Drugie spotkanie forumowe
Ja się dostosuję niech inni też się wypowiedzą 

http://www.ermail.pl/klik/VXFQa2UB" onclick="window.open(this.href);return false;
jak tam było dzis? ja ze względu na studia nie mogłem się pojawić
a może forumowicze integrują się do tej pory?

www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy
-
- Użytkownik
Re: Drugie spotkanie forumowe
Jutro będzie wystawa prac młodych architektów, czy ktoś z forum się wybiera. Ja idę tak po 16 z jednym z forumowiczów, czy są chętni?
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
możemy się zgadać, tylko że ja mógłbym dopiero o 16:30.
-
- Użytkownik
Ok nie ma sprawy. Czyli jest nas już 3 

Re:
19 lipca 2022 nad ranem zmarł Andrzej Matusiak, forumowy „sobieraj-3”, człowiek całym sercem oddany Kaliszowi, miłośnik jego historii i skarbnica wiedzy o niej, członek założyciel oddziału Towarzystwa Opieki nad Zabytkami (którego członkami wówczas byliśmy), nasz wspaniały starszy Kolega, zawsze przez nas podziwiany i szanowany, o którym nigdy nie mówiliśmy inaczej niż Pan Andrzej.
Nigdy nie zapomnimy naszych spotkań z Panem Andrzejem, naszych rozmów i wspólnych marzeń o wielkim Kaliszu.
K-man, rym-ek, ww
Nigdy nie zapomnimy naszych spotkań z Panem Andrzejem, naszych rozmów i wspólnych marzeń o wielkim Kaliszu.
K-man, rym-ek, ww
Ostatnio zmieniony 21 lip 2022, o 22:58 przez ww, łącznie zmieniany 4 razy.
Mam dosyć tego miasta, Czerwono-czarnej mafii. (T.Love, „King”, 1992)
Tu są wInwestycje.pl, heheszki się skończyły. (14 czerwca 2020)
Będzie nam go brakowało. Pan Andrzej zawsze był uśmiechnięty i w każdej sytuacji potrafił znaleźć rozwiązanie. Nie znam drugiej takiej osoby, która potrafiła by zrobić równie dobre zdjęcia jak Pan Andrzej.
Przywróćmy godność prawu i Kaliszowi!!!!
- jasiek20
- Użytkownik
Przykra sprawa 
Wydaje mi się też, że to nie jedyny forumowicz, który nas opuścił na zawsze.

Wydaje mi się też, że to nie jedyny forumowicz, który nas opuścił na zawsze.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
Pamiętam Pana Andrzeja jeszcze z forum Gazety Wyborczej. Poznaliśmy się też osobiście. Potem ekipa z "wyborczej" przeniosła się tutaj. Ww bardzo ładnie napisał, cóż dodać, może to, że Sobieraj zawsze był duszą forumowego towarzystwa. Zawsze wywoływał pozytywne emocje. Miał też wspaniałe poczuciem humoru.
-
- Użytkownik
Ja do dziś pamiętam kiedy pierwszy raz spotkałem pana Andrzeja. Było to na akcji sprzątania cmentarza ewangelickiego w Kaliszu. Poznałem wtedy też Rym-ka. Dwóch wspaniałych ludzi. Pan Andrzej poza poczuciem humoru zawsze zaskakiwał swoją wiedzą historyczną o Kaliszu. Do zobaczenia panie Andrzeju. 

Ja chyba również poznałem Pana Andrzeja podczas sprzątania cmentarza ewangelickiego, później pamiętam powstanie TOnZ oddział w Kaliszu, gdzie później walczył o zaprzestanie budowy parkingu po "margarynie".
Mam kilka zdjęć Pana Andrzeja które pozwoliłem dodać do postu. Był chyba na każdej akcji sprzątania schronów w Szczypiornie. Mało mam zdjęć, gdyż zazwyczaj to Pan Andrzej robił fotki
jego charakterystyczny głos pamiętam do dzisiaj.
P.S. mam nadzieję że Artur nie będzie zły na dodanie zdjęcia z Panem Andrzejem
Mam kilka zdjęć Pana Andrzeja które pozwoliłem dodać do postu. Był chyba na każdej akcji sprzątania schronów w Szczypiornie. Mało mam zdjęć, gdyż zazwyczaj to Pan Andrzej robił fotki

jego charakterystyczny głos pamiętam do dzisiaj.
P.S. mam nadzieję że Artur nie będzie zły na dodanie zdjęcia z Panem Andrzejem

- Załączniki
-
- 526264_219137344879865_945563099_n.jpg (192.1 KiB) Przejrzano 6195 razy
-
- 387979_219457324847867_727977543_n.jpg (221.05 KiB) Przejrzano 6195 razy
-
- 11-A 169.jpg (329.01 KiB) Przejrzano 6195 razy
-
- Użytkownik
Nie chyba, tylko na pewno poznałeś pana Andrzeja. Zawsze był chętny do pomocy, jeśli chodziło o zabytki Kalisza. Artur tu na forum nie zagląda, ale chyba nie będzie miał nic przeciwko.
Tomku, z którego roku są te zdjęcia?
A kto z nas był na spotkaniu w tej knajpce na ul. Piskorzewskiej (nie pamiętam, jak ona się wtedy nazywała, teraz tam jest pizzeria „Mamma Mia!”)?
„Dawny kompleks jezuicki zajmowały i zajmują różne instytucje, łącznie ze szkołą podstawową. Długotrwały remont ma im przywrócić dawny blask, niechby tak się stało, bo niewiele jest w Kaliszu zabytków o takiej wartości historycznej i architektonicznej. (...) Obok zaś stoi opuszczony przez wszystkich nieszczęsny magazyn margaryny [tj. jezuicka Bursa Muzyków] i aż drżę, aby do czasu ukazania się tej książki nie podzielił losu innych starych domów zbyt pośpiesznie rozebranych”. Bogumił Kunicki, Ballady kaliskie (1991), s. 141. (Powtórzę: ona do piekła pójdzie za ten parking).
A kto z nas był na spotkaniu w tej knajpce na ul. Piskorzewskiej (nie pamiętam, jak ona się wtedy nazywała, teraz tam jest pizzeria „Mamma Mia!”)?
Wydaje mi się, że skandal ze zniszczeniem Bursy Muzyków i wybudowaniem tego koszmarnego parkingu wybuchł jeszcze przed założeniem TOnZ-u. Ale to tylko tak mi się wydaje. Albo to było w czasie załatwiania tych wszystkich formalności z zarządem głównym? Bo pamiętam moje rozmowy telefoniczne z panią Ewą Siurawską (1939–2017), sekretarzem zarządu głównego, że my za nic w świecie nie chcemy być kołem przy oddziale w Poznaniu, wszystko to się przeciągało w nieskończoność i ona wtedy wykombinowała, że będziemy takim ekstraordynaryjnym kołem przy zarządzie głównym w Warszawie; ale na zebranie założycielskie i tak przyjechał prezes oddziału w Łodzi. Pamiętam, że wszystkie sprawy związane z zebraniem założycielskim, łącznie z ciastkami (!), załatwił Pan Andrzej. Na spotkaniu z Fibingierową (ona do piekła pójdzie za ten parking) też na pewno był Pan Andrzej i chyba K-man (?).
„Dawny kompleks jezuicki zajmowały i zajmują różne instytucje, łącznie ze szkołą podstawową. Długotrwały remont ma im przywrócić dawny blask, niechby tak się stało, bo niewiele jest w Kaliszu zabytków o takiej wartości historycznej i architektonicznej. (...) Obok zaś stoi opuszczony przez wszystkich nieszczęsny magazyn margaryny [tj. jezuicka Bursa Muzyków] i aż drżę, aby do czasu ukazania się tej książki nie podzielił losu innych starych domów zbyt pośpiesznie rozebranych”. Bogumił Kunicki, Ballady kaliskie (1991), s. 141. (Powtórzę: ona do piekła pójdzie za ten parking).
Mam dosyć tego miasta, Czerwono-czarnej mafii. (T.Love, „King”, 1992)
zdjęcia pochodzą z lat 2011-2012
wydaje mi się że też wtedy byłem w tej knajpce, ale ręki nie dam sobie uciąć

Dziś nad ranem zmarł Romuald Wróblewski, forumowy „ww”. Jest to niewyobrażalna strata dla Kalisza. W tej chwili nie jestem w stanie wiele więcej napisać. Myślę, że z czasem warto byłoby wyodrębnić wątek, który byłby poświęcony Aldkowi i jego pomysłom na Kalisz.
-
- Użytkownik
Stara ekipa z forum pewnie się z tobą JP zgodzi. Aldek jak go nazywaliśmy był człowiekiem, który miał mnóstwo pomysłów na Kalisz. Pomysłów nie dla prowincjonalnego Kalisza, ale Kalisza który jest ważny w Polsce. Kochał Kalisz za jego historię, może i za pewien urok. Często dość mocno się wyrażał na temat Kalisza i kaliszan, a wynikało to głównie ze złości na marnotrawiony potencjał Kalisza. Takich ludzi szczerze mówiąc Kalisz posiada bardzo ograniczoną liczbę.
Ciągle do mnie nie dotarło ze już Cię z nami WW nie ma.
Ciągle do mnie nie dotarło ze już Cię z nami WW nie ma.