Zgłaszam kandydaturę: paskuda z Greckiej Górki. Jak już proponowałem, powinna mieć specjalną metodę rozbiórki - ciężką kulą zawieszoną na ramieniu dźwigu. Do tego przejrzyste ogrodzenie w bezpiecznej odległości i zaproszenia dla publiczności.
Opuszczone budynki do przebudowy lub wyburzenia
-
kaliszanin2
- Użytkownik

Re: Opuszczone budynki do przebudowy lub wyburzenia
Trwa wyburzanie budynku na rogu Podmiejskiej i Małej. Powinni wyburzyć cały pas do Wrocławskiej i dołożyć czwarty pas na Podmiejskiej do prawoskrętu. Zwiększyło by to przepustowość skrzyżowania. Poprawiła by się też estetyka tego miejsca.
- Załączniki
-
- Wyburzenia Podmiejska a Energetyków 1.jpg (146.75 KiB) Przejrzano 737 razy
-
- Wyburzenia Podmiejska a Energetyków.jpg (150.41 KiB) Przejrzano 737 razy
Wyburzyć budynki tylko po to, żeby wylać więcej asfaltu.
Nie tylko. Cele wydzielania pasów do skrętu w prawo wg kolegi Ala
"Bezpieczeństwo: Zmniejsza ryzyko kolizji bocznych i czołowych, chroniąc pieszych i innych kierowców.
Płynność ruchu: Rozdziela ruch, co przyspiesza przejazd przez skrzyżowanie i zapobiega "zatorom".
Jasność: Eliminuje nieporozumienia co do zamiarów kierowców, zwłaszcza przy wielu pasach"
Zobacz ile dobrego może przynieść kawałek asfaltu
A teraz całkiem serio. Jest to newralgiczne skrzyżowanie. Krzyżują się tutaj ważne drogi ale także interesy różnych uczestników ruchu. Inne będą z perspektywy kierowcy, zupelnie inne z perspektywy pieszych, a jeszcze inne z perspektywy pasażerów, no bo przecież działamy także w obrębie szeroko rozumianego hubu mobilności (w perspektywie przyszłości). Teraz zresztą też (przebieg głównych linii KLA). "Prawoskręt" w zasadzie wpisuje się korzystnie patrząc z każdej perspektywy.
Jak zapewne wiesz, w planach studialnych nadal figuruje przebicie przez tory ul. Podmiejskiej do ul. Piwonickiej. Plany CPK nie uwzgledniają takiego rozwiązania. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Rozwiązaniem byłoby pociągnięcie tunelu bądz wiaduktu bez połączenia ze skrzyżowaniem. Chodzi o odciążenie skrzyżowania od ruchu w osi Piwonice-Dobrzec. Przebicie byłoby problematyczne, ale brak takiego rozwiązania może skutkować zatorem układu drogowego w tym rejonie w przypadku dalszej urbanizacji terenów po południowej stronie linii kolejowej.
Nic takiego w planie ogólnym nie ma, a to on będzie dokumentem funkcjonującym, więc nim należy się sugerować. Na tym można to zamknąć.jp pisze: ↑10 sty 2026, o 12:56Jak zapewne wiesz, w planach studialnych nadal figuruje przebicie przez tory ul. Podmiejskiej do ul. Piwonickiej. Plany CPK nie uwzgledniają takiego rozwiązania. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Rozwiązaniem byłoby pociągnięcie tunelu bądz wiaduktu bez połączenia ze skrzyżowaniem. Chodzi o odciążenie skrzyżowania od ruchu w osi Piwonice-Dobrzec. Przebicie byłoby problematyczne, ale brak takiego rozwiązania może skutkować zatorem układu drogowego w tym rejonie w przypadku dalszej urbanizacji terenów po południowej stronie linii kolejowej.
Projekt planu ogólnego -> https://www.bip.kalisz.pl/index.php?id= ... _ogl=WBUA3
a tutaj można sobie sprawdzić plik -> https://aplikacje.gov.pl/app/gov_xml_validator/
Połączenie Podmiejskiej z Piwonicką zawsze było w planach studialnych i taki korytarz wydaje się jak najbardziej sensowny. Mało tego, geometria układu drogowego w tym rejonie praktycznie wyklucza alternatywne. Można jedynie całkowicie zrezygnować z przebicia i wszystko w tej chwili wskazuje na taki scenariusz. Szczerze mówiąc nigdy nie wierzyłem w realizację połączenia Podmiejskiej z Piwonicką, co nie zwalnia mnie z obowiązku przestrzegania o konsekwencjach.
Skoro już poruszyłem temat połączenia Podmiejskiej z Piwonicką, to napiszę jakie widzę rozwiązania. Oczywiście, przy założeniu, że definitywnie odstępujemy od takiego przebicia.
Przy okazji budowy/ przebudowy linii kolejowych (obojętnie KDP czy 14-tka), należy uwzglednić zwiększenie przepustowości wiaduktu w ul. Zachodniej. Należałoby też "wyprostować" ul. Zachodnią łącząc ją bezpośrednio z Wojska Polskiego poprzez wielkie rondo. Zachodnia jest wprawdzie dość daleko od Podmiejskiej, ale większa przepustowość zachęcałaby do korzystania z "małej zachodniej obwodnicy", odciążając tym samym rejon dworców, przynajmniej w relacji Piwonice-Sulisławice-Dobrzec.
Skoro już poruszyłem temat połączenia Podmiejskiej z Piwonicką, to napiszę jakie widzę rozwiązania. Oczywiście, przy założeniu, że definitywnie odstępujemy od takiego przebicia.
Przy okazji budowy/ przebudowy linii kolejowych (obojętnie KDP czy 14-tka), należy uwzglednić zwiększenie przepustowości wiaduktu w ul. Zachodniej. Należałoby też "wyprostować" ul. Zachodnią łącząc ją bezpośrednio z Wojska Polskiego poprzez wielkie rondo. Zachodnia jest wprawdzie dość daleko od Podmiejskiej, ale większa przepustowość zachęcałaby do korzystania z "małej zachodniej obwodnicy", odciążając tym samym rejon dworców, przynajmniej w relacji Piwonice-Sulisławice-Dobrzec.
-
K-man
- Użytkownik

Na lewo patrząc od drzewa stoją trzy niski budynki między ulicami 3 Maja i Aleja Wojska Polskiego. Wygląda jakby wszystkie były burzone. Szedłem i za bardzo nie miałem czasu się przyjrzeć. Zrobiłem zdjęcie, ale z tego niewiele wynika. Jak znajdę chwilę to jutro wrzucę.
https://www.google.com/maps/place/3+Maj ... N0gBUAM%3D
https://www.google.com/maps/place/3+Maj ... N0gBUAM%3D
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
- gawronik13kalisz
- Moderator

- jasiek20
- Użytkownik

To jest jakieś nieporozumienie w obrębie Śródmieścia…
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
-
kaliszanin2
- Użytkownik

-
K-man
- Użytkownik

A jednak do rozbiórki. Pytanie, czy rzeczywiście powstanie jakiś magazyn jak wcześniej pisano w artykule. Czy może skusi się na budowę mieszkań.
https://www.faktykaliskie.info/artykul/ ... ost-kalisz
Źle się stało że chłodnię zniszczono. Natomiast nie powinno się tam stawiać magazynów dla których jest miejsce na obrzeżach miasta. Na początku Wrocławskiej zaczyna dominować zabudowa mieszkaniowa i niech tak pozostanie.K-man pisze: ↑19 sty 2026, o 10:23A jednak do rozbiórki. Pytanie, czy rzeczywiście powstanie jakiś magazyn jak wcześniej pisano w artykule. Czy może skusi się na budowę mieszkań.
W pobliżu ma też powstać nowoczesny dworzec kolejowy, zmieniając charakter tego obszaru. Trzeba tylko mieć jakiś plan, wizję jak to wszystko ukształtować. Bo obecnie każdy deweloper buduje jak mu się podoba. I kolejne zabudowy ze sobą nie współgrają.
-
K-man
- Użytkownik

Trudno się z tobą nie zgodzić. Ale nic z tego nie wynika, skoro miasto nie dba o takie rzeczy.Cristof pisze: ↑19 sty 2026, o 11:55Źle się stało że chłodnię zniszczono. Natomiast nie powinno się tam stawiać magazynów dla których jest miejsce na obrzeżach miasta. Na początku Wrocławskiej zaczyna dominować zabudowa mieszkaniowa i niech tak pozostanie.K-man pisze: ↑19 sty 2026, o 10:23A jednak do rozbiórki. Pytanie, czy rzeczywiście powstanie jakiś magazyn jak wcześniej pisano w artykule. Czy może skusi się na budowę mieszkań.
W pobliżu ma też powstać nowoczesny dworzec kolejowy, zmieniając charakter tego obszaru. Trzeba tylko mieć jakiś plan, wizję jak to wszystko ukształtować. Bo obecnie każdy deweloper buduje jak mu się podoba. I kolejne zabudowy ze sobą nie współgrają.
Wyburzono ten budyneczek. Dziś widziałem jak oczyszczano teren z gruzu. Niedawno pisało na płocie ze działka na sprzedaż, a dziś tego nie widziałem. Ale ciężko mi stwierdzić czy coś tam będzie, czy tylko wyczyszczono teren pod dalszą sprzedaż.
https://www.google.com/maps/place/Pułas ... N0gBUAM%3D
-
K-man
- Użytkownik

Rozbiórka byłej chłodni