Tam nie ma 2x2
Ingeruje, przecina drogę. Jeśli doszłoby do realizacji W9, to CPK będzie musiało w jakiś sposób uporać się także z przejazdem kolejowym w ul. Świętokrzyskiej. Planowane rondo i nowa droga nie ułatwiają zadania. Nie mam w tej chwili pomysłu jak to miałoby wyglądać.
W9 powinno być priorytetem, co do tego nie mam wątpliwości ale budowa nowej drogi tez jest potrzebna. Chodzi nie tylko o dostępność terenów inwestycyjnych. Fragment połączenia Ks. Jolanty z Budowlanych jest także częścią bardzo ważnej arterii, która miałaby połączyć ul. Ks. Jolanty z ul. Piwonicką oraz dalej Metalowców i Zachodnią.
Na budowę drogi pozyskaliśmy dofinansowanie z Programu Polski Ład. Nie wiem czy czekanie z przetargiem na rozstrzygnięcie wyboru wariantu kolejowej szprychy miałoby jakikolwiek sens. Sam wybór preferowanego wariantu nie rozstrzyga sposobu przeprowadzenia linii. Do projektu daleka droga. Dobrze byłoby jednak w jakiś sposób koordynować działania ale nie mam pojęcia w jaki. Mam tylko nadzieję, że Miasto wie co robi i tym planowanym połączeniem nie wkłada kija w szprychę