Park Handlowy S1

Już niedługo zobaczymy w Kaliszu...
Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Re: Park Handlowy S1

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 24 wrz 2025, o 22:29

jp pisze:
24 wrz 2025, o 21:48
Planowana Fabryka Kultury rozbudziła moje nadzieje na metamorfozę całej ul. Majkowskiej. Chodzą słuchy o przeniesieniu Kaliszanki i budowie na tym terenie osiedla. Doskonały teren pod zabudowę mieszkaniową. Oczami wyobrazni widziałem już jakiś ład, przestrzeń będącą bramą śródmieścia.
Takie handlowe gnioty z parkingami bezpośrednio przy sklepach, zwane chyba dla niepoznaki "parkami", zazwyczaj powstają poza centrami miast... Plan niestety pozwalał, więc trudno winić prezydenta.
Mają przenosić kaliszankę? Do Opatówka?
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

jp
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jp » 24 wrz 2025, o 22:44

jasiek20 pisze:
24 wrz 2025, o 22:29
Mają przenosić kaliszankę? Do Opatówka?
Tak słyszałem, ale jest to niepotwierdzone

Awatar użytkownika
wollny
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: wollny » 25 wrz 2025, o 11:21

jp pisze:
Plan niestety pozwalał, więc trudno winić prezydenta.
A kto opracowuje plan? :wink:
Niepusta separacja między dwoma rzeczami podstawowymi jest homomorficzna z trójwymiarową przestrzenią euklidesową, a więc pozwala określić odległości przestrzenne.

jp
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jp » 25 wrz 2025, o 15:15

wollny pisze:
25 wrz 2025, o 11:21
jp pisze:
Plan niestety pozwalał, więc trudno winić prezydenta.
A kto opracowuje plan? :wink:
Opracowano w okresie prezydentury Pęcherza?, albo nawet jeszcze wcześniej.
Ja bym zmieniał, wyburzał :wink: jak coś nie licuje. Jestem burzycielem :wink:

Awatar użytkownika
Cristof
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: Cristof » 9 lis 2025, o 08:28

Hala po Tesco do rozbiórki? Ruszyły procedury
Inwestorem i właścicielem terenu po Tesco przy ul. Majkowskiej jest międzynarodowa spółka Europrojekt Alfa Saller Polbau. Podmiot złożył łącznie trzy wnioski o pozwolenie na budowę na terenie po dawnym hipermarkecie. Jeden z nich dotyczy wyburzenia części istniejącej zabudowy. W ten sposób inwestor dostosuje bryłę budynku do potrzeb własnego projektu handlowego.
Jeśli procedury zostaną przeprowadzone bez opóźnień, to grupa Saller zapowiada, że prace w terenie rozpoczną się jeszcze w tym roku.
https://www.faktykaliskie.info/artykul/ ... -procedury

Awatar użytkownika
jasiek20
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: jasiek20 » 2 gru 2025, o 09:22

Od zapowiedzi do konkretów i rozpoczęcia inwestycji. Inwestor dostał pozwolenie na budowę nowego parku handlowego w Kaliszu.

Inwestorem i właścicielem terenu po Tesco przy ul. Majkowskiej jest międzynarodowa spółka Europrojekt Alfa Saller Polbau. Podmiot złożył łącznie trzy wnioski o pozwolenie na budowę na terenie po dawnym hipermarkecie. Jeden z nich dotyczy wyburzenia części istniejącej zabudowy. W ten sposób inwestor dostosuje bryłę budynku do potrzeb własnego projektu handlowego.

Inwestor 26 listopada dostał pozwolenie na budowę. Prace ruszą w najbliższych tygodniach.

Powstanie nowoczesny park handlowy, który na prawie 20 tysiącach GLA pomieści ponad 20 najemców i z pewnością na stałe wpisze się w handlowy krajobraz regionu – zapowiada Saller.
Wśród marek w nowej galerii będą: Half Price, New Yorker, Sinsay, CCC i Worldbox, drogeria DM, RTV Euro AGD, Martes Sport, Smyk oraz wielobranżowy sklep artykułów codziennego użytku ACEZ.

- Komercjalizacja pozostałych powierzchni postępuje planowo, inwestor planuje urozmaicić ofertę o kolejne lubiane brandy z segmentów non food, tekstyliów, artykułów dla czworonogów, punktów usługowych oraz kawiarni. Otwarcie parku handlowego w Kaliszu zaplanowano na IV kwartał 2026 – informuje inwestor.

fakty
Załączniki
saller1-1.jpg
saller1-1.jpg (63.08 KiB) Przejrzano 611 razy
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".

— Abraham Lincoln

ANewDay
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: ANewDay » 2 gru 2025, o 15:48

Tragedia

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 6 gru 2025, o 09:03

Wczoraj widziałem jak ogradzano budynek po byłym Tesco. Zapytałem się jednego z pracowników i powiedział, że od poniedziałku rusza już rozbiórka.
Dla mnie to była głupota miasta nie kupić terenu po Tesco na Majkowskiej. Aż się prosiło o jakieś budownictwo komunalne, aby zagęszczać zabudowę w centrum. Rzut beretem od ratusza. Ale po co.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz

K-man
Użytkownik
Użytkownik

Nieprzeczytany post autor: K-man » 9 gru 2025, o 19:30

Od poniedziałku rzeczywiście powolutku coś tam grzebią. Ale tempa za szybkiego nie mają. Chyba terminy ich nie gonią.

Obrazek
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz

ODPOWIEDZ