżowa żadnej nowej, alternatywnej drogi nie oddano, a ruch i tak spada. Sam fakt wylania asfaltu nie sprawi, że w depopulat będzie generował duży ruch. 🤷 Przecież nawet mamy nawet odcinki miejskie ekspresówek, na których spada ruch - ot chociażby Kielce (idzie przez sam środek miasta) i GZM.
Wniosek z tego taki, że w Kaliszu i okolicach nie spada, bo nie ma tutaj lepszej drogi. Przecież i tak nie ma alternatywy, więc którąś z nich trzeba jechać. Spada, bo po prostu Kalisz i całe otoczenie się wyludniają.

kaliszanin2
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: kaliszanin2 » 17 kwie 2026, o 13:50

filip pisze:
17 kwie 2026, o 12:53
Spada, bo po prostu Kalisz i całe otoczenie się wyludniają.
Jest jeszcze możliwość, że wzrosła świadomość ekologiczna społeczeństwa, które częściej korzysta z komunikacji publicznej. 8)
Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha :D :lol: :shock: :roll: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Vocatont
Użytkownik
Użytkownik
GG: 24732954

Nieprzeczytany post autor: Vocatont » 17 kwie 2026, o 15:38

Ruch przenosi się na autostrady i ekspresówki. Lokalne drogi coraz mniej obciążone
Otóż to, to normalne zjawisko lepiej nadłożyć więcej KM a i tak będzie się szybciej u celu.

W Kaliszu w teorii mamy drogę która łączy nas z Lublinem czyli DK/S12, a aktualnie lepiej jechać A2 przez Warszawę, bo dojedzie się szybciej.

Myślę że dużo zmieni się również na szlakach z Kalisza.

Dziś na Śląsk (Katowice) najszybciej się jedzie przez Brzeziny- Lututów- Wieluń- Częstochowę i jest to 228km.
Chodź zbliżony czas wyciąga się jadąc S8 do Łodzi a dalej wjeżdżając na A1 i na Katowice chodź tu już kilometrów wychodzi 310km.
Niektórzy jeżdżą jeszcze DK11.

Natomiast uważam że cały ten ruch na Śląsk/Kraków/Podkarpacie z Kalisza wraz z powstaniem S11 w tam ten strony przeniesie się właśnie na S11.

Myślę również że większość kierowców zrezygnuje z DK25 od Antonina do Oleśnicy, tylko będzie jeździć S11 do Kępna i dalej S8 mówię o kierunku Wrocław.

Kalisz prawdopodobnie też czeka chwilowe zwiększenie ruchu za sprawą budowy GP25.
Poznaniacy już są oburzeni że szybciej dojadą do Ostrowa przez miasto kongresowe niż przez terytorium księstwa Poznańskiego.
Oczywiście do czasu, powstania S11 w Wielkopolsce.
"Cały Ostrów się z was śmieje, gdzie są drogi i koleje?"
autor anonimowy
Kalisz w Budowie

filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 17 kwie 2026, o 16:23

Vocatont pisze:
17 kwie 2026, o 15:38
W Kaliszu w teorii mamy drogę która łączy nas z Lublinem czyli DK/S12, a aktualnie lepiej jechać A2 przez Warszawę, bo dojedzie się szybciej.
No dobrze, ale na DK25 prowadzącej do A2 też są spadki. Po co zaklinać rzeczywistość? Jak Kalisz, czyli główny generator ruchu w regionie, będzie nadal się tak intensywnie wyludniał to siłą rzeczy ruch drogowy będzie spadał. A tu warto nadmienić, że oprócz wyludniania mamy proces starzenia, który dokłada kolejną cegiełkę.

Awatar użytkownika
wollny
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: wollny » 17 kwie 2026, o 22:56

Cristof pisze:
Taki był cel budowy autostrad . Tranzyt skierować na szerokie i bezkolizyjne drogi.
Nie dotyczy to autostrady A2, do której nam łaskawie zbudują drogę 😆
HGGknc_awAAUxJD.jpeg
HGGknc_awAAUxJD.jpeg (168.59 KiB) Przejrzano 1611 razy
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.

Awatar użytkownika
Mariusz
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Mariusz » 18 kwie 2026, o 12:11

wollny pisze:
17 kwie 2026, o 22:56
Cristof pisze:
Taki był cel budowy autostrad . Tranzyt skierować na szerokie i bezkolizyjne drogi.
HGGknc_awAAUxJD.jpeg
Tyle, że nie wskazujesz różnicy jaka jest pomiędzy wielkością ruchu na odcinku do Konina, czy też jeszcze dalej... :wink:

Awatar użytkownika
wollny
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: wollny » 20 kwie 2026, o 06:54

Mariusz pisze:
18 kwie 2026, o 12:11
wollny pisze:
17 kwie 2026, o 22:56
Cristof pisze:
HGGknc_awAAUxJD.jpeg
Tyle, że nie wskazujesz różnicy jaka jest pomiędzy wielkością ruchu na odcinku do Konina, czy też jeszcze dalej... :wink:
Bo przed Wrześnią 92tka nie jest drogą konkurencyjną dla A2. Ten obrazek tylko pokazuje, że przejazd A2 jest abstrakcyjnie drogi i ludzie jak tylko widzą inną możliwość to z niej uciekają :wink:
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.

Awatar użytkownika
Vocatont
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Vocatont » 20 kwie 2026, o 15:38

filip pisze:
17 kwie 2026, o 16:23
Vocatont pisze:
17 kwie 2026, o 15:38
No dobrze, ale na DK25 prowadzącej do A2 też są spadki. Po co zaklinać rzeczywistość? Jak Kalisz, czyli główny generator ruchu w regionie, będzie nadal się tak intensywnie wyludniał to siłą rzeczy ruch drogowy będzie spadał. A tu warto nadmienić, że oprócz wyludniania mamy proces starzenia, który dokłada kolejną cegiełkę.
Filipie nie do końca rozumiem czemu zacytowałeś, część mojej wypowiedzi.
Moja wypowiedź odnosiła się do faktu że ruch przenosi się na szerokie drogi typu autostrady czy drogi expressowe.
I nie uważam to za zaklinanie rzeczywistości tylko zwyczajny fakt.

Rozmawiałem w ten weekend z Novo Warszawiakami, z Ostrowa i czekają na tą drogę dziś do rodziny jeżdżą przez Wtórek, Ołobok, Brzeziny tego wariantu nie brałem nawet pod uwagę.

Natomiast jak najbardziej zgadzam się z tobą, że los tak chciał że Kalisz został pozbawiony głównych szlaków komunikacyjnych a teraz na pocieszenie wciska mu się jakieś dopełnienie sieci w postaci GP25.
I tak to prawda przez to wykluczenie komunikacyjne Kalisz jest głównym generatorem ruchu w tym regionie.

Ale nie da się nie brać pod uwagę nowych inwestycji tak jak powiedziałem GP25 o ile powstanie rzeczywiście na początku będzie trochę zakłamana przez natłok z DK11 dopóki S11 nie powstanie.

Natomiast docelowo będzie to w końcu główny szlak regionu do Warszawy nie przez 12 do S8, nie przez Turek, i również inne alternatywy Ostrowskie które już tutaj wymieniłem tylko wszystko będzie jeździć przez 25.

Mam nadzieje że związku z tą inwestycją ulokują się tu kolejne firmy, szczególnie z sektora logistycznego.

Co do wyludniania Kalisza bądź Polski tak jest to fakt wyludnia się cała Polska.

Natomiast jeżeli chodzi o Kalisz moim zdaniem nie możemy odnosić się do demografii tylko i wyłącznie samego miasta.

Po pierwsze uważam że młode społeczeństwo jest bardziej zmotoryzowane niż te starsze brzydko mówiąc wymierające. (oczywiście w końcu demografii się nie oszuka, nie sprawdzałem też tego w żaden sposób natomiast strzelam że aktualnie JESZCZE ta tendencja jest właśnie taka że młodych coraz mniej ale są bardziej zmotoryzowani niż stare roczniki.

I do tego dochodzi temat wylewania miasta ci ludzie tu są w nich jestem również JA, oczywiście nadal nie oszukamy demografii, Polska się wyludnia ale nasze miasto to nie tylko umieralnia a jak w każdym innym mieście rozlewanie się na ościenne miejscowości a pamiętajmy ten proces wymaga już ZMOTYORYZOWANIA.
Tak że współczesne młode społeczeństwo jest tak zmotoryzowane jak żadne wcześniej.
autor anonimowy
Kalisz w Budowie

filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 20 kwie 2026, o 17:09

Vocatont pisze:
20 kwie 2026, o 15:38
Moja wypowiedź odnosiła się do faktu że ruch przenosi się na szerokie drogi typu autostrady czy drogi expressowe.
No i znowu jest to nie do końca zgodne z rzeczywistością. Fakt jest taki, że przy niemal dwukrotnym wzroście udziału dróg A i S w DK (15,8% -> 28%) mamy lekko ponad dwukrotny wzrost udziału ruchu na tych drogach (28% -> 61,5%). I wynika w dużej części z tego, że przecież drogi A i S budujemy tam, gdzie są większe potoki.
Vocatont pisze:
I tak to prawda przez to wykluczenie komunikacyjne Kalisz (...)
Wykluczenie komunikacyjne nie polega na braku drogi o wyższych parametrach. https://pl.wikipedia.org/wiki/Wykluczenie_komunikacyjne
Vocatont pisze:
Mam nadzieje że związku z tą inwestycją ulokują się tu kolejne firmy, szczególnie z sektora logistycznego.
Sektor logistyczny lokuję się przede wszystkim tam, gdzie jest dużo ludzi, czyli w pobliżu dużych miast po to, aby być w pobliżu większości swoich odbiorców. Jedyny wyjątek to tereny przy granicy z Niemcami (lubuskie, dolnośląskie), bo wiadomo - znacząco niższe koszty pracy itp.
Vocatont pisze:
Po pierwsze uważam że młode społeczeństwo jest bardziej zmotoryzowane niż te starsze brzydko mówiąc wymierające. (oczywiście w końcu demografii się nie oszuka, nie sprawdzałem też tego w żaden sposób natomiast strzelam że aktualnie JESZCZE ta tendencja jest właśnie taka że młodych coraz mniej ale są bardziej zmotoryzowani niż stare roczniki.
Dosłownie sam sobie odpowiedziałeś. Udział osób młodych spada, rośnie udział w wieku poprodukcyjnym. A szczególnie tutaj, w Kaliszu i okolicach. Emeryci nie mają takich potrzeb transportowych oraz często nie mogą (i nie powinni) jeździć samochodami, biologii nie oszukasz.
Vocatont pisze:
I do tego dochodzi temat wylewania miasta ci ludzie tu są w nich jestem również JA, oczywiście nadal nie oszukamy demografii, Polska się wyludnia ale nasze miasto to nie tylko umieralnia a jak w każdym innym mieście rozlewanie się na ościenne miejscowości a pamiętajmy ten proces wymaga już ZMOTYORYZOWANIA.
Okolice też się wyludniają i starzeją, więc nie wiem czego ma to dowodzić.
Vocatont pisze:
Tak że współczesne młode społeczeństwo jest tak zmotoryzowane jak żadne wcześniej.
Najprawdopodobniej nie, szczyt już był, choć tutaj mogę podpierać się tylko intuicją. W Polsce coraz większy odsetek populacji (a przede wszystkim młodych) mieszka w największych miastach, a tam nie ma takiego ciśnienia na posiadanie samochodu, udział samochodu w podróżach jest znacząco mniejszy. Globalnie (tzn. w państwach wysokorozwiniętych) tym bardziej nie, bo tam metropolie (i ich udział w populacji) rosną jeszcze szybciej, a podział ruchu jest tam zupełnie inny, niż na samochodowej głębokiej prowincji.

Awatar użytkownika
Cristof
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Cristof » 20 kwie 2026, o 20:08

Zaobserwowałem obecnie taki trend że wielu moich znajomych jadąc na wczasy czy do sanatorium wybiera pociąg. Pociągi stały się bardziej komfortowe i z reguły szybsze niż własny pojazd. Do Poznania to prawie nikt nie jeździ swoim autem. Tak jest na wielu kierunkach. Dodatkowo dochodzą problemy z parkowaniem w docelowym miejscu podróży. Przy wielodniowym pobycie np. w sanatorium czy domu wczasowym koszty parkowania są znaczne. Najczęściej za parking trzeba płacić ekstra. Lepiej tą kasę przeznaczyć na przyjemności podczas wypoczynku.

tomash
Site Admin
Site Admin

Nieprzeczytany post autor: tomash » 20 kwie 2026, o 20:55

Cristof pisze:
20 kwie 2026, o 20:08
Zaobserwowałem obecnie taki trend że wielu moich znajomych jadąc na wczasy czy do sanatorium wybiera pociąg. Pociągi stały się bardziej komfortowe i z reguły szybsze niż własny pojazd. Do Poznania to prawie nikt nie jeździ swoim autem. Tak jest na wielu kierunkach. Dodatkowo dochodzą problemy z parkowaniem w docelowym miejscu podróży. Przy wielodniowym pobycie np. w sanatorium czy domu wczasowym koszty parkowania są znaczne. Najczęściej za parking trzeba płacić ekstra. Lepiej tą kasę przeznaczyć na przyjemności podczas wypoczynku.
plus coraz więcej wysyła swoje rzeczy kurierem, a jedzie pociągiem :)

www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy

Awatar użytkownika
Vocatont
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Vocatont » 21 kwie 2026, o 08:17

Odnośnie wykluczenia komunikacyjnego, wziąłeś sobie te słowa trochę za bardzo do siebie, ale tak to moja wina użyłem nie właściwych słów.

Miałem na myśli tylko to że Kalisz nie został uwzględniony w głównych korytarzach transportowych.
Jak planowano to dawniej, każdy główny korytarz nas omija.
Za czasów 2 RP planowano trasę Katowice - Poznań oraz Łódź - Granica (Wrocław).

Wrzuciłem również kiedyś mapę PRLowską gdzie rozważano przebieg A2/S8, w jakiej formie powstał wiemy ale rozważano wtedy można powiedzieć Y, czyli autostradę Od Warszawy/ Łodzi z rozwidlenie w Kaliszu na Wrocław Poznań.

Mieliśmy być skrzyżowaniem autostrad, te miano przejęło Kępno.

Jeżeli chodzi o sektor logistyczny co by nie mówić logistyka wybiera Kalisz, fakt nie są to wielkie centra ale lokują tu swoje oddziały.
Coś czego nie można powiedzieć o Ostrowie pomimo sensowniejszej sieci dróg.
Mam tu na myśli sektor kurierski: DPD, DHL, GLS, Poczta, Inpost, Rabel itd.
autor anonimowy
Kalisz w Budowie

kaliszanin2
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: kaliszanin2 » 28 kwie 2026, o 11:35

Skad się biorą tak wielkie koszty 18 km obwodnicy? Tyle samo kosztuje 12 km zachodniej obwodnicy Szczecina, której częścią jest jednak 5 km tunelu! Wielkim miastom takie inwestycje wychodzą taniej dzięki większej konkurencji wykonawców?

filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 28 kwie 2026, o 11:56

Odcinek, o którym mówisz nie jest z tunelem. To zwykły naziemny odcinek jak ten u nas, a koszt jest wyższy o 20 milionów na kilometrze. Ten z tunelem pod Odrą ma kosztować 5 miliardów złotych za 24 kilometry.

Zresztą nie wiem jakim wielkim miastem jest Szczecin, żeby tam miała być jakaś większa konkurencja (pomijając, że ten rynek jest międzynarodowy).
HGbA72IXUAA1BVM (1).jpeg
HGbA72IXUAA1BVM (1).jpeg (245.46 KiB) Przejrzano 846 razy

kaliszanin2
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: kaliszanin2 » 28 kwie 2026, o 12:20

Opierałem się na artykule prasowym, jak widać błędnym. Powinienem był zastanowić się, że chodzi przecież o tunel pod Odrą, czyli z artykułem jest coś nie tak. Dzięki za rzeczywiste dane. Jeśli chodzi o wielkie miasta, to istniejąca aglomeracja szczecińska jest o 75% ludniejsza od potencjalnej kalisko-ostrowskiej.

filip
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: filip » 28 kwie 2026, o 13:17

Ahh.. ci mediaworkerzy. ;) Byle szybko, byle było.
kaliszanin2 pisze:
28 kwie 2026, o 12:20
Jeśli chodzi o wielkie miasta, to istniejąca aglomeracja szczecińska jest o 75% ludniejsza od potencjalnej kalisko-ostrowskiej.
No tak, to prawda. Co nie czyni aglo. szczecińskiej (czy samego miasta) wielką. :P

Awatar użytkownika
Vocatont
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Vocatont » 29 kwie 2026, o 08:38

filip pisze:
28 kwie 2026, o 13:17
Ahh.. ci mediaworkerzy. ;) Byle szybko, byle było.
kaliszanin2 pisze:
28 kwie 2026, o 12:20
Jeśli chodzi o wielkie miasta, to istniejąca aglomeracja szczecińska jest o 75% ludniejsza od potencjalnej kalisko-ostrowskiej.
No tak, to prawda. Co nie czyni aglo. szczecińskiej (czy samego miasta) wielką. :P
W sumie o czym my mówimy sam Szczecin jeszcze w 1994r miał prawie 420 tyś mieszkańców, według danych z grudnia 2024 Szczecin mieszkańców miał już tylko ponad 386 tysięcy. To nadal więcej niż całą aglomeracja Kalisko-Ostrowska.

Warto dodać że jak tak dalej pójdzie to miasto się skurczy do swojego sukcesu z czasów Niemiecki czyli sprzed 2 wojny światowej wtedy Szczecin liczył 383 tyś mieszkańców.

Jest to w sumie 7 największe miast Polski.

Pamiętajmy też że tam droga ma być prawdziwą Ską więc koszta muszą być większe.
autor anonimowy
Kalisz w Budowie

kaliszanin2
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: kaliszanin2 » dzisiaj, o 13:23

Wykonawcą obwodnicy Kalisza (Biskupice Ołoboczne - Kokanin) został Mirbud za 683,5 mln.
W artykule
https://epoznan.pl/news-news-175912-jed ... _wykonawca
mowa o wyprowadzeniu tranzytu z Kalisza. Nie wspominają, że nie dotyczy to tranzytu w kierunku Łodzi (3/4 całości). TIR-y nie znikną z obwodnicy Skalmierzyc, Podmiejskiej, Majkowskiej, Warszawskiej i Łódzkiej.
W artykule
https://www.faktykaliskie.info/artykul/ ... za-wybrany
ten aspekt inwestycji dyskretnie się przemilcza.

Rejsiu
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Rejsiu » dzisiaj, o 14:26

Może w końcu ruszy kwestia S12 po zbudowaniu tej obwodnicy?

Droga ekspresowa S12 ma połączyć Dorohusk na granicy z Ukrainą przez Lublin i Radom z Piotrkowem Trybunalskim - takie są plany rządowe. Samorządowcy chcą, by jej budowę kontynuować na zachód, aż do granicy z Niemcami i stworzyć alternatywę dla autostrad A2 i A4.

Droga krajowa nr 12 przebiega od granicy z Niemcami w Łęknicy, przez Żagań, Głogów, Wschowę, Leszno, Jarocin, Pleszew, Kalisz, Sieradz, Pabianice, Piotrków Trybunalski, Radom, Lublin do granicy z Ukrainą w Dorohusku. W sumie ponad 750 km z zachodu na wschód. Plany jej rozbudowy do standardu drogi ekspresowej, do 2030 r., istnieją tylko dla odcinka na wschód od Piotrkowa Trybunalskiego.

Już w styczniu samorządowcy z Leszna, Wschody i Głogowa spotkali się, by lobbować za rozbudową DK12 między tymi miastami do S12. Jak informuje Forsal.pl teraz samorządy województw wielkopolskiego, lubuskiego i dolnośląskiego chcą, by takie plany przygotowano również dla całego odcinka zachodniego.

reszta tu: https://gloswielkopolski.pl/bedzie-nowa ... 2-28891407

Awatar użytkownika
Vocatont
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Vocatont » dzisiaj, o 14:46

kaliszanin2 pisze:
dzisiaj, o 13:23
mowa o wyprowadzeniu tranzytu z Kalisza. Nie wspominają, że nie dotyczy to tranzytu w kierunku Łodzi (3/4 całości). TIR-y nie znikną z obwodnicy Skalmierzyc, Podmiejskiej, Majkowskiej, Warszawskiej i Łódzkiej.
Kaliszanin masz jakieś potwierdzone info odnośnie ul. Podmiejskiej??

Faktem jest to że w ciągu DK12 wciąż będzie brak obwodnicy, aktualnie ruch kierowany jest Poznańską -Piłsudskiego -Majkowska- Wojska Polskiego - Warszawska - Łódzka.

Natomiast ruch z dawnej DK25 w kierunku Łodzi jest kierowany Wojska Polskiego a nie Podmiejską stąd moje pytanie.
Swego czasu pamiętam jakiś deweloper stworzył mapkę, gdzie właśnie gdy miała powstać obwodnica to ten odcinek Wojska Polskiego sugerowano że wyłączą z ruchu dla ciężarówek i zostanie przetrasowany właśnie na Podmiejską jednak czy formalnie są takie plany?

Formalnie można by zakazać zjazdu do Kalisza z dawnej 25 od Ostrowa, pomijając dostawy do miasta, wtedy zjazd byłby od DK12 (ul. Poznańskiej) zgodnie z numeracją drogi albo nawet w ramach obwodnicy, skierować DK12 na GP25 do węzła na drogę do Wrześni lub na węzeł z dawną DK25 w Kokaninie wtedy problem braku obwodnicy schodził by do problemu prawobrzeżnej części Prosny/Kalisza.

Pamiętajmy też co omawialiśmy w tym wątku w ostatnim czasie, produkowałem się o tym GP25 przyjmie sporawy ruch którego dotychczas niemiał.
I nie mówię tu już o przejęciu ruchu z DK11 dopóki nie powstanie S11.

Ale tak jak już mówiłem dziś istnieje kilka alternatyw jazdy chociażby do Łodzi/Warszawy w momencie w którym powstanie ta droga, oferta będzie tak atrakcyjna że już nie będzie się opłacało jeździć wspomnianą DK12 na Sieradz do Łodzi/Warszawy.

Tak samo DK12 w kierunku Poznania okej do, Pleszewa i Jarocina alternatywy nie będzie ale do Poznania i dalej już większość pojedzie DK25 do Konina, tak że w moim odczuciu ruch na DK12 w naszym regionie powinien się obniżyć.

Jeżeli ktoś patrzy na DK12 to dziś minimalnie lepiej do Głogowa i dalej lepiej jechać, do Ostrowa 25 i dalej 35 na Rawicz niż 12 przez Jarocin a jeżeli GP25 powstanie no to polepszy to tylko ofertę czasową przez wariant Ostrowski.
autor anonimowy
Kalisz w Budowie

ODPOWIEDZ