Czyli to, co jest budowane aktualnie w Kaliszu.
-
milo
- Moderator

- Lokalizacja: Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym :-)
jp pisze: ↑2 lip 2022, o 09:01
milo pisze: ↑2 lip 2022, o 04:55
Antczak zaczynając 2 nowe projekty jednak optymistycznie patrzy na kaliski rynek mieszkaniowy.
Bo ja wiem czy optymistycznie. Antczak zawsze budował w Kaliszu. Kończąc jedno osiedle rozpoczynał kolejne. Po zakończeniu River i Między Mostami przyszedl czas na nastepne projekty. Nie wiemy jakiej skali jest WRO20. Jeśli dużej, to tak, a jeżeli nie większej niż River to chyba raczej niezbyt optymistycznie. Czasy są takie, że może być ciężko cokolwiek sprzedać, ale nie planując nic nowego pozostawiasz rynek konkurencji.
W Kaliszu dla Antczaka jedyną konkurencją jest właściwie Mazek, a ten nie ma planów poza rozbudową Wzgórz.
Ten obecny "wysyp" nowych projektów Antczaka ( WRO20, Asnyka) czy Coliana, należy chyba łączyć z nową ustawą deweloperską, która zwiększa koszty deweloperów. Projekty otwarte przed 1 lipca działają jeszcze w starym reżimie inwestorskim.
https://cowprawiepiszczy.com/2022/05/5- ... operskiej/
"Ani chwili przerwy w rozwoju Ostrowa."
autor anonimowy
-
K-man
- Użytkownik

Wolne Miasto Jego Królewskiej Mości i Rzeczypospolitej Kalisz
-
Mrowkojad
- Użytkownik

-
K-man
- Użytkownik

Ujęcie od strony przedszkola:

-
Vocatont
- Użytkownik

- GG: 24732954
"Cały Ostrów się z was śmieje, gdzie są drogi i koleje?"
autor anonimowy
Kalisz w Budowie
-
TYGRYSEX
- Użytkownik

-
jasiek20
- Użytkownik

Na ostatnim foto, widzę potencjał tej ulicy. Gdyby powstała kładka, stylowe latarnie, kilka drzewek, a czerwony, ceglany budynek był odświeżony i dodatkowo ta cegła podświetlona - byłoby pięknie.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
-
K-man
- Użytkownik

Dwie rzeczy mnie drażnią. Ja nie wiem czego wy ciągle macie pretensję do rzeki. Prosna to nie Wisła. A druga sprawa nie podoba mi się wciśnięcie jeszcze tego budynku w podwórzu. Bez sensu. Ciasno się zrobiło jak cholera.
-
milo
- Moderator

- Lokalizacja: Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym :-)
K-man pisze: ↑5 sie 2022, o 13:26
A druga sprawa nie podoba mi się wciśnięcie jeszcze tego budynku w podwórzu. Bez sensu. Ciasno się zrobiło jak cholera.
Mi też, to powinno być L a nie prawie domknięte U. Cóż, nieruchomość była droga...
"Ani chwili przerwy w rozwoju Ostrowa."
autor anonimowy
-
ANewDay
- Użytkownik

To jest nawet wiecej jak U, prawie domkniety czworokat
-
jasiek20
- Użytkownik

K-man pisze: ↑5 sie 2022, o 13:26
Dwie rzeczy mnie drażnią. Ja nie wiem czego wy ciągle macie pretensję do rzeki. Prosna to nie Wisła.
Może dlatego, że pamiętamy jak rzeka wyglądała kiedyś. Była regularnie czyszczona i pogłębiana. Obecnie jest to obraz nędzy i rozpaczy. W jednej z ostatnich interpelacji jedna z miejskich radnych udokumentowała jak wyglądają brzegi rzeki, za które również odpowiada instytucja - Wody Polskie. Teraz Prosna i jej dopływy to antywizytówka miasta.
Czy przyjeżdżającym do Kalisza gościom, patrzącym na "rzekę" będziemy mówić, "spokojnie, Prosna to nie Wisła"?
Problem ewidentnie leży po stronie zarządzania i działania tej instytucji. Miastu to też trochę na rękę bo może zrzucić winę na Wody Polskie, a traci tylko wizerunek Kalisza. Tyle.
"To pięknie, gdy człowiek jest dumny ze swego miasta, lecz jeszcze piękniej, gdy miasto może być z niego dumne".
— Abraham Lincoln
-
K-man
- Użytkownik

Jestem chyba Jasiek20 starszy od ciebie. Możesz mi powiedzieć kiedy i jak często była rzeka pogłębiana w śródmieściu? Bo ja pamiętam dwa pogłębiania rzeki, ale na odcinku od mostu kolejowego do jazów przy PM. Druga rzecz nie chce mi się tłumaczyć kolejny raz, że pogłębianie zubaża życie w rzece na wiele lat. I to bardzo. Bo "człowiekom" coś się nie podoba, tu ze roślinki, a tu ze drzewo, czy wyspa w wodzie. Druga rzecz to kasa wyrzucona w błoto, bo jazy na Prośnie zatrzymują rumosz rzeczny i po bardzo krótkim czasie znów jest płytko. Problemem są śmieci wyrzucane przez ludzi. A nie ze rzeka się wypłyca jak deszcz nie pada.