Statystyki ludności Kalisza i okolic.
Re: Statystyki ludności Kalisza i okolic.
Przeglądając YouTube natrafiłem na filmik pod tytułem "Największe miasta w Polsce 1921-2050 (Prognoza) TOP 15"
Początek rankingu jak wskazuje tytuł zaczyna się od 1921 i tak się składa że jeszcze wtedy Kalisz był TOP 15 największym miastem w Polsce.
Okres dojść burzliwy dla nas bo jak wiemy zbieraliśmy się po 1 wojnie światowej w której zniszczono całe miasto.
Daleko jeszcze wtedy było do świetlności sprzed 1914r.
Mimo to załapaliśmy się do rankingu TOP15 myślę że gdyby nie 1 wojna to w ówczesnych granicach byśmy byli w TOP10 i to bliżej 5.
A dziś? może zamykamy TOP40
Początek rankingu jak wskazuje tytuł zaczyna się od 1921 i tak się składa że jeszcze wtedy Kalisz był TOP 15 największym miastem w Polsce.
Okres dojść burzliwy dla nas bo jak wiemy zbieraliśmy się po 1 wojnie światowej w której zniszczono całe miasto.
Daleko jeszcze wtedy było do świetlności sprzed 1914r.
Mimo to załapaliśmy się do rankingu TOP15 myślę że gdyby nie 1 wojna to w ówczesnych granicach byśmy byli w TOP10 i to bliżej 5.
A dziś? może zamykamy TOP40
-
- Użytkownik
Oby uniwerek coś zmienił. Nawet trochę bo inaczej kaplica.
https://zyciekalisza.pl/artykul/ilu-mie ... ie/1412594
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
- jasiek20
- Użytkownik
Według danych z kaliskiego Wydziału Spraw Obywatelskich oraz Urzędu Stanu Cywilnego, na koniec 2022 roku Kalisz liczył 91.910 mieszkańców – o 1.765 mniej niż rok wcześniej.K-man pisze: ↑12 mar 2023, o 12:27Oby uniwerek coś zmienił. Nawet trochę bo inaczej kaplica.
Te roczne ubytki są przerażające. Aż 1800 osób rocznie...
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
... Według portalu polskawliczbach.pl, prognozowana dla naszego miasta liczba ludności w 2050 roku wyniesie nieco ponad 79 tysięcy co oznacza spadek o około 30% w stosunku do najlepszego okresu – przełomu XX i XXI wieku kiedy Kalisz, jak już wspomniano, liczył ponad 110 tysięcy mieszkańców. ...
Jeżeli się nic nie zmieni to myślę że szybciej to nastąpi.
Jeżeli się nic nie zmieni to myślę że szybciej to nastąpi.
Wielka Brytania doprowadziła do katastrofy mieszkaniowej. Idziemy jej ślademK-man pisze: ↑12 mar 2023, o 12:27Oby uniwerek coś zmienił. Nawet trochę bo inaczej kaplica.
https://www.onet.pl/informacje/krowoder ... DtDzKIch_c
Warto przeczytać, żeby zobaczyć co się będzie działo w PL. Dlatego uważam, że powinniśmy budować mieszkania komunalne, bardzo dużo mieszkań. To w przyszłości w połączeniu z dynamicznie rozwijającą się uczelnią może być game changer, który może nam pomóc wyjść z tej ciężkiej sytuacji.
Aglomeracja Kalisko-Ostrowska w 2021 r.
https://poznan.stat.gov.pl/publikacje-i ... ,13,2.html
Dane statystyczne AKO. Trochę o demografii, ale są też mieszkania, bezrobocie, REGON etc. Powiem szczerze, że nie wygląda to za ciekawie.
https://poznan.stat.gov.pl/publikacje-i ... ,13,2.html
Dane statystyczne AKO. Trochę o demografii, ale są też mieszkania, bezrobocie, REGON etc. Powiem szczerze, że nie wygląda to za ciekawie.
- jasiek20
- Użytkownik
Kalisz: urodzenia, zgony, małżeństwa i rozwody czyli coraz mniej nas
2022 rok był rokiem kolejnego spadku urodzin w naszym mieście. Pocieszające jest to, że zmarło nieco mniej kaliszan niż rok wcześniej ale duży deficyt urodzeń w stosunku do zgonów jest faktem. Kalisz niestety... kurczy się
Jak informuje kaliski Wydział Spraw Obywatelskich, na koniec ubiegłego roku populacja Kalisza liczyła niecałe 92 tysiące osób. Przypomnijmy, że w najlepszym dla kaliskiej demografii okresie, czyli na przełomie XX i XXI wieku, było nas 110 tysięcy. Niestety, od tego czasu populacja naszego miasta notuje już tylko spadki.
....
https://zyciekalisza.pl/artykul/kalisz- ... ny/1417812
2022 rok był rokiem kolejnego spadku urodzin w naszym mieście. Pocieszające jest to, że zmarło nieco mniej kaliszan niż rok wcześniej ale duży deficyt urodzeń w stosunku do zgonów jest faktem. Kalisz niestety... kurczy się
Jak informuje kaliski Wydział Spraw Obywatelskich, na koniec ubiegłego roku populacja Kalisza liczyła niecałe 92 tysiące osób. Przypomnijmy, że w najlepszym dla kaliskiej demografii okresie, czyli na przełomie XX i XXI wieku, było nas 110 tysięcy. Niestety, od tego czasu populacja naszego miasta notuje już tylko spadki.
....
https://zyciekalisza.pl/artykul/kalisz- ... ny/1417812
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
- milo
- Moderator
- Lokalizacja: Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym :-)
Poczekam jednak na dane GUS , 30 kwietnia powinna być publikacja pliku "stan i struktura ludności oraz ruch naturalny" na koniec 2022 roku.
https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ ... ,6,33.html
O ile dane o zgonach wydają się prawidłowe - w artykule jest mowa o 1272 zgonach w 2022 w porównaniu do 1480 zgonów w roku 2021. Takie dane podaje też GUS za rok 2021.
To dane o urodzeniach są mam nadzieję nieprawidłowe - w artykule jest mowa o 521 urodzeniach w 2022 r w porównaniu do 643 urodzeń w roku 2021. Natomiast wg GUS w 2021 było w Kaliszu 723 urodzeń.
Wg mnie GUS jednak poda wyższą liczbę za rok 2022 - na pewno powyżej 600 urodzeń.
https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ ... ,6,33.html
O ile dane o zgonach wydają się prawidłowe - w artykule jest mowa o 1272 zgonach w 2022 w porównaniu do 1480 zgonów w roku 2021. Takie dane podaje też GUS za rok 2021.
To dane o urodzeniach są mam nadzieję nieprawidłowe - w artykule jest mowa o 521 urodzeniach w 2022 r w porównaniu do 643 urodzeń w roku 2021. Natomiast wg GUS w 2021 było w Kaliszu 723 urodzeń.
Wg mnie GUS jednak poda wyższą liczbę za rok 2022 - na pewno powyżej 600 urodzeń.
"Ani chwili przerwy w rozwoju Ostrowa."
autor anonimowy
autor anonimowy
Urodzenia i zgony w I półroczu w Polsce
Większość powiatów ma więcej zgonów, niż urodzeń, a Kalisz wypada najgorzej na tle woj. wielkopolskiego.
Większość powiatów ma więcej zgonów, niż urodzeń, a Kalisz wypada najgorzej na tle woj. wielkopolskiego.
- milo
- Moderator
- Lokalizacja: Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym :-)
Tak, Kalisz fatalnie - miał 296 urodzeń i 658 zgonów, ale Konin jest też bliski 2 krotności zgonów nad urodzeniami ( 227 do 437 ).
Natomiast na poziomie gmin, w Wielkopolsce takich przypadków jest więcej np. Koło ( 72 do 154 ).
autor anonimowy
autor anonimowy
To znaczy mi się osobiście wydaję, że do tych danych trzeba lekko podejść z dystansem. Bo to dane z okresu gdzie (chyba) były jeszcze lockdowny, więc więcej ludzi umierało i mniej się rodziło. Nie zmienia to jednak faktu, że jest źle i pewnie w przyszłości będzie jeszcze gorzej. Co rząd powinien robić (a tego nie robi) to raczej wiadomo. Tylko co Kalisz na poziomie samorządowym może zrobić i co tak właściwie jest problemem? Bo to, że ludzie się wyprowadzili w inne miejsca to wiadomo. Tylko czy problemem jest bezpłodność, a może bezpieczeństwo materialne, przy porodzie i opieka zdrowotna, a może brak żłobków i przedszkoli? Oczywiście ja mówię o tych osobach, które chciałyby mieć dzieci, ale się na nie nie decydują z różnych względów (a takich pewnie jest całkiem sporo).
- milo
- Moderator
Tak, to dane ze specyficznego okresu.filip pisze: ↑19 kwie 2023, o 23:30To znaczy mi się osobiście wydaję, że do tych danych trzeba lekko podejść z dystansem. Bo to dane z okresu gdzie (chyba) były jeszcze lockdowny, więc więcej ludzi umierało i mniej się rodziło. Nie zmienia to jednak faktu, że jest źle i pewnie w przyszłości będzie jeszcze gorzej.
W I półroczu 2022 było w kraju 234,4 tys. zgonów, podobnie złe wyniki były w 2020 - 477 tys. ( 1,34 więcej zgonów niż urodzeń ) i w roku 2021 - 519,5 tys. ( 1,6 więcej zgonów niż urodzeń).
Obecnie w zgonach wracamy do poziomów mniej więcej z roku 2019 i wcześniejszych, jest szansa na zejście w tym roku do 410-420 tys. zgonów.
Tu można podejrzeć na bieżąco dane na temat zgonów - aktualizacja tygodniowa https://dane.gov.pl/pl/dataset/1953,lic ... 0&q=&sort=
Jednak w roku 2030 i następnych poziom 500 tys. będzie z nami już na stałe - a to oznacza że w skali kraju będzie 2x więcej zgonów niż urodzeń, wystarczy spojrzeć sobie wtedy na kolory na tej mapie...
A Kalisz? Będziemy mieli 3 krotność...
Co może zrobić Kalisz?filip pisze: ↑19 kwie 2023, o 23:30Tylko co Kalisz na poziomie samorządowym może zrobić i co tak właściwie jest problemem? Bo to, że ludzie się wyprowadzili w inne miejsca to wiadomo. Tylko czy problemem jest bezpłodność, a może bezpieczeństwo materialne, przy porodzie i opieka zdrowotna, a może brak żłobków i przedszkoli? Oczywiście ja mówię o tych osobach, które chciałyby mieć dzieci, ale się na nie nie decydują z różnych względów (a takich pewnie jest całkiem sporo).
W kwestii zgonów prawie nic.
W kwestii urodzeń też niewiele - można pomyśleć o zapewnieniu każdemu dostępu do żłobka/przedszkola ale...to też niewiele zmieni.
Jedyny czynnik, na który samorząd może mieć stosunkowo największy wpływ to imigracja, w tym ta "dokumentowa" czyli powiększenie granic miasta.
autor anonimowy
autor anonimowy
- jasiek20
- Użytkownik
Tu, wzorem innych samorządów, pozostaje kwestia finansowania in vitro. Jednak dla wielu osób jest to jeszcze nadal temat kontrowersyjny. Zwłaszcza w średnich i mniejszych społecznościach.
Ostatni przykład z Bielska-Białej, które planuje taki ruch już napotyka spory opór PEWNEJ grupy mieszkańców:
- Załączniki
-
- Screenshot_20230418-213617_Instagram.jpg (152.65 KiB) Przejrzano 713 razy
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
-
- Użytkownik
Wielu "złych duchów" wyniesie się z miasta Bielsko-Biała. Takich całkiem materialnych.
Powiększenie granic miasta to działanie krótkoterminowe niosące ze sobą więcej szkód, niż pożytku. Zresztą jeżeli miasto nie będzie odpowiednio atrakcyjne to młodzi się wyniosą i efekt może być taki (mocno upraszczając), że będzie jeszcze większa przewaga zgonów nad urodzeniami.milo pisze: ↑20 kwie 2023, o 04:00Co może zrobić Kalisz?
W kwestii zgonów prawie nic.
W kwestii urodzeń też niewiele - można pomyśleć o zapewnieniu każdemu dostępu do żłobka/przedszkola ale...to też niewiele zmieni.
Jedyny czynnik, na który samorząd może mieć stosunkowo największy wpływ to imigracja, w tym ta "dokumentowa" czyli powiększenie granic miasta.
Bez przesady. Rozumiem, gdyby Kalisz był na wschodzie to taki temat rzeczywiście mógłby być "kontrowersyjny". Jednak jesteśmy na zachodzie i tu jest trochę inaczej. W Bielsku było referendum, w którym było między innymi in vitro (poparcie 62,85%). Patrząc na wyniki referendum i porównując je do wyników wyborczych (które na pewno oddają w jakimś stopniu nastroje społeczne) to gdyby odbyło się analogiczne referendum to in vitro mogłoby cieszyć się poparciem ok. 70%. To całkiem ładny wynik.jasiek20 pisze: ↑20 kwie 2023, o 06:32Tu, wzorem innych samorządów, pozostaje kwestia finansowania in vitro. Jednak dla wielu osób jest to jeszcze nadal temat kontrowersyjny. Zwłaszcza w średnich i mniejszych społecznościach.
Ostatni przykład z Bielska-Białej, które planuje taki ruch już napotyka spory opór PEWNEJ grupy mieszkańców:

Zresztą nie ma racjonalnych powodów do nie niedofinansowywania takiej inicjatywy. Każdy ma prawo do posiadania dziecka (a jest coraz więcej osób bezpłodnych), a przy tym jest bardzo duży niż demograficzny, więc każde dziecko ma jeszcze większe znaczenie.
PS. nawet w Ostrowcu mają dofinansowanie do in vitro.
- milo
- Moderator
GUS wrzucił nową paczkę danych ludnościowych na 31.12.2022.
https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ ... ,6,34.html
Jak zwykle zaczynamy od Kalisza, w nawiasie wzrost/spadek w stosunku do 31.12.2021.
Kalisz 93 973 ( - 1 048 )
Konin 68 112 ( - 957 )
Leszno 60 642 ( - 754 )
Poznań 541 316 ( -3 757 )
Piła 70 624 ( - 602 )
Ostrów Wlkp 69 755 ( - 541 )
powiat kaliski 82 503 ( - 237 )
powiat poznański 442 680 ( + 6 207 )
Za spadek ludności w Kaliszu odpowiedzialny był :
- ujemny przyrost naturalny -659 osób ( 617 urodzeń i 1276 zgonów).
- ujemne saldo migracji -387 osób
Tak jak pisałem wyżej, dane podane przez portale kaliskie odnośnie urodzeń są zaniżone.
https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ ... ,6,34.html
Jak zwykle zaczynamy od Kalisza, w nawiasie wzrost/spadek w stosunku do 31.12.2021.
Kalisz 93 973 ( - 1 048 )
Konin 68 112 ( - 957 )
Leszno 60 642 ( - 754 )
Poznań 541 316 ( -3 757 )
Piła 70 624 ( - 602 )
Ostrów Wlkp 69 755 ( - 541 )
powiat kaliski 82 503 ( - 237 )
powiat poznański 442 680 ( + 6 207 )
Za spadek ludności w Kaliszu odpowiedzialny był :
- ujemny przyrost naturalny -659 osób ( 617 urodzeń i 1276 zgonów).
- ujemne saldo migracji -387 osób
Tak jak pisałem wyżej, dane podane przez portale kaliskie odnośnie urodzeń są zaniżone.
milo pisze: ↑27 mar 2023, o 15:59To dane o urodzeniach są mam nadzieję nieprawidłowe - w artykule jest mowa o 521 urodzeniach w 2022 r w porównaniu do 643 urodzeń w roku 2021. Natomiast wg GUS w 2021 było w Kaliszu 723 urodzeń.
autor anonimowy
autor anonimowy
^^ To co się stało w Lesznie to jest jakiś dramat. Przecież to miasto miało bardzo stabilną demografię, a nagle ma gorsze wskaźniki, niż Kalisz.
Co do naszego podwórka to prezydent odwróci negatywny trend demograficzny Kalisza
https://www.portalsamorzadowy.pl/komuni ... 50375.html
A tak całkiem serio to lekko można by poprawić sytuację demograficzną. Takim celem podstawowym powinno być wyzerowanie salda migracji i żeby rodziło się 100-150 dzieci więcej. Myślę, że to przy odpowiedniej polityce jest możliwe.
Co do naszego podwórka to prezydent odwróci negatywny trend demograficzny Kalisza

A tak całkiem serio to lekko można by poprawić sytuację demograficzną. Takim celem podstawowym powinno być wyzerowanie salda migracji i żeby rodziło się 100-150 dzieci więcej. Myślę, że to przy odpowiedniej polityce jest możliwe.
- milo
- Moderator
Leszno przeżywa swój suburbanizacyjny peak - saldo migracji gorsze niż w Kaliszu, a przyrost naturalny lepszy, choć tez ujemny.
Za to powiat leszczyński 59 531 mieszkańców ( 58 886 w 2021 ) - prawie w całości efekt migracji.
Nie znam tego rejonu - być może powstają tam za granicami miasta całe osiedla.
autor anonimowy
autor anonimowy
O tym nie pomyślałem. Leszno zawsze się całkiem mocno rozlewało. No, ale co się dziwić skoro układ komunikacyjny tego miasta wygląda jak wygląda.
Mógłbyś rozwinąć w jaki sposób układ komunikacyjny Leszna wpływa na rozlewanie? Leszno ma 30 km2 powierzchni. Nie analizowałem dokładnie leszczyńskiego "rozlewiska" ale w porównaniu np. z Koninem, Piłą czy Kaliszem, Leszno ma małą powierzchnię.