Kadencja 2024-2029 (Kinastowski)
Re: Kadencja 2024-2029 (Kinastowski)
Prezydent w swych działaniach jest nadzwyczaj racjonalny. Można mu pogratulować takiego niewątpliwego talentu politycznego. Nic nie zmieniać, nic nie robić, nie wysilać się, zadowalać konkretne grupy drobnymi gestami. Widać, że brał lekcje od najlepszych.
-
K-man
- Użytkownik

Wielu Kaliszan jest zachwyconych prezydentem Kinastowskim. Oni nie mogą się mylić pisząc ze to najlepszy prezydent w historii Kalisza.
No i już się nie ukrywamy się z ambicjami.
https://latarnikkaliski.pl/prezydent-ka ... e_vignette
Wicestarosta ma, zdaniem gazety, ambicję ubiegania się o start do Senatu z poparciem Prawa i Sprawiedliwości, a jego głównym rywalem do partyjnej nominacji ma być właśnie Krystian Kinastowski.
Pan za wiele nie zrobił dla powiatu. Napisałbym ze nic, ale do senatu się pchamy.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
- jasiek20
- Użytkownik

Przez tą dwukadencyjność dla samorządowców było to do przewidzenia.
Bo jeśli wprowadzono zmiany w długości i ilości sprawowania określonego stanowiska to powinno ono obejmować również posłów i senatorów, gdzie ciężej o rotacje niż w przypadku prezydentów, burmistrzów i wójtów.
Co do p. Pęcherza to niestety jest FATALNYM senatorem. Mam wrażenie, że to taka ciepła posadka z zerowym zaangażowaniem dla miasta i powiatu.
Przypomnę, że ostatnim razem, o mały włos do senatu nie wszedł rektor UK pan Wojtyła. Moim zdaniem człowiek znacznie bardziej zaangażowany w lokalne sprawy niż pan z Wielunia. Jednak tu ludzie zagłosowali na partię, a nie na bardziej kompetentną osobę.
Co do Kinastowskiego, idzie na fali i myślę, że ma spore szansę. Koalicja jest słaba, nie spełnia obietnic wyborczych i ma, przynajmniej w Kaliszu, bardzo miernych przedstawicieli. Zarówno w radzie miasta (Grodziński, Kołaciński itd.- szkoda słów), jak i w parlamencie (Pawliczak, Witczak - ludzie przyspawani do stołków od lat...).
Oby tylko potencjalne kampanie wyborcze nie sprawiły, że sprawy miasta będą odłożone na dalszy plan.
Mam nadzieję, że będzie się teraz chciał wykazać i Kalisz na tym skorzysta. Także pozostając w konwencji naszego forum - liczę na realizację jak największej ilości, dobrych inwestycji dla Kalisza. Znacznie bardziej mnie to interesuje niż jakiekolwiek przepychanki polityczne.
Bo jeśli wprowadzono zmiany w długości i ilości sprawowania określonego stanowiska to powinno ono obejmować również posłów i senatorów, gdzie ciężej o rotacje niż w przypadku prezydentów, burmistrzów i wójtów.
Co do p. Pęcherza to niestety jest FATALNYM senatorem. Mam wrażenie, że to taka ciepła posadka z zerowym zaangażowaniem dla miasta i powiatu.
Przypomnę, że ostatnim razem, o mały włos do senatu nie wszedł rektor UK pan Wojtyła. Moim zdaniem człowiek znacznie bardziej zaangażowany w lokalne sprawy niż pan z Wielunia. Jednak tu ludzie zagłosowali na partię, a nie na bardziej kompetentną osobę.
Co do Kinastowskiego, idzie na fali i myślę, że ma spore szansę. Koalicja jest słaba, nie spełnia obietnic wyborczych i ma, przynajmniej w Kaliszu, bardzo miernych przedstawicieli. Zarówno w radzie miasta (Grodziński, Kołaciński itd.- szkoda słów), jak i w parlamencie (Pawliczak, Witczak - ludzie przyspawani do stołków od lat...).
Oby tylko potencjalne kampanie wyborcze nie sprawiły, że sprawy miasta będą odłożone na dalszy plan.
Mam nadzieję, że będzie się teraz chciał wykazać i Kalisz na tym skorzysta. Także pozostając w konwencji naszego forum - liczę na realizację jak największej ilości, dobrych inwestycji dla Kalisza. Znacznie bardziej mnie to interesuje niż jakiekolwiek przepychanki polityczne.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
Samorząd jest zdecydowanie łatwiej zabetonować, a im mniejszy, tym gorzej. Nawet sporawe miasto można sobie w pełni podporządkować, zbudować rozległe sieci klientelistyczne, kompletnie ukatrupić media (a bardziej to kupić sobie), żeby nikt nie wytknął patologii etc. Poseł, bądź senator tego nie zrobi.
Jeżeli Kinastowski dostanie to miejsce, to jego sukces zależy od skali porażki w Kaliszu. Jeżeli przegra tak wyraźnie jak Wojtyła (dwukrotnie mniej głosów od Pęcherza) to prawie na pewno nie uda mu się. Jeśli nie będzie tak dużo tracił do Pęcherza to reszta okręgu nadrobi mu to z nawiązką. No chyba, że obie Konfederację rzucą mu kłody pod nogi, to może już nie być tak wesoło.
Dokładnie tak. W Kaliszu mediów anty-Kinastowski już właściwie nie ma - fakty na garnuszku, latarnik na garnuszku (związany z radnymi kk), Życie Kalisza stało się portalem. Jedynie rc.fm, które są z kolej tak pro-PO, że bardzo mało osób to czyta. A o całej sieci klientelistycznej to można by elaboraty pisać.filip pisze: ↑6 maja 2026, o 13:46Samorząd jest zdecydowanie łatwiej zabetonować, a im mniejszy, tym gorzej. Nawet sporawe miasto można sobie w pełni podporządkować, zbudować rozległe sieci klientelistyczne, kompletnie ukatrupić media (a bardziej to kupić sobie), żeby nikt nie wytknął patologii etc. Poseł, bądź senator tego nie zrobi.
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.
-
K-man
- Użytkownik

Podobno trwają pracę nad zmianą przepisów, aby prezydenci mogli pełnić więcej kadencji niż 2. Ale nawet jak Kinaś nie wszedłby do senatu, to myślę że w wyborach wystartuje pan Kulawinek i jeśli wygra to Kinas zostanie vice. Jeśli przepisy tego nie zabronią oczywiście.
- jasiek20
- Użytkownik

Jak nie ma?wollny pisze: ↑7 maja 2026, o 07:57
Dokładnie tak. W Kaliszu mediów anty-Kinastowski już właściwie nie ma - fakty na garnuszku, latarnik na garnuszku (związany z radnymi kk), Życie Kalisza stało się portalem. Jedynie rc.fm, które są z kolej tak pro-PO, że bardzo mało osób to czyta. A o całej sieci klientelistycznej to można by elaboraty pisać.
Oprócz naczelnej tuby propagandowej PO RC.fm, jest jeszcze Kalisz24 i Calisia.pl
Także jest 50 na 50.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
- jasiek20
- Użytkownik

Parę razy słyszałem, że miałaby to być albo Karolina Skrzypczyńska albo Marcin Cieloszyk. No, ale pożyjemy, zobaczymy. Ważne żeby żadna persona typu Grodziński nie byłaK-man pisze: ↑7 maja 2026, o 15:35Podobno trwają pracę nad zmianą przepisów, aby prezydenci mogli pełnić więcej kadencji niż 2. Ale nawet jak Kinaś nie wszedłby do senatu, to myślę że w wyborach wystartuje pan Kulawinek i jeśli wygra to Kinas zostanie vice. Jeśli przepisy tego nie zabronią oczywiście.
Miasto potrzebuje sprawnego managera, a nie polityka z nadania.
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
Mam nadzieję, że to nie przejdzie. Wyniki konsultacji społecznych ustawy/rozporządzenia (nie pamiętam czym to chcieli zmienić) były raczej jednoznaczne. ALE to są politycy, oni wiedzą lepiejK-man pisze: ↑7 maja 2026, o 15:35Podobno trwają pracę nad zmianą przepisów, aby prezydenci mogli pełnić więcej kadencji niż 2. Ale nawet jak Kinaś nie wszedłby do senatu, to myślę że w wyborach wystartuje pan Kulawinek i jeśli wygra to Kinas zostanie vice. Jeśli przepisy tego nie zabronią oczywiście.
Napisałem o rc.fm. Ale nawet porównując liczbę obserwujących na fb (bo nie chce mi się dalej szukać
rc - 29 tys. (typowo anty)
Kalisz24 - 87 tys. (chociaż tutaj mam duże wątpliwości czy ta strona jest anty Kinaś)
calisia - 50 tys.
Życie Kalisza - 14 tys.
Latarnik Kaliski - 21 tys.
Fakty Kaliskie - 86 tys. (tutaj jeszcze jest Telewizja Kalisz - 19tys.)
No i Kinastowski ma jeszcze swoje prywatne media:
Krystian Kinastowski - Prezydent Kalisza - 36 tys.
Kalisz. Dopisz swoją historię - 33 tys.
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.
- jasiek20
- Użytkownik

Ale Ty wiesz, że te liczby to w dużym stopniu iluzja?wollny pisze: ↑8 maja 2026, o 07:51
Napisałem o rc.fm. Ale nawet porównując liczbę obserwujących na fb (bo nie chce mi się dalej szukać) widać, że mają różną "docieralność".
rc - 29 tys. (typowo anty)
Kalisz24 - 87 tys. (chociaż tutaj mam duże wątpliwości czy ta strona jest anty Kinaś)
calisia - 50 tys.
Życie Kalisza - 14 tys.
Latarnik Kaliski - 21 tys.
Fakty Kaliskie - 86 tys. (tutaj jeszcze jest Telewizja Kalisz - 19tys.)
No i Kinastowski ma jeszcze swoje prywatne media:
Krystian Kinastowski - Prezydent Kalisza - 36 tys.
Kalisz. Dopisz swoją historię - 33 tys.
Na przykładzie Kalisz24, doskonale widać, że większość tych lajków jest kupiona i nie są to realni obserwatorzy strony.
Fejkowych followersów nie można brać na serio, a niestety niektóre stronki, czy konta na insta, tak działają.
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
-
kaliszanin2
- Użytkownik

Jak wejdziesz z nimi w polemikę, to się od razu dowiesz, że wiedzą lepiej. Jednak prostego testu z wiedzy elementarnej przeprowadzonego ostatnio przez dziennikarza to zgodnie, ponad podziałami, nie przechodzą. Nie potrafią odpowiedzieć ile jest 7x8 (eee.... 40), nie wiedzą kiedy upadł w Polsce komunizm (chyba 89? - po bardzo długim namyśle), w którym roku odzyskaliśmy niepodległość po rozbiorach (pod koniec lat 1800?), kto się bił w wojnie secesyjnej (nie jestem historykiem - b. minister nauki), ile mamy województw (nigdy nie liczyłam), kto napisał "Proces" Kafki (yyy...., Kafka, Kafka napisał "Proces" - prawdziwy orzeł na tle pozostałych) itd, itp.
Dziennikarz wykazał, że Sejm to prawdziwa reprezentacja narodu, bez najmniejszych wątpliwości.
No wiadomo, że to jest jakaś bańka, ale coś jednak pokazuje. I w przypadku braku dostępnych danych dot. zasięgu mediów są to informacje użytecznejasiek20 pisze: ↑8 maja 2026, o 09:17Ale Ty wiesz, że te liczby to w dużym stopniu iluzja?
Na przykładzie Kalisz24, doskonale widać, że większość tych lajków jest kupiona i nie są to realni obserwatorzy strony.
Fejkowych followersów nie można brać na serio, a niestety niektóre stronki, czy konta na insta, tak działają.
-
K-man
- Użytkownik

Im bliżej wyborów tym ciekawiej się zacznie robić. Czy tylko poza obrzucaniem się łajnem będzie ktoś myślał o dobru miasta.
Co do nowej kaliskiej tv miałem nadzieję na powiew świeżego powietrza. A tu nadal całujemy władze i nie zajmujemy się ważnymi sprawami. Teraz tego w ogóle nie oglądam.
https://kalisz24.info.pl/polityczne-dom ... astowskim/
Co do nowej kaliskiej tv miałem nadzieję na powiew świeżego powietrza. A tu nadal całujemy władze i nie zajmujemy się ważnymi sprawami. Teraz tego w ogóle nie oglądam.
https://kalisz24.info.pl/polityczne-dom ... astowskim/
-
kaliszanin2
- Użytkownik

Reakcja na rewelacje o Skrzypczyńskiej jest natychmiastowa.
Opozycja już wystąpiła o odebranie jej mandatu radnej i niewykluczone, że to się jej uda. Niewykluczone, ale bynajmniej nie pewne.
Jeżeli się uda, to ok, będzie to oznaczało, że prezydentura nie dla przekrętasa - takiej akcji sądowej nie da się przeprowadzić bez podstaw.
Jeżeli się nie uda, to Skrzypczyńska będzie murowaną kandydatką na prezydenta, osobą pokrzywdzoną, pomówioną z powodu chciejstwa nienawistnych przeciwników, a do tego merytorycznie dobrze przygotowaną, znającą granice tego, co wolno.
Jak widać, jest to ważny bój. Życie polityczne Kalisza bardzo się ożywiło, a każdy z wyników ma swoje dobre strony.
Opozycja już wystąpiła o odebranie jej mandatu radnej i niewykluczone, że to się jej uda. Niewykluczone, ale bynajmniej nie pewne.
Jeżeli się uda, to ok, będzie to oznaczało, że prezydentura nie dla przekrętasa - takiej akcji sądowej nie da się przeprowadzić bez podstaw.
Jeżeli się nie uda, to Skrzypczyńska będzie murowaną kandydatką na prezydenta, osobą pokrzywdzoną, pomówioną z powodu chciejstwa nienawistnych przeciwników, a do tego merytorycznie dobrze przygotowaną, znającą granice tego, co wolno.
Jak widać, jest to ważny bój. Życie polityczne Kalisza bardzo się ożywiło, a każdy z wyników ma swoje dobre strony.
-
Maciek62800
- Użytkownik

Może by tak dyrektorzy z zawodu i hipokryci z KałO bardziej zainteresowali się swoim koleżką Kołacińskim który nadal nie zrzekł się mandatu radnego 
-
kaliszanin2
- Użytkownik

A widział to kto, żeby jakaś partia na siebie nadawała? Jak mają przekrętasa, to góra dobrego zachowania to jest umywanie rąk i czekanie na prokuratora. "KałO", jak PiSzesz, czy "PiSSdu", jak piszą przeciwnicy PiS, w takiej sytuacji zachowują się podobnie, może tylko PiS z większą determinacją idzie w zaparte, a KO w niewygodnej sytuacji wybiera zrzucenie balastu gdzieś na zaplecze.Maciek62800 pisze: ↑wczoraj, o 13:55Może by tak dyrektorzy z zawodu i hipokryci z KałO bardziej zainteresowali się swoim koleżką Kołacińskim który nadal nie zrzekł się mandatu radnego![]()
A jeśli chodzi o dyrektorów z zawodu, to w województwach rządzonych przez PiS są nimi pisowcy odsądzani za to od czci i wiary przez tamtejszą opozycję. To jest sytuacja symetryczna do kaliskiej czy ogólnie wielkopolskiej. Wyobrażanie sobie, że jest inaczej, to święta naiwność albo działalność propagandowa. To jest sytuacja społecznie akceptowana. Lud polski dość mocno zdystansował się od korupcji, co potwierdzają obserwacje międzynarodowe. Natomiast nepotyzm jest powszechnie tolerowany, a jego krytyka służy jedynie aktualnej opozycji do plucia.