Tereny pod nowe inwestycje
-
- Użytkownik
Re: Tereny pod nowe inwestycje
Na Wrocławskiej ma stawiać nowy "biurowiec" Netland i ODiU, ale czy dla takich inwestorów zmieniano by plany? Możliwe. My tu już wymyślamy tajemniczego inwestora, a to mogą być kaliskie płoteczki.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
Ciekawe czy w związku ze spodziewanym spowolnieniem: nie nastąpi zmiana planów. Nie nastąpi dokręcenie kurka z gotówką na różnego rodzaju odważne i kosztowne inwestycje.
Ciekawe jak zachowają się ceny różnego rodzaju materiałów, np ceny pustaków, betonu czy stali.
Trzeba śledzić ruchy cen, np w przypadku stali wyrobów gotowych takich jak druty gołe czy gwoździe -> link.
Ciekawe jak zachowają się ceny różnego rodzaju materiałów, np ceny pustaków, betonu czy stali.
Trzeba śledzić ruchy cen, np w przypadku stali wyrobów gotowych takich jak druty gołe czy gwoździe -> link.
W sumie biurowiec Helleny wygląda nawet bardzo dobrze jedyny chyba taki wyjątek z Kaliskich biurowców szkoda że nie w KaliszuK-man pisze: ↑25 kwie 2020, o 21:03Milo myślę, ze każdy kto bacznie obserwuje rozwój Kalisza wie,że biurowce to chyba nie dla nas.
Co do Skarszewskiej typowy polski porządek. Czyli tu domki jednorodzinne, a tu budynki usługowe dwa razy wyższe. Mnie takie coś razi. Tu nawet jakby powstały 2, czy 3 kilkupiętrowe biurowce dobrej architekturze z pewnością lepiej by to wyglądało. W takim Rzeszowie są rozrzucone chyba po całym mieście. I uważam, że jedna inwestycja może przyciągnąć kolejne podobne.
Gawronik dokładnie myślę to samo co Ty na temat Życia Kalisza.
-
- Użytkownik
Powoli kończą się działki budowlane na osiedlu Dobrzec. Czy SM Dobrzec, jeden z największych inwestorów mieszkaniowych w Kaliszu, dysponuje jakimiś innymi terenami, czy zaniecha działalności inwestycyjnej?
Szkoda aby zaniechała budów nowych bloków. Myślę ze do przejęcia są tereny Tesco . Jeśli wypadnie obwodnica a mam nadzieje że zostanie chociaż przyzwoita droga w jej miejscu tu też będzie sporo terenu. Spółdzielnia dobrze sobie radzi w tej materii. Mieszkam w jej zasobach i jestem zadowolony. Opłaty eksploatacyjne też ma jedne z niższych. W KSM przy Górnośląskiej i pobocznych opłaty są już wyższe. Wspólnoty mieszkaniowe w starszych blokach bo tu mam znajomych są drogie.kaliszanin2 pisze: ↑19 cze 2020, o 13:37Powoli kończą się działki budowlane na osiedlu Dobrzec. Czy SM Dobrzec, jeden z największych inwestorów mieszkaniowych w Kaliszu, dysponuje jakimiś innymi terenami, czy zaniecha działalności inwestycyjnej?
Fajna działka (a faktycznie trzy działki ewidencyjne) na rogu Łódzkiej i Miłej. Z tablicy informacyjnej wynika, że obecnie to tylko rozbiórka dawnego budynku mieszkalnego (wcześniej poległ obiekt przy Łódzkiej 70).
- jasiek20
- Użytkownik
Mogłaby powstać w końcu jakaś ładna, miastotwórcza zabudowa przy tej ulicy.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
Teren między Częstochowską a Polną
Olbrzymi teren z jeziorem. To jest czyjś teren prywatny? Co mogło by tam powstać?
-
- Użytkownik
Gdzie to może być? https://www.domiporta.pl/nieruchomosci/ ... TGCF3KzCLs
Z początku pomyślałem, że coś nie tak - przy DK12, ale trasa Kalisz-Konin. No ale połączyłem wątki i pobłądziłem chwilę po mapie, szukając na oko po wielkości działki i jednym domu. No i szkoła i stacja benzynowa w pobliżu. Powiedziałbym, że to Stawiszyńska 36. Mój typ potwierdza informacja widoczna z poziomu podglądu ulicy, gdzie na ogrodzeniu jest zamieszczona informacja o wielkości działki na sprzedaż - pokrywa się z ogłoszeniem.
-
- Użytkownik
Wielkie dzięki Gajusz.
https://www.pkp.pl/pl/sprzedaz?menu=2&show=22689 początkowo myślałem że to o ten teren chodzi
www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy
- gawronik13kalisz
- Moderator
fot. i info ADIPrzy Piwonickiej na terenie sąsiadującym z Ornamentem od zeszłego tygodnia widać ruch ciężkiego sprzętu. Dziś poległ mały murowany budynek który stał jeszcze na placu.
- Załączniki
-
- 163598594_212500083986549_4026637708579398221_n.jpg (90.09 KiB) Przejrzano 6972 razy
-
- 163598582_267905691464683_325791955469606551_n.jpg (76.86 KiB) Przejrzano 6972 razy
g13k
-
- Użytkownik
Dziś zauważyłem, że wyrównano teren i usunięto roślinność. Wcześniej widziałem, że na części tego obszaru był niewielki parking dla jakiejś firmy (nie wiem jakiej).
To ten zielony obszar
https://www.google.com/maps/place/62-80 ... 18.0853462
To ten zielony obszar
https://www.google.com/maps/place/62-80 ... 18.0853462
-
- Użytkownik
Coś nowego w tej kwestii ? Bo ta działka cały czas wisi w necie
-
- Użytkownik
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem artykuł. Czy chodzi o nowe 47 hektarów?
https://zyciekalisza.pl/artykul/szykuja ... ny/1267404
Bardzo możliwe, bo piszę, że obecnie są używane rolniczo. Gdyby to były nowe tereny to byłaby to bardzo dobra informacja.K-man pisze: ↑26 sty 2022, o 22:52Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem artykuł. Czy chodzi o nowe 47 hektarów?
Od siebie dodam, że należałoby kupić sporo terenu (ale to już dodatkowo do tego co jest) i stworzyć jedną wielka działkę. Pod Koninem (gm. Stare Miasto) był taki teren o powierzchni z tego co pamiętam 1,37km2 i znalazł się inwestor, który wybuduję tam wielki park przemysłowo-usługowo-logistyczny, to będzie kilka tysięcy miejsc pracy. Myślę, że warto zainwestować sporo w taki teren, bo to się prędzej czy później zwróci. Do tego od razu wybudować obwodnice (do Poznańskiej), aby te tereny rzeczywiście zaaktywizować, na pewno łatwiej byłoby o inwestora. Myślę, że koszt takiej jednojezdniowej obwodnicy bez ceny działek to +/- 40mln złotych (odcinek 3,3km). Na to myślę, że nas stać i nie działałby tu argument "nie da się". Budżet inwestycyjny Kalisza jest zdecydowanie większy, a można byłoby się starać o dofinansowanie.
Taka obwodnica była w planach, nie pamiętam już czy 2x1 czy 2x2, jej kosztorys sprzed wielu lat był bliższy 100 mln ze względu na wiadukt/nasyp przez ulicę Św Michała i Dobrzecką.filip pisze: ↑26 sty 2022, o 23:08tego od razu wybudować obwodnice (do Poznańskiej), aby te tereny rzeczywiście zaaktywizować, na pewno łatwiej byłoby o inwestora. Myślę, że koszt takiej jednojezdniowej obwodnicy bez ceny działek to +/- 40mln złotych (odcinek 3,3km). Na to myślę, że nas stać i nie działałby tu argument "nie da się". Budżet inwestycyjny Kalisza jest zdecydowanie większy, a można byłoby się starać o dofinansowanie.
"Ani chwili przerwy w rozwoju Ostrowa."
autor anonimowy
autor anonimowy