Na dobry początek :
Pomysł 1
Budynek pomiędzy Głównym Rynkiem a Placem św. Stanisława.
Pisałem już o tym pomyśle w wątku o przebudowie GR w Kaliszu. Moja wizja polega na wybudowaniu budynku w tym miejscu

Koniecznością byłoby zburzenie pawilonu restauracji z lat 70-tych (ze spadzistym dachem z dachówek) i wejścia do szaletu miejskiego. Wtedy odsłoniłyby się 2 ślepe szczytowe ściany - wysokiego budynku PSS i niższego budynku handlowego od ul. Rzeżniczej. Mógłby wtedy powstać obiekt w kształcie litery 'Ł', który nie tylko zasłoniłby od strony Rynku niepasujące stylistycznie zabudowania przemysłowe, ale i dopełnił jego architekturę - Rynek stałby się bardziej wielkomiejski. Poza tym powstałby w Kaliszu malowniczy zakątek - otoczony zabudową plac św. Stanisława. Parking powinien był tam zlikwidowany lub przeniesiony pod ziemię. Na środku powinna znależć się mała fontanna, a po obu jej stronach - drzewka. W nowym budynku od strony Placu św. Stanisława powinny powstać knajpki z zewnętrznymi ogródkami, tak, aby ożywić przyszłą okolicę. Nowy gmach powinien być dostosowany wysokością do kamienic przy Głównym Rynku i mieć stylizowane na zabytkowe elewacje oraz, jak inne obiekty w okolicy, spadzisty dach. I tu ciekawostka. Po I WŚ, do 1940 roku, stał w tym miejscu wypalony szkielet budynku o identycznym rzucie. jeśli znajdę czas, postaram się naszkicować wizualizacje. Zapraszam do komentowania

Ps. Mam problem ze zdjęciem, to pierwsze, jakie wklejam na forum, proszę bardziej doświadczonych o pomoc. Z góry dzięki