Linia Konin-Gniezno kompletny bezsens.
Patrzącą na to jak ją oznaczyli na mapie to chyba, jako ostatni etap Konińskiego węzła nie bez powodu
Chodź linia do Gniezna ma i tak większy sens niż dawne plany, bo ówcześnie Konin chciano połączyć z węzłem Mongolino.
Czyli z linią kolejową 239 a dokładniej z miejscowością Orchowo bo tam się aktualnie linia kończy zresztą widać tą linie na mapie z prezentacji.
Warto jednak wspomnieć że ówcześnie linia kolejowa Konin - Gniezno. Tak jakby istniała był to dwie kolejki wąskotorowe.
Pierw Prusacy zrobili swoją kolejkę o prześwicie 600mm Gniezno – Anastazewo
Następnie Carska Rosja stworzyła kolejkę o przeświecicie 750mm Konin Wąsk. - Anastazewo
W ten sposób stacja Anastazewo stała się stacją graniczną.
Jak zmodernizują odcinek Zduńska Wola -Ostrów to nie sądzę aby zdecydowano się na budowę odcinka do Pleszewa. Pociągi z Kalisza do Poznania mogą jak obecnie omijać Ostrów istniejącym łącznikiem.
Ja osobiście liczyłbym bardzo na ten odcinek, jest to zarazem jedyna linia kolejowa którą dziś jest wspominana w jakichkolwiek wielkich projektach krajowych.
Mam tu namyśli chociażby CPK.

Oczywiście największy sens ta linia miałaby gdyby istniała od samej Częstochowy ale jak na Kaliskie realia to nawet odcinek do Pleszewa cieszy.
Również cieszę się za planowany jest remont 14 do Ostrowa Wlkp. jednak prędkość jaka ma być po remoncie jasno pokazuje że aktualnie ta linia dla PLKi niczym ważnym nie jest.
Ponadto nie rozumiem tego Kaliskiego ewenementu, z łącznikiem w Ostrowie owszem tak wiem istnieje na północy Ostrowa ,łącznik kolejowy dzięki któremu pociągi nie muszą jechać do stacji Ostrowa.
Jednak czego by nie mówić ten łącznik jest w OSTROWIE.
Czyli jedziemy ok. 25km w niewłaściwym kierunku jeżeli chcemy dotrzeć do Poznania.
Czy jak jedziecie samochodem z Kalisza w stronę Poznania to też zahaczacie o Ostrowską obwodnicę?
A może Ostrowiccy cisnąc na Poznań zahaczają o naszą ?
Dla przykładu po aktualnym remoncie trasy Zduńska Wola - Łódź po tym 42km odcinku pociągi mają pokonywać ten odcinek o 15 min krócej, czy to dużo czy nie, nie mi to oceniać.
Wiem jednak że trasa Kalisz - Ostrów jest o wiele krótsza, zarazem jest w stosunkowo dobrym stanie względem całej 14 związku z czym o skróceniu trasy o 15 min na tym odcinku można sobie pomarzyć myślę że dobrze będzie jeżeli będzie to jakieś 5-6min.
Przy aktualnych czasach przejazdów na Ostrów tracimy około 17min pociągiem pospiesznym zakładając że nie staje w NWS.
W wypadku pociągu osobowego średni czas przejazdu to ok. 23min.
Nie wiem jak dla was ale dla mnie stworzenie tego 20km odcinka skróciłoby naprawdę o wiele czas przejazdu.
Pamiętajmy też że większość pociągów i tak zjeżdża na Ostrow a jak tam zjeżdża to na samej stacji zlatuje jej 10 minut ( W relacji na Poznań). czyli mamy już 33 minut dłuższej trasy!
Po wybudowaniu takiej trasy co by się zmieniło?
1. Pociągi do stolicy województwa skróciłby swój czas przejazdu średnio o ponad 30 minut.
2. Szansa na jakieś nowe relacje dalekobieżne z/przez Poznań
3. Rozbicie węzła Ostrowskiego.
Ostrów jak i mieszkańcy regionu chcąc utrzymać dobre skomunikowanie Ostrowa z Łodzią i Poznaniem wydłużają swoje relacje pociągów (Mam tu namyśli pociągi kończące/zaczynające bieg w Ostrowie Wlkp.)
W wypadku skomunikowania z pociągami do Łodzi jadącymi przez Kalisz.
Ostrów wydłuża swoje pociągi w relacji Wrocław- Ostrów oraz Leszno - Ostrów do Kalisza.
4. Więcej pociągów do Wrocławia za sprawą rozbicia węzła Ostrowskiego.
5. Nowe połączenia z Lesznem oraz miastami lezącymi na linii między innymi Krotoszynem, Kobylinem itd. za sprawą rozbicia węzła Ostrowskiego.
6. Przebieg linii
Co prawda nie wiadomo jakby taka linia miała przebiegać czy projekt nie nawiązywałby do stworzenia linii od Opatówka przez północ Kalisza.
Jednak zakładając że linia odbiegała by od aktualnej linii a nie stworzonej gdzieś przed Kaliszem.
To ciekawą alternatywą byłoby nawiązanie do dawnych linii Żelaznych na zachód od Kalisza.
Mam tu namyśli linię Ociąż- Kucharki którą rozebrano w 1989r.
Oraz jej przysłowiowy bieg czyli kolejkę wąskotorową do cukrowni w Zbiersku od Kucharek w tym wypadku obiektem zainteresowania byłby odcinek Kucharki - Gołuchów.
O to mapka z dawnymi liniami
Ja bym ten przebieg widział tak Kalisz - Biskupice lub Trkusów- Kotowiecko - Kucharki - dalej mniej więc po szlaku wąskotorówki czyli Czerminek - i tutaj łuk w stronę Pleszewa ze stacją w Gołchowie - Kajew - Chorzew - Pleszew Miasto - Pleszew.
7. Ważne lokalizacje
-Niewątpliwie najważniejszą miejscowością na tej trasie były Kalisz.
- Jednak dla mnie największym hitem byłby Pleszew a mianowicie wykorzystanie stacji Pleszew Miasto bo jak widać na mapie aktualna stacja kolejowa Pleszew jest daleko od miasta właściwe to formalnie, nie leży nawet w granicach Pleszewa a bardziej w centrum miejscowości Kowalew.
-Najciekawszą miejscowa która otrzymałaby dostęp do kolei jest bez wątpienia Gołuchów.
- Z perspektywy Kaliskiej według mnie również fajnie że zyskalibyśmy połączenie z powiatem Ostrowskim z takimi miejscowościami jak Trkusów oraz Kotowiecko bo niestety po za trasą Kalisz - Ostrów ciężko raczej mieszkańcom pow. Ostrowskiego skomunikować się komunikacją zbiorczą do Kalisza.