Cogito Med na ulicy Wodnej
Cogito Med na ulicy Wodnej
Cytuję fragment artykułu z Faktów Kaliskich:
(...) Pawilon handlowy przy ul. Wodnej należał do hurtowni firan, zasłon i rolet z wieloletnią tradycją. Hurtownia działała od 1999 roku, ale po latach przeniosła się w inne miejsce, na ulicę Księżnej Jolanty. Obiekt przy ul. Wodnej od dawna stoi pusty.
Teraz jest nowy inwestor i nowy plan na to miejsce. Swoje biura i przychodnię zdrowia planuje tam otworzyć spółka Cogito Med, która w tej chwili ma siedzibę kilka budynków dalej przy ul. Fryderyka Chopina. Spółka medyczna ubiega się właśnie o pozwolenie na rozpoczęcie modernizacji pawilonu.
Przebudowa, rozbudowa, nadbudowa i zmiana sposobu użytkowania budynku handlowo-usługowego w celu przeznaczenia całości na budynek usług zdrowia i biura – czytamy we wniosku o pozwolenie na budowę. (...)
Link do całego artykułu: https://www.faktykaliskie.info/artykul/ ... um-kalisza
(...) Pawilon handlowy przy ul. Wodnej należał do hurtowni firan, zasłon i rolet z wieloletnią tradycją. Hurtownia działała od 1999 roku, ale po latach przeniosła się w inne miejsce, na ulicę Księżnej Jolanty. Obiekt przy ul. Wodnej od dawna stoi pusty.
Teraz jest nowy inwestor i nowy plan na to miejsce. Swoje biura i przychodnię zdrowia planuje tam otworzyć spółka Cogito Med, która w tej chwili ma siedzibę kilka budynków dalej przy ul. Fryderyka Chopina. Spółka medyczna ubiega się właśnie o pozwolenie na rozpoczęcie modernizacji pawilonu.
Przebudowa, rozbudowa, nadbudowa i zmiana sposobu użytkowania budynku handlowo-usługowego w celu przeznaczenia całości na budynek usług zdrowia i biura – czytamy we wniosku o pozwolenie na budowę. (...)
Link do całego artykułu: https://www.faktykaliskie.info/artykul/ ... um-kalisza
- jasiek20
- Użytkownik

Re: Cogito Med na ulicy Wodnej
To chyba raczej do małych inwestycji.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
-
K-man
- Użytkownik

Dlaczego do małych. Poczekajmy na wizualizację. Po drugie czy mamy aż tyle inwestycji w Kaliszu poza mieszkaniówka żeby wybrzydzać?
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
Pomyślałem, że ta planowana inwestycja jest duża jak na warunki kaliskie, bo ma powstać 3-4 piętrowy budynek przychodni i to w takim miejscu , które jest widocznie dla tysięcy Kaliszan poruszających się komunikacją czy idących do centrum.
To miejsce jest ważne urbanistycznie bo to jest niejako "bramą" do centrum po przekroczeniu mostu obok liceum Kościuszki i ten niszczejący budynek odstawał na tle innych budynków jako relikt architektury lat dwutysięcznych.
Możliwe, że to jest mała inwestycja ale jeśli spieprzą projekt to ta "mała inwestycja" będzie razić w oczy na lata. Mam nadzieję, ze zaprojektują tak, że będzie dobrze wyglądać.
Dobrze by było aby architektura była w stylu klasycyzmu kaliskiego albo była nowoczesna.
Dla mnie taka przychodnia nawet by pasowała w tym miejscu.

Tylko aby ta przychodnia nie powstała w takim stylu bo oszpeciłaby centrum.

To miejsce jest ważne urbanistycznie bo to jest niejako "bramą" do centrum po przekroczeniu mostu obok liceum Kościuszki i ten niszczejący budynek odstawał na tle innych budynków jako relikt architektury lat dwutysięcznych.
Możliwe, że to jest mała inwestycja ale jeśli spieprzą projekt to ta "mała inwestycja" będzie razić w oczy na lata. Mam nadzieję, ze zaprojektują tak, że będzie dobrze wyglądać.
Dobrze by było aby architektura była w stylu klasycyzmu kaliskiego albo była nowoczesna.
Dla mnie taka przychodnia nawet by pasowała w tym miejscu.

Tylko aby ta przychodnia nie powstała w takim stylu bo oszpeciłaby centrum.

Poszperałem z ciekawości jak Cogito Med buduje swoje przychodnie.
Nie oczekujmy cudów.

Nie oczekujmy cudów.

-
K-man
- Użytkownik

Ważna rzecz to poza rozmiarem
to kwota jaka ma być zainwestowana. Oby konserwator nie pozwoli na takie gówno.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
-
kaliszanin2
- Użytkownik

To jest budynek medyczny, więc może chodzi właśnie o prezentację różnych postaci wspomnianej przez Ciebie substancji (może też chodzić o dwie różne substancje). One świadczą o różnych stanach jelita grubego i nie tylko. Pacjent uczy się je rozpoznawać przychodząc. Stąd nazwa przychodnia. Jak WIDAĆ, inwestor ma bardzo silne argumenty wobec konserwatora, który też przecież człowiek, czyli potencjalny pacjent..
Już są wizualizacje. 
Będzie ładniej niż myślałem 
www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy
Wydaje sie nizszy niz obecnie, a miala byc nadbudowa...
Przecież widać dodatkowe piętro po prawej stronie 
Wizualizacja spoko, niech budują.
Wizualizacja spoko, niech budują.