Małe inwestycje
Re: Małe inwestycje
W tym tygodniu zaczęło się dziać w - być może - mało spodziewanym miejscu, bo na Sukienniczej, po sąsiedzku ze Społem i franciszkanami. Na razie wycięto roślinność i nie wiem czego spodziewać się dalej. Moje myśli od razu idą w kierunku paczkomatu lub kontenera z działalnością.
W akoportalu działka wyświetla się jako własność spółki.
"Zarządzenie Nr 285/2025 Prezydenta Miasta Kalisza z dnia 7 maja 2025 r." mówi, że "Postanawia się nie wykonywać prawa pierwokupu w stosunku do nieruchomości gruntowej niezabudowanej, oznaczonej geodezyjnie w obrębie 025 Śródmieście I jako działka nr 244/2 o powierzchni 0.0079 ha".
W akoportalu działka wyświetla się jako własność spółki.
"Zarządzenie Nr 285/2025 Prezydenta Miasta Kalisza z dnia 7 maja 2025 r." mówi, że "Postanawia się nie wykonywać prawa pierwokupu w stosunku do nieruchomości gruntowej niezabudowanej, oznaczonej geodezyjnie w obrębie 025 Śródmieście I jako działka nr 244/2 o powierzchni 0.0079 ha".
- Załączniki
-
- Sukiennicza III.jpg (235.44 KiB) Przejrzano 2203 razy
-
- Sukiennicza II.jpg (303.64 KiB) Przejrzano 2203 razy
-
- Sukiennicza I.jpg (296.1 KiB) Przejrzano 2203 razy
Wrocławska 25 -

Ks. Józefa Sieradzana 7a :

Nowy sklep w Piwonicach Kolonii - ul. Romańska 2 -

Na Lisie -

Nowy sklep w Piwonicach Kolonii - ul. Romańska 2 -

Na Lisie -

Niestety nie mogę znaleźć wątku w którym o tym pisaliśmy, bo pisaliśmy o tym jakieś 10-15 lat temu.
Dyskutowaliśmy wtedy co powstaje między Wałem Jagiellońskim a rzeką Swędrnią, nie wiem czemu to też tyle trwało, ale od niedawna funkcjonuje tam plac manewrowy do nauki jazdy
Mowa o tych wykopkach na screenie.
Dyskutowaliśmy wtedy co powstaje między Wałem Jagiellońskim a rzeką Swędrnią, nie wiem czemu to też tyle trwało, ale od niedawna funkcjonuje tam plac manewrowy do nauki jazdy
Mowa o tych wykopkach na screenie.
- Załączniki
-
- Boczków.png (942.23 KiB) Przejrzano 1555 razy
- gawronik13kalisz
- Moderator

-
kaliszanin2
- Użytkownik

To po prostu dalekosiężne planowanie właściciela nowego placu manewrowego. Już przed laty przewidział,że plac na terenie po Wistilu zostanie zamknięty i przygotował się do budowy zamiennika. Dopóki plac po Wistilu funkcjonował, wstrzymywał się z budową, ale po jego zamknięciu natychmiast wypełnił lukę - jeden plac ubył, drugi przybył.Vocatont pisze: ↑4 kwie 2026, o 22:07Niestety nie mogę znaleźć wątku w którym o tym pisaliśmy, bo pisaliśmy o tym jakieś 10-15 lat temu.
Dzięki temu właściciel nowego placu radośnie spędza teraz Wielkanoc, czego i Wam, Drodzy Forumowicze, życzę. Wesołego jajka!
Zazwyczaj wątki które mnie interesują , rozumiem że pisaliście o tym tak ?
Na szczęście te ruchy przy Sukienniczej są niegroźne. Działka jest własnością spółki, bo tą spółką jest energetyka. Wyciągają trafostację z budynku Społem na zewnątrz.
- Załączniki
-
- IMG_20260501_202647021.jpg (314.79 KiB) Przejrzano 953 razy
-
K-man
- Użytkownik

Nie wiem czy to powód to radości. Będzie teraz zamiast roślin szpecący obiekt znając życie.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
- gawronik13kalisz
- Moderator

CKiS na plus
- Załączniki
-
- 20260501_134754.jpg (238.39 KiB) Przejrzano 850 razy
-
- 20260501_134757.jpg (277.46 KiB) Przejrzano 850 razy
-
- 20260501_134800.jpg (280.09 KiB) Przejrzano 850 razy
www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy
Tak, pewnie mogłem napisać, że już stoi. Nie każdy musi pamiętać, jak było wcześniej, a nie da się ukryć, że dobrze dopasowali kolor.gawronik13kalisz pisze: ↑2 maja 2026, o 14:17Już jest chyba widoczny - ten okrągły "domek" po lewej?
Także nie jest to taka kostka, jaką znamy z np. blokowisk. Jest to rotunda, ten sam model co na ulicy Próżnej i pewnie w jeszcze paru miejscach (ja znam akurat z Próżnej).
Może i ogrodzony teren to teraz działka energetyki, ale może będą tacy dobrzy i zasadzą tam coś z powrotem? Wiadomo że krzewy trzeba było usunąć na czas robót (choć żeby mieć pewność to trzeba byłoby się przyglądać na co dzień), ale po zakończeniu prac będą mogły wrócić. Trzeba mieć to na oku.
-
kaliszanin2
- Użytkownik

Rozbudowa Centrum Medycznego Boczna 1:
Przewidziana jest także rozbiórka domu jednorodzinnego i budowa w to miejsce parkingu. W sumie nie taka mała inwestycja.
-
kaliszanin2
- Użytkownik

Yasumi to jakaś szkoła samurajów?
Budowa plomby ul. Widok 23
Działka przy ulicy widok 23 została w ostatnich dniach oczyszczona i pojawiła się tablica informacyjna robót pod nazwą "Budowa Budynku Wielorodzinnego z Wbudowanym Garażem oraz Budowa Budynku Garażowego".
Inwestorem jest Robert Radomski, aczkolwiek nic więcej o tej inwestycji nie udało mi się znaleźć, deklarowany termin zakończenia prac 2027 rok. Na stronie inwestora na ten moment pusto, wydaje mi się też że Radomski wcześniej nie realizował deweloperki wielorodzinnej, poprawcie mnie jeśli się mylę.
Wcześniej na tej działce stał parterowy stary dom który został wyburzony około 10 lat temu, którego straszący kształt pozostał do dzisiaj odbity na bloku obok, więc inwestycja cieszy bo ulicy przyda się uzupełnienie tej szczerby w zabudowie i lekki powiew świeżości.
PS. Forum śledzę od lat, ale dopiero teraz coś dodaję, także cześć wszystkim
Inwestorem jest Robert Radomski, aczkolwiek nic więcej o tej inwestycji nie udało mi się znaleźć, deklarowany termin zakończenia prac 2027 rok. Na stronie inwestora na ten moment pusto, wydaje mi się też że Radomski wcześniej nie realizował deweloperki wielorodzinnej, poprawcie mnie jeśli się mylę.
Wcześniej na tej działce stał parterowy stary dom który został wyburzony około 10 lat temu, którego straszący kształt pozostał do dzisiaj odbity na bloku obok, więc inwestycja cieszy bo ulicy przyda się uzupełnienie tej szczerby w zabudowie i lekki powiew świeżości.
PS. Forum śledzę od lat, ale dopiero teraz coś dodaję, także cześć wszystkim
- jasiek20
- Użytkownik

Witamy!
Kiedyś dla tej działki była koncepcja przygotowana przez biuro architektoniczne Wiekiera.
Pochodzi ona z 2013 roku, także zapewne projekt uległ zmianie.
Tak to miało wyglądać kiedyś:
Kiedyś dla tej działki była koncepcja przygotowana przez biuro architektoniczne Wiekiera.
Pochodzi ona z 2013 roku, także zapewne projekt uległ zmianie.
Tak to miało wyglądać kiedyś:
- Załączniki
-
- Wizka-pod-strone-1.jpg (396.91 KiB) Przejrzano 312 razy
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
-
K-man
- Użytkownik

Trwa wyburzanie trzech budynków tzn willi zabudowań gospodarczych. Znajdujących się między terenem Kraus Folie, a ulicą Sylwiusza i Wojciecha z Brudzewa. Będzie tam rozbudowa magazynu tej firmy. Cały ten prostokąt.
https://www.google.com/maps/@51.7341958 ... FQAw%3D%3D
https://www.google.com/maps/@51.7341958 ... FQAw%3D%3D
-
K-man
- Użytkownik

Folie Kraus w trakcie rozbudowy