KONSULTACJE! Ważne
Re: KONSULTACJE! Ważne
Jedynym punktem odniesienia była liczba mieszkańców. Wszystkie miasta wyżej od Kalisza mają około 100tyś mieszkańców i więcej. Widać się wysilili.
Czyli gdyby Kalisz zajmował powierzchnię wielkością zbliżoną np. do Zielonej Góry, z gęstością 500 osób /km2, to byłby ośrodkiem regionalnym? Fajna ta strategia.
Odnoszę takie wrażenie. Jak wytłumaczyć Włocławek, Wałbrzych, Rybnik itd? Polecam listę miast z wikipedii, hasło Polska. Weszli sobie w ministerstwie na hasło Polska w wiki i napisali strategię. Czego nie rozumiecie? Żyjemy przecież w Polsce. https://pl.wikipedia.org/wiki/Polska
No nie. Włocławek i Wałbrzych nie mają 100 tys. mieszkańców. Tarnów też zaraz nie będzie miał wg. danych GUS, według jakichś tam innych danych (miejskich oidp) ponoć już od dawna nie ma. Z grupy "regionalnych aglomeracji miejskich" to tylko Płock i Elbląg mają w miarę bezpieczną pozycje w najbliższych latach.
Jasiek20- dzięki za zainicjowanie tematu!
- Załączniki
-
- Screenshot 2025-11-26 at 21-36-33 Facebook.png (65.25 KiB) Przejrzano 1812 razy
-
- Screenshot 2025-11-26 at 21-15-00 (1) kalisz — Wyszukiwanie _ X.png (284.34 KiB) Przejrzano 1812 razy
www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy
-
K-man
- Użytkownik

Mamy sukces? Czy połowę sukcesu? Mnie zastanawia to co dwukrotnie napisał Filip, że Kalisz spełnia kryteria "regionalnej aglomeracji miejskiej" bo jeśli jest tak jak napisał Filip. To uważam, że Kalisz powinien dalej walczyć jak o KDP. Dlatego mam pytanie Filipie, czy Kalisz powinien walczyć o wyższą kategorię? Czy jednak spocząć na laurach?
Podziękowania dla wszystkich głosujących, a zwłaszcza dla Jasiek20 za czujność.
Podziękowania dla wszystkich głosujących, a zwłaszcza dla Jasiek20 za czujność.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
- jasiek20
- Użytkownik

Bardzo się cieszę, że w tej strategii, udało się podnieść znaczenie rangi Kalisza, chociaż o tę jedną kategorię. W przyszłości może mieć to dla miasta bardzo duże znaczenie. Niestety jesteśmy na takiej pozycji, że o wszystko musimy walczyć. Dziękuję panowie za zaangażowanie. Jak widać razem możemy zdziałać więcej, a tematów, w których będzie trzeba zawalczyć o Kalisz, jest jeszcze sporo
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
krajowej*, nie regionalnejK-man pisze: ↑26 lis 2025, o 23:10Mamy sukces? Czy połowę sukcesu? Mnie zastanawia to co dwukrotnie napisał Filip, że Kalisz spełnia kryteria "regionalnej aglomeracji miejskiej" bo jeśli jest tak jak napisał Filip. To uważam, że Kalisz powinien dalej walczyć jak o KDP. Dlatego mam pytanie Filipie, czy Kalisz powinien walczyć o wyższą kategorię? Czy jednak spocząć na laurach?
Podziękowania dla wszystkich głosujących, a zwłaszcza dla Jasiek20 za czujność.![]()
Nie wiem, czy jakieś kryteria spełnia (nawet takowych nie poznaliśmy), na pewno ma więcej funkcji wyższego rzędu od wielu miast z tej grupy. Dobre i to, że chociaż oczko wyżej, zawsze coś. Czy powinien o jeszcze jedno wyżej? Nie wiem, raczej mało realne, że coś by to zmieniło, bo przecież jest argument w stylu "już coś tam dostaliście, więc siedźcie cicho".
O KDP już mówiono coś w innych wątkach, ale sama ranga to tu nie ma za wiele do gadania. Raz, że to nie jest tak, że oni (tj. CPK i Malepszak) nie mają swoich argumentów, a dwa dotychczasowe próby wywierania presji poprzez opinię publiczną nie zadziały. Decyzję o przebiegu bypassu mogłaby tylko zmienić decyzja o charakterze politycznym. A że takiej woli nie ma i najpewniej nie będzie to i takiej zmiany też nie będzie.
Ostrowski ryk złe Kaliszoki https://www.facebook.com/share/p/15VDrB ... tid=wwXIfr
- jasiek20
- Użytkownik

Rzadko mam czas i ochotę na czytanie komentarzy w necie, ale wszedłem z ciekawości. Poniżej jeden z wpisów który mnie rozbawił.Vocatont pisze: ↑8 gru 2025, o 11:19Ostrowski ryk złe Kaliszoki https://www.facebook.com/share/p/15VDrB ... tid=wwXIfr
Pamiętajcie, że to dzięki poparciu Ostrowa mamy Uniwersytet Kaliski
Zresztą w tym co Ty wrzuciłeś, to oni twierdzą, że to tylko dzięki CPK Kalisz jest wyżej w klasyfikacji. Kurtyna.
- Załączniki
-
- IMG_1438.jpeg (212.53 KiB) Przejrzano 1458 razy
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
— Abraham Lincoln
-
kaliszanin2
- Użytkownik

Kalisz całkowicie skonsumował UK? Ostrowiacy mają jakiś zakaz studiowania na UK? Mnie się dotychczas wydawało, że dzięki UK mają uniwerek pod nosem.
-
K-man
- Użytkownik

Oni z tej nienawiści tracą rozum. Jedyna ich przewaga nad Kaliszem to węzeł kolejowy. Nic więcej nie mają takiego co by ich wyróżniało na tle okolicznych miasteczek. Nie wiem czy dla żartu, czy ktoś rzeczywiście był tak głupi i wypuścił taką plotę szczerze np o województwie. To że im się należało bo mieli ten mityczny węzeł i byli tą mityczną stolicą wielkopolski południowej. A ostrowiaki jak dzieci w to uwierzyły i do dziś przeklinają woj kaliskie. Choć za niego dostali urzędy jakich nigdy nie mieli i mieć już chyba w poznańskim mieć nie będą. Niech głupcy z Ostrowa dalej się drą na Kalisz, a my róbmy swoje. Wiem, że w Ostrowie jest też garstka normalnych ludzi, którzy widzą jak Kalisz zwiększa swoją przewagę nad Ostrowem. Ale oni to bardziej zrzucają na winę kolejnych prezydentów Ostrowa, a nie na Kalisz.
Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
WW miał rację parafrazując klasyka.
Nie pamiętasz czym bardzo często kończył swoje wypowiedzi?
"A Ostrów należy zburzyć." (w różnych konfiguracjach to było)
"A Ostrów należy zburzyć." (w różnych konfiguracjach to było)
Co do afery ostrowskiej z pociągiem do Berlina — najgorsze dla nich jest to, że pociąg będzie zatrzymywać się w Kaliszu, a nie w Ostrowie (poznali pana Malepszaka i jego prawdomówność).
Gdyby nie zatrzymywał się zarówno w Kaliszu jak i Ostrowie to nie byłoby problemu. Ale skoro już się zatrzymuje u nas, to kręcimy aferę, której tak naprawdę nie ma. Bo ile osób rocznie skorzysta z połączenia do Berlina?
Większość w Kaliszu wie, że w Ostrowie jest więcej połączeń kolejowych i że czasem trzeba „podskoczyć” na pociąg właśnie do Ostrowa — i nikogo to nie dziwi.
Sam na studiach często dojeżdżałem do Ostrowa, aby złapać pociąg do Poznania.
Gdyby nie zatrzymywał się zarówno w Kaliszu jak i Ostrowie to nie byłoby problemu. Ale skoro już się zatrzymuje u nas, to kręcimy aferę, której tak naprawdę nie ma. Bo ile osób rocznie skorzysta z połączenia do Berlina?
Większość w Kaliszu wie, że w Ostrowie jest więcej połączeń kolejowych i że czasem trzeba „podskoczyć” na pociąg właśnie do Ostrowa — i nikogo to nie dziwi.
Sam na studiach często dojeżdżałem do Ostrowa, aby złapać pociąg do Poznania.
www.kaldron.pl - Film i fotografia z lotu ptaka
www.kameranabudowie.pl - Filmy z budowy